Γερμανός γερουσιαστής προειδοποιεί για περιορισμούς στο ζεστό νερό

Καθώς η ρυθμιστική αρχή ενέργειας προτρέπει τους Γερμανούς να προετοιμαστούν για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου.
DADO RUVIC via REUTERS

Υπό τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής υπηρεσίας ενέργειας κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες το Σάββατο να εξοικονομήσουν ενέργεια και να προετοιμαστούν για πιθανές ελλείψεις.

Ο Κλάους Μιούλερ προέτρεψε τους ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων να ελέγξουν και να προσαρμόσουν τους λέβητες αερίου και τα καλοριφέρ τους για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

«Η συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10% έως 15%», δήλωσε στη Funke Mediengruppe.

Ο Μιούλερ πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους στις 12 εβδομάδες που υπολείπονται πριν αρχίσουν τα πρώτα κρύα. Τόνισε μάλιστα ότι οι οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν από τώρα για το «αν κάθε δωμάτιο πρέπει να ρυθμιστεί στη συνήθη θερμοκρασία του το χειμώνα ― ή εάν ορισμένα δωμάτια μπορεί να είναι λίγο πιο κρύα».

Την ίδια ώρα, οι αρχές του Αμβούργου σκοπεύουν να επιβάλουν περιορισμούς στο ζεστό νερό για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και να περιορίσουν τη μέγιστη θερμοκρασία θέρμανσης σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης φυσικού αερίου, δήλωσε ο Γερουσιαστής της πόλης για το περιβάλλον.

Η Γερμανία προχώρησε τον περασμένο μήνα στο δεύτερο στάδιο του σχέδιου της έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Το επόμενο στάδιο προβλέπει η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση καυσίμων.

Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να βοηθήσουν τις προσπάθειες της χώρας να γεμίσει η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι τον χειμώνα, αλλά οι πόλεις εξετάζουν επίσης επιπλέον μέτρα εάν εξαντληθεί το φυσικό αέριο.

«Σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης φυσικού αερίου και έκτακτης ανάγκης, το ζεστό νερό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας», δήλωσε ο Γερουσιαστής του Αμβούργου για το Περιβάλλον Γενς Κέρσταν, σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag το Σάββατο.

Ο Kέρσταν είπε ότι η πόλη θα μπορούσε επίσης να εξετάσει μια γενική μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας δωματίου στο δίκτυο θέρμανσης της περιοχής.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας στο τρίτο στάδιο, αλλά αυτό μπορεί να ανακύψει δυσκολίες στο Αμβούργο για τεχνικούς λόγους.

«Δεν θα είναι παντού δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ εμπορικών και ιδιωτικών πελατών σε περίπτωση έλλειψης αερίου», πρόσθεσε ο Κερστάν.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε τα νοικοκυριά να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μιούλερ, προσθέτοντας: «Μάθαμε από την κρίση του κορονοϊού ότι δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις εάν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τις τηρήσουμε. ”

Καθώς η Γερμανία σπεύδει να βρει εναλλακτικές διαδρομές φυσικού αερίου και προμήθειες με LNG ως πιθανότητα, ο γερουσιαστής Κέρσταν προειδοποίησε ότι ένας προσωρινός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Αμβούργο δεν θα λειτουργήσει το νωρίτερο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου θα γνωρίζουμε εάν και σε ποια τοποθεσία είναι εφικτός ένας προσωρινός τερματικός σταθμός LNG στο Αμβούργο», είπε.

Οι δύο πρώτοι προσωρινοί τερματικοί σταθμοί LNG της Γερμανίας στο Wilhelmshaven και στο Brunsbuettel αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του τρέχοντος έτους, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη το υπουργείο Οικονομίας.

Επίσης το Σάββατο, η γερμανική εταιρεία χημικών και καταναλωτικών αγαθών Henkel δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι το χειμώνα ως μέτρο λύσης σε μια πιθανή έλλειψη εφοδιασμού.

«Θα μπορούμε έτσι να μειώσουμε πολύ τη θερμοκρασία στα γραφεία, ενώ οι υπάλληλοί μας θα μπορούσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους στο κανονικό βαθμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Henkel, Κάρστεν Κνόμπελ στην καθημερινή εφημερίδα Rheinische Post.