ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/05/2018 16:21 EEST

Γιλντιρίμ: Η ένταση στο Αιγαίο θα αποφευχθεί αν σταματήσετε να το θεωρείτε όλο δικό σας

Michaela Rehle / Reuters

«Η ένταση στο Αιγαίο θα αποφευχθεί αν σταματήσετε να το θεωρείτε ολόκληρο ελληνική θάλασσα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένει προνομιακή μεταχείριση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς («οι αρχές εξετάζουν ακόμη τις ψηφιακές αποδείξεις...ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση. Η μεταχείρισή τους ενώ βρίσκονται σε κράτηση είναι δίκαιη»), εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία, ενώ τονίζει πως η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» παραμένει αναλλοίωτη.

Ως προς το Κυπριακό, «φωτογραφίζει» μετατόπιση προς μια λογική δύο κρατών, ενώ απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή περιορισμών της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι και παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, εκφράζει «βαθιά απογοήτευση» για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, «εκτιμούμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου» για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.