Γιατί η λέξη Βερολίνο προέρχεται από το berl που σημαίνει «βάλτος»

Μας το θυμίζει η εγκατάσταση του Δανού καλλιτέχνη στο πιο φημισμένο νάιτ κλαμπ της πόλης.
jakob_kudsk_steensen
Instagram / jakob_kudsk_steensen
jakob_kudsk_steensen

Διαφορετικό είναι αυτό το καλοκαίρι το Berghain, το πιο φημισμένο νάιτ κλαμπ του Βερολίνου: φιλοξενεί την εγκατάσταση «Berl-Berl», μια έκθεση και διαδικτυακό κόσμο με πρωταγωνιστή έναν βάλτο, αποτείοντας φόρο τιμή στις απαρχές του Βερολίνου ως υγρότοπο που σχηματίστηκε πριν 10.000 χρόνια και αποξηράνθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Η παλαιά σλαβική λέξη «Berl», η οποία σημαίνει «βάλτος», θεωρείται ότι είναι η βάση του τοπωνύμιου «Berlin» και δίνει το όνομα της έκθεσης.

Η φιλόδοξη εγκατάσταση του Δανού καλλιτέχνη Τζέικομπ Κούντσκ Στήνσεν μεταμορφώνει το διαβόητο νάιτ κλαμπ σε ένα βαλτώδες τρισδιάστατο οικοσύστημα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και λογισμικό βιντεοπαιχνιδιών. Όλα τα πλάνα στο σόου αντλήθηκαν από τα ίχνη των εναπομείναντων υγρότοπων γύρω από την πρωτεύουσα της Γερμανίας ή από τα εκτεταμένα αρχεία του Museum für Naturkunde Berlin. Το σύνθετο σύνολο εικόνων παρουσιάζεται σε σχεδόν δώδεκα οθόνες, σε δύο επίπεδα, ενώ το πάτωμα λειτουργεί ως καθρέφτης.

Το σόου οργάνωσε το με έδρα το Βερολίνο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα τέχνης Light Art Space. «Ήταν μεγάλη τιμή να επιμεληθώ έκθεση για λογαριασμό του Light Art Space» τόνισε, σε ανακοίνωση, η Εμμα Εντερμπι, επιμελήτρια του «Berl-Berl» και επικεφαλής επιμελήτρια στο Shed της Νέας Υόρκης. «Έχουν μια οξυδερκή, πειραματική και ανοιχτή προσέγγιση στον προβληματισμό για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένα ίδρυμα τέχνης στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση «Berl-Berl» του Τζέικομπ Κούντσκ Στήνσεν θα παραμείνει στη Halle am Berghain στο Βερολίνο έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ