ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2019 13:15 EEST | Updated 08/05/2019 13:17 EEST

Γιατί το Τορόντο δαπάνησε 31 εκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει τις επιθέσεις των ρακούν

Και δεν τα κατάφερε.

Stelsone via Getty Images

Τα ρακούν που προσελκύονται από τις τεράστιες μάζες σκουπιδιών στις πόλεις, δημιουργούν προβλήματα σε κατοίκους των ΗΠΑ, αλλά και στο Τορόντο του Καναδά. Συγκεκριμένα, το 2016, η ηγεσία της τελευταίας πόλης δαπάνησαν 31 εκατ. δολάρια το 2016 για να σταματήσει την εισβολή τους, αλλά μάταια.

Οι βανδαλισμοί από ρακούν σε σοδειές και σπίτια έχουν οδηγήσει σε κατάσταση πανικού ορισμένες πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, αλλά γνωρίζουν ότι είναι ακατόρθωτο να βρεθεί αξιόλογη λύση.

Μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και της δεκαετίας του ’80, ο πληθυσμός ρακούν στις ΗΠΑ αυξήθηκε είκοσι φορές και εξακολουθεί να είναι ισχυρός. Από το 2014 έως το 2015, οι καταγγελίες για τους «μασκοφόρους ληστές» στο Μπρούκλιν σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Η κατάρα αυτών των πόλεων είναι ότι τα συγκεκριμένα ζώα τρώνε σχεδόν τα πάντα. Από ψάρια και βελανίδια, μέχρι τροφή για σκύλους και πίτσα από τα σκουπίδια. Οπότε, δύσκολα να εγκαταλείψουν τον παράδεισο των πόλεων. 

Το Τορόντο ήταν μια από τις πόλεις που προσπάθησε να βάλει τέλος στη μάστιγα, αλλά μάταια. Τα προαναφερθέντα 37 εκατ. δολάρια πήγαν σε κάδους απορριμάτων σε όλους τους δρόμους τις πόλεις.

Lupico via Getty Images

Ποιο ήταν το σχέδιο

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κάδους, τα καπάκια είχαν ειδικές κλειδαριές  και ξεκλείδωναν μόνο όταν ερχόταν το απορριματοφόρο να τους αδειάσει. Η ιδέα ήταν ότι αν μειωθεί η ποσότητα σκουπιδιών, θα αποτραπεί η εισβολή τους. Αλλά αυτό, δεν συνέβη. Αντιθέτως, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν ένα ρακούν κατάφερε να ξεκλειδώσει το καπάκι. Εξάλλου, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι ευφυέστατα.

JasonOndreicka via Getty Images

Δημόσιος κίνδυνος στις πόλεις 

Ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στους δρόμους, όπου μπορούν να προκαλέσουν τροχαία ατυχήματα, αλλά και να φωλιάσουν σε κτίρια, καταστρέφοντας τη μόνωση και τα ηλεκτρικά συστήματα.

Τέλος, οι ακαθαρσίες που αφήνουν είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχουν μικρόβια που μπορούν να καταστρέψουν το αναπνευστικό σύστημα.

Ακόμα, όμως, η ιδανική λύση στο πρόβλημα δεν έχει δοθεί. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι οι πολίτες θέλουν να τα ξεφορτωθούν από τις γειτονιές τους.

Πηγή: Business Insider