ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2019 13:59 EEST

Γιατί αποχωρεί από την Apple ο σχεδιαστής του iPhone, Τζόναθαν Αϊβ

Μετά από 27 χρόνια στον κολοσσό.

ASSOCIATED PRESS

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως αποχωρεί από την Apple ο Βρετανός Τζόναθαν Αϊβ, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της εταιρείας-κολοσσού εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες.

Ο λόγος, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι πως επιθυμεί να εργαστεί με την δική του ομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα του εταιρεία θα έχει το όνομα LoveFrom ενώ ο πρώτος της πελάτης θα είναι η Apple.

Σημειώνεται πως ο Αϊβ έχει μεταξύ άλλων σχεδιάσει τον υπολογιστή iMac, το iPod, το iPhone και το iPad, δηλαδή προϊόντα που έκαναν την Αpple να ξεχωρίσει και να βάλει τη σφραγίδα της στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το γεγονός της αποχώρησης του Αϊβ λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο γενικότερων ανακατατάξεων για την Apple.

Πριν από δύο περίπου μήνες αποχώρησε η επικεφαλής λιανικών πωλήσεων, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την μη αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων των iPhone αλλά και για το γεγονός ότι ο κολοσσός έχει χρόνια να παρουσιάσει κάτι πραγματικά καινοτόμο.

Ο Τζόναθαν Αϊβ ανέλαβε τα ηνία του δημιουργικού γραφείου της Apple το 1996 την ώρα που η εταιρεία δεν περνούσε την καλύτερη της περίοδο. Το 1998 παρουσίασε τον iMac, ενώ το 2001 με το iPod έθεσε νέα δεδομένα στη μουσική με την παρουσίαση του.

Το 2007 με το iPhone, ένα από τα πρώτα έξυπνα κινητά με οθόνη αφής έκανε τους πάντες να μιλούν για την Apple.

Yπενθυμίζεται πως ο Αϊβ ήταν αυτός που δέχτηκε και την πρώτη δημόσια κλήση από τον Στιβ Τζομπς κατά την επίσημη πρώτη του iPhone αλλά και αυτός που συνέβαλε αισθητά στον σχεδιασμό των νέων φουτουριστικών γραφείων της εταιρείας σε σχήμα διαστημοπλοίου.

(Με πληροφορίες από BBC, Bloomberg)