Η Ρωσία αποκλείει οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό αποκλείεται τελείως».
via Associated Press

Η Ρωσία απέκλεισε οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Γενεύη για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δηλώνοντας παράλληλα απογοητευμένη από τις «ενδείξεις» που έχει από την Ουάσινγκτον ενόψει των συνομιλιών αυτών και ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε μονομερείς ρωσικές παραχωρήσεις.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό αποκλείεται τελείως», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τις ενδείξεις που έχουμε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον, αλλά και από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν στη Γενεύη πριν από κρίσιμη σύνοδο που προγραμματίζεται για αύριο Δευτέρα για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων.

Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την γειτονική Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα.

Οι συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Γενεύη οργανώθηκαν μετά την αξίωση από την Ρωσία να της δοθούν «εγγυήσεις για την ασφάλειά της». Τα βασικότερα από τα αιτήματά της είναι να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα προβεί σε μια ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους κόλπους του και η αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων από τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τα αιτήματα αυτά χαρακτηρίστηκαν «απαράδεκτα» από δυτικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε πρόσφατα τον Ρώσο ομόλογό του με «κυρώσεις όπως δεν έχει δει ποτέ» αν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία των Αμερικανών συναδέλφων μας και του ΝΑΤΟ να αντιληφθούν πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Ριάμπκοφ.

Παρά «τις απειλές που διατυπώνονται διαρκώς εναντίον μας (...) δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε «με πράξεις που είναι εναντίον των δικών μας συμφερόντων, εναντίον των συμφερόντων της ασφάλειάς μας».

Η Μόσχα δεν πηγαίνει με αισιοδοξία στις συνομιλίες, μετέδωσε τέλος το Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μαίνεται από το 2014 σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, η οποία ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή