Γιατί βουλώνει η μύτη μας πάντα τη νύχτα

Πώς θα απαλλαγούμε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό.
Charday Penn via Getty Images

Εάν αισθανόμαστε μια χαρά καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ξαπλώνουμε με βουλωμένη μύτη τη νύχτα, η ρινική συμφόρηση ίσως και να οφείλεται σε κάτι πέρα από ένα απλό κρυολόγημα.

Τί μπορεί να φταίει

Η θέση του κεφαλιού μας όταν ξαπλώνουμε

Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούμε το κεφάλι και τον λαιμό μας στο μαξιλάρι, ενδέχεται να δημιουργεί δομικά προβλήματα, που μειώνουν τον αέρα που ρέει μέσα από τις ρινικές οδούς του σώματός μας. Έτσι συσσωρεύονται υγρά στις ρινικές οδούς, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε τη μύτη μας βουλωμένη.

Η κακή ποιότητα του αέρα στην κρεβατοκάμαρά μας

Τοξικά αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα του κατοικίδιου μας και η μούχλα που μπορεί να κρύβεται στα σεντόνια μας, κάτω από το κρεβάτι, μέσα στις ντουλάπες, στις κουρτίνες ή στο χαλί, απειλούν να προκαλέσουν ρινική συμφόρηση, καταστρέφοντας τον βραδινό μας ύπνο.

Και αυτό προκύπτει ως εξής: Η βλέννα στη μύτη μας παγιδεύει τα αλλεργιογόνα, προτού εισέλθουν στον οργανισμό μας, με την πρόθεση να μας προφυλάξει από ασθένειες.

Εάν όμως σε αυτή τη διαδικασία άμυνας του οργανισμού ερεθιστεί η ρινική οδός, ο ρινικός ιστός θα παράγει περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο. Το ρινικό πρήξιμο και η υπερβολική βλέννα που συσσωρεύεται στη ρινική οδό αποτελούν μερικές πιθανές εξηγήσεις στο γεγονός ότι αισθανόμαστε τη μύτη μας βουλωμένη τα βράδια.

Η αλλαγή στη ροή του αίματος όταν ξαπλώνουμε

Η ρινική συμφόρηση μπορεί να επιδεινωθεί όταν ξαπλώνουμε. Κι αυτό γιατί η κατάκλιση αυξάνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι, προκαλώντας πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στη ρινική οδό. Και όταν τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη μας παρουσιάζουν φλεγμονή, αυτό έχει ως συνέπεια να αισθανόμαστε τη μύτη μας βουλωμένη.

Πώς θα ανακουφιστούμε

  • Φροντίζουμε όταν ξαπλώνουμε να τοποθετήσουμε μερικά επιπλέον μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι μας

Τα μαξιλάρια ανυψώνουν το κεφάλι μας, μειώνοντας την υπερβολική ροή του αίματος.

  • Επενδύουμε σε έναν υγραντήρα ή έναν καθαριστή αέρα

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην κρεβατοκάμαρά μας υπόσχεται να μας ανακουφίσει από τη ρινική συμφόρηση. Η χρήση υγραντήρα μπορεί να υγράνει τον ξηρό αέρα που ερεθίζει τις ρινικές οδούς.

Ακόμη, χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή αέρα μπορούμε να μειώσουμε τα αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά μας. Τα φίλτρα στους καθαριστές παγιδεύουν τη σκόνη, τη γύρη και το τρίχωμα των κατοικίδιων που ταξιδεύουν μέσω του αέρα.

  • Ξεσκονίζουμε τις επιφάνειες των επίπλων στην κρεβατοκάμαρά μας
  • Σκουπίζουμε τα ξύλινα πατώματα και περνάμε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα
  • Φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα

Κάθε φορά που αναπνέουμε χάνουμε μερικά από τα σωματικά μας υγρά, ενώ ο ξηρός αέρας απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά που καταλαμβάνουν τα υγρά στο σώμα μας, στραγγίζοντας την υγρασία από το δέρμα, το λαιμό και τη μύτη μας. Το νερό από την άλλη πλευρά, κρατά υγρή την επένδυση της ρινικής οδού και βοηθά στην αραίωση της βλέννας στη μύτη.

  • Χρησιμοποιούμε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που ανακουφίζουν τον οργανισμό από τη ρινική συμφόρηση

Στα φαρμακεία διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή προϊόντα που μας βοηθούν να απελευθερώσουμε τις ρινικές οδούς και να ενυδατώσουμε τον ιστό στη μύτη μας.

Για παράδειγμα, η ρινική πλύση με φυσιολογικό ορό, και τα ρινικά αποσυμφορητικά συρρικνώνουν το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη και μας βοηθούν να αναπνέουμε και πάλι ελεύθερα.

Πότε είναι ώρα να επισκεφτούμε τον γιατρό μας

Η ρινική συμφόρηση συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Αν όμως το σύμπτωμα της βουλωμένης μύτης μας ταλαιπωρεί για περισσότερες από δέκα ημέρες ή οι εκκρίσεις της μύτης μας έχουν πρασινωπό ή κιτρινωπό χρώμα, άσχημη οσμή ή συνοδεύονται από σημάδια αίματος, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Πηγή: robitussin