Γιακούτσκ: Η πιο κρύα πόλη του πλανήτη όπου το Γενάρη το θερμόμετρο αγγίζει τους -42 βαθμούς

Εκεί που ένα μπολ με καυτά noodles «κοκαλώνουν» σε λίγα δευτερόλεπτα από το κρύο.
Vasily Fedosenko via Reuters

Η Kiun B είναι μια γνωστή vblogger και έχει καταγωγή από το Γιακούτσκ της Σιβηρίας, την πόλη που θεωρείται η πιο κρύα του πλανήτη. Το Γιακούτσκ είναι η πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά, βρίσκεται κάπου στα βορειοανατολικά της Ρωσίας, στο βάθος της Σιβηρίας και μόλις 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου.

Η νεαρή επισκέφτηκε τη γενέτειρά της, προκειμένου να πραγματοποιήσει μερικά πολύ διασκεδαστικά πειράματα σχετικά με την ακραία ψύχρα του χειμώνα.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε - και μέσα σε λίγες ημέρες έγινε viral στο Διαδίκτυο - μας δείχνει πόσο γρήγορα ένα μπολ με καυτά noodles στα χέρια της, όταν σήκωσε τα ζυμαρικά με το πιρούνι της, αυτά «κοκάλωσαν» σε δευτερόλεπτα από το κρύο. Κάτι παρόμοιο γίνεται με ένα τηγανητό αυγό μέσα σε ένα τηγάνι, με ένα βρεγμένο μπλουζάκι αλλά και με ένα μπουκάλι νερό που παγώνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Το Γιακούτσκ ιδρύθηκε το 1632 ως φρούριο από Κοζάκους. Παρέμενε όμως άσημο έως τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Λένα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων και άρχισαν να συρρέουν χρυσοθήρες απ′ όλη τη χώρα. Ο ορυκτός πλούτος αποτέλεσε τη βάση για την εκβιομηχάνιση της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη σοβιετική περίοδο. Δεδομένου ότι το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών εξορύσσεται στη Γιακουτία, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η πρωτεύουσά της θεωρείται ως μία από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες του κλάδου.

Στη πόλη επίσης υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χάρη σε αυτά η πόλη είναι σχετικά πλούσια αλλά και αναγκαία κατοικημένη, καθώς είναι απαραίτητη γενικότερα για την εξαγωγική ισχύ της Ρωσίας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή εκεί ζουν κάτι λιγότερο από 270.000 κάτοικοι.

Maxim Shemetov via Reuters

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Γιακούτσκ είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Τον Ιανουάριο που είναι ο πιο κρύος μήνας για την πόλη, η μέση θερμοκρασία είναι στους -38,6 °C με τη μέση ανώτερη να φτάνει τους -35,7 °C και τη μέση κατώτερη τους -41,7 °C.

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην πόλη ξεπερνά κατά μέσο όρο (στην υψηλότερη τιμή της) τους 25 βαθμούς, πράγμα που κάνει το Γιακούτσκ, εκτός από την πιο κρύα πόλη του πλανήτη, αυτή που έχει και το μεγαλύτερο φάσμα θερμοκρασιών.

Δημοφιλή