Γερμανική Οικονομία: Σε ύφεση «με τη βούλα» για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια

Συγκεκριμένοι κλάδοι «πόνεσαν» περισσότερο από τον κορονοϊό με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Fun with flags
Fun with flags
Iurii Garmash via Getty Images

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ήταν 5% χαμηλότερο το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μετά από μια δεκαετή περίοδο ανάπτυξης, η γερμανική οικονομία υπέστη μια βαθιά ύφεση το 2020 - έτος του κορονοϊού - μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης της διετίας 2008-2009. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση συνολικά ήταν λιγότερο βαθειά το 2020 από ό, τι το 2009 (-5,7%), σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς.

Γερμανία: σκηνικό ύφεσης το 2020 λόγω πανδημίας. Γράφημα της Γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. (14 Ιανουαρίου 2020)
Γερμανία: σκηνικό ύφεσης το 2020 λόγω πανδημίας. Γράφημα της Γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. (14 Ιανουαρίου 2020)
destatis.de

Η βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών πλήττονται σοβαρά από την πανδημία - αύξηση μόνο στις κατασκευές

Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί τομείς επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία το 2020. Η παραγωγή μειώθηκε εν μέρει τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στη βιομηχανία.

Η βιομηχανία επηρεάστηκε από τις συνέπειες της πανδημίας, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω των προσωρινών διακοπών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η οικονομική ύφεση ήταν ιδιαίτερα έντονη και στον τομέα των υπηρεσιών όπου οι μειώσεις ήταν σοβαρές όσο ποτέ άλλοτε. Παραδείγματα αποτελούν το εμπόριο, οι μεταφορές, η φιλοξενία και η αγορά των τροφίμων, όπου υπήρξε μείωση κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, καταγράφηκαν και ορισμένες τάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση: το διαδικτυακό εμπόριο αυξήθηκε σημαντικά, ενώ το λιανικό εμπόριο υποχώρησε σημαντικά. Οι αυστηροί περιορισμοί στη διαμονή, στην εστίαση και σε παρόμοιες υπηρεσίες οδήγησαν σε εξαιρετική μείωση των υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης.

Ένας τομέας που μπόρεσε να διατηρήσει τη θέση του στην κρίση ήταν οι κατασκευές: ο τζίρος αυξήθηκε εως και κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

πηγή: Destatis.de

Δημοφιλή