Γιατί η Sony δεν είναι ικανοποιημένη από τις πωλήσεις 21 εκατ. Play Station 5

Ο ιαπωνικός κολοσσός ακύρωσε τον Ιανουάριο την προγραμματισμένη συγχώνευση με την ινδική εταιρεία Zee Entertainment.
via Associated Press

Αν και η Sony αναμένεται να πουλήσει 21 εκατομμύρια Play Station 5 μέχρι τον Μάρτιο του 2024, την ναυαρχίδα της κονσόλας ηλεκτρονικών παιχνιδιών της, θεωρεί ότι είναι λιγότερα από τα 25 εκατ κονσόλες που είχε αρχικά προβλέψει.

Ο ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών παιχνιδιών δήλωσε ότι οι πωλήσεις του έως τον Μάρτιο θα είναι χαμηλότερες αν και σημείωσε τριμηνιαία έσοδα ρεκόρ στο πολύ σημαντικό τρίμηνο του Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνει την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, πούλησε 8,2 εκατομμύρια PS5 από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ έχει πουλήσει 16,4 εκατομμύρια μονάδες PS5 μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του οικονομικού της έτους.

Η Sony εκτιμά ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις της θα είναι κατά 210 δισεκατομμύρια γιεν (1,30 δισ ευρώ) λιγότερα και θα ανέλθουν συνολικά σε 4,15 τρισεκατομμύρια γιεν, περίπου 2,57 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόκληση της εταιρείας έγκειται τώρα στην προσπάθεια να διατηρήσει τη δυναμική για το PS5, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια ενώ τον Οκτώβριο, βγήκε στην κυκλοφορία μια ανανεωμένη έκδοση της κονσόλας με καλύτερες προδιαγραφές.

Η Rival Nintendo έχει αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα, καταφέρνοντας να διατηρήσει το ενδιαφέρον στην κονσόλα Switch που αρχικά κυκλοφόρησε πριν από 7 χρόνια, χάρη στις νέες κυκλοφορίες παιχνιδιών και τις ταινίες που σχετίζονται με τους διάσημους χαρακτήρες της, όπως το Super Mario.

Οι πωλήσεις στην επιχείρηση ηλεκτρονικών παιχνιδιών της Sony αυξήθηκαν κατά 16% από έτος σε έτος σε 1,4 τρισεκατομμύρια γεν το τρίμηνο Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία.

Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 26%, εξαιτίας της αύξησης των ζημιών από hardware λόγω των προωθήσεων αλλά και της μείωσης των πωλήσεων παιχνιδιών.

Η Sony μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις ολόκληρης της εταιρείας στα 12,3 τρισεκατομμύρια γιεν από 12,4 τρισεκατομμύρια γιεν για το οικονομικό έτος.

Ναυάγησε η συγχώνευση στην Ινδία

Παρόλα αυτά τα έσοδά της έφτασαν τα 3,75τρισεκατομμύρια γιεν (24,9 δισεκατομμύρ

ια δολάρια) έναντι 3,58 τρισεκατομμυρίων γεν που αναμένονταν

Ετσι η εταιρεία σχεδιάζει να διανείμει πάνω από το 80% των μετοχών της στο Sony Financial Group μέσω μερισμάτων σε είδος ως αποτέλεσμα του spinoff, τον Οκτώβριο του 2025.

Η Sony ανέφερε επίσης άνοδο 21% στις πωλήσεις στην επιχείρηση αισθητήρων εικόνας, τους οποίους πουλά σε εταιρείες όπως η Apple για smartphones ενώ ακύρωσε τον Ιανουάριο την προγραμματισμένη συγχώνευση με την ινδική εταιρεία Zee Entertainment.

Η συμφωνία, η οποία διαπραγματεύτηκε για περισσότερα από δύο χρόνια, θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να μπει η Sony στην προσοδοφόρα ινδική αγορά ψυχαγωγίας.

Ο Χιρόκι Τοτόκι, οικονομικός διευθυντής της Sony, δήλωσε ότι η Ινδία έχει «μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης», λέγοντας ότι η εταιρεία «θα αναζητήσει διάφορες ευκαιρίες» στη χώρα και θα εξετάσει σχέδια για «αντικατάσταση» της αποτυχημένης συγχώνευσης με τη Zee.

Δημοφιλή