Γιαγιά χρέωσε την οικογένειά της 180 λίρες για το χριστουγεννιάτικο δείπνο

Διευκρίνισε πως τα μισά από τα χρήματα, δόθηκαν για κρέας που «δεν τρώω καν».
Carol Yepes via Getty Images

Μια γιαγιά από τη Μεγάλη Βρετανία έχει βρει έναν ασυνήθιστο τρόπο για να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των Χριστουγέννων. Χρέωσε την οικογένειά της για το γιορτινό δείπνο.

Η Καρολάιν Ντέντριτζ, 63 ετών, επινόησε ένα αναλογικό σύστημα «φόρου» που της απέδωσε περί τις 180 λίρες για τη γαλοπούλα και τα άλλα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού όπου ήταν καλεσμένα τα πέντε παιδιά της και οι οικογένειές τους, αναφέρει ο Guardian.

«Υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που με θεωρούν λιγάκι Σκρουτζ, αλλά οι φίλοι μου τη βρήκαν πολύ καλή ιδέα» ανέφερε η Ντέντριτζ στο ραδιόφωνο του BBC Radio 5 Live.

Όπως λέει, η ιδέα προέκυψε μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 2015, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ του εισοδήματος του νοικοκυριού της. Αρχικά, ζήτησε από τους συγγενείς να βάζουν τακτικά σε ένα κουμπαρά μικροποσά, αλλά η διαχείριση αποδείχτηκε δύσκολη.

«Είπα στα παιδιά μου, το τραπέζι κοστίζει πολλά, θα βάλω ένα βάζο να αρχίσετε από το Σεπτέμβρη να βάζετε δύο λίρες. Ακούγεται καλό, έτσι; Όμως φυσικά εξελίχθηκε κάπως χαοτικό, με εμένα να προσπαθώ να τους παρακολουθώ και κάποιους να έχουν μείνει πίσω» θυμάται η ίδια.

Κάπως έτσι, μετά το ναυάγιο του πρώτου σχεδίου, η βοηθός δασκάλου από το Φέργουοτερ του Κάρντιφ αποφάσισε να πάρει δραστικότερα μέτρα. Χρέωσε τους δύο της γιους από 15 λίρες και τις τρεις κόρες της από 10. Τα τέσσερα εγγόνια πέντε ετών και άνω θα έπρεπε να καταβάλλουν, μέσω γονέων, από 5 λίρες έκαστο και τα δύο τρίχρονα εγγόνια από 2,5 λίρες. Όλα αυτά με μια εφάπαξ μεταφορά στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Όπως εξήγησε, χρέωσε τους γιους της περισσότερα καθώς δουλεύουν πλήρες ωράριο, ενώ οι κόρες part-time και έχουν και τη φροντίδα του σπιτιού. Και απείλησε: «Αν δεν έχετε πληρώσει έως την 1η Δεκέμβρη, δεν έρχεστε. Προφανώς υπήρξαν γκρίνιες, όμως στην τελική δεν είναι πρόβλημά μου, έτσι δεν είναι;»

Μάλιστα, διευκρίνισε πως τα μισά από τα χρήματα, δόθηκαν για κρέας που «δεν τρώω καν».

Η ίδια κατέληξε: «Γιατί πρέπει ο οικοδεσπότης να υφίσταται ολόκληρο το οικονομικό βάρος; Ελπίζω πως οι άνθρωποι δεν θα το θεωρήσουν τρομερό, αντιθέτως θα σκεφτούν ‘μμμ να μια καλή ιδέα’. Είναι τουλάχιστον δίκαιο. Δεν προσπαθώ να βγάλω κέρδος, το κάνω μόνο για να έχω μια μικρή βοήθεια στο μοίρασμα του κόστους».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα