Γιόρκσαϊρ: Ερασιτέχνης ανακάλυψε χρυσό μενταγιόν το οποίο συνδέεται με τον βασιλιά Ερρίκο Η'

Μοναδικό εύρημα που χρονολογείται από το 1530.
James Manning - PA Images via Getty Images

Ο Τσάρλι Κλαρκ είχε αγοράσει μόλις έξι μήνες τον ανιχνευτή μετάλλων του το 2019 όταν έκανε μία εκπληκτική ανακάλυψη στο Γιόρκσαϊρ, στην περιοχή Γουέστ Μίντλαντς στην Αγγλία: ένα χρυσό μενταγιόν το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τον βασιλιά Ερρίκο Η’.

Το μενταγιόν περιείχε τα σύμβολα του Ερρίκου Η′ και της πρώτης συζύγου του Αικατερίνης της Αραγωνίας, και η αλυσίδα αποτελείται από 75 κρίκους, οι οποίοι συνδέονται με έναν σμαλτωμένο κρίκο.

Με την πρώτη από τις έξι συζύγους του Ερρικού Η′ , Αικατερίνη, παντρεύτηκαν τον το 1509.

«Ήταν εκπληκτικό» είπε ο Κλαρκ στο CNN, την Τετάρτη (1/2). «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα βρει κάτι τέτοιο, σε μία ζωή ειδικότερα, μπορεί σε 30» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο πόσο σπάνιο ήταν το εύρημά του.

Το μενταγιόν ζυγίζει 300 γραμμάρια (10,6 ουγκιές) και έχει σχήμα καρδιάς. Η μία πλευρά είναι στολισμένη με σχέδιο λουλουδιού και η άλλη τα γράμματα «H» και «K» - προφανώς τα ονόματα του ζεύγους (Henry και Kathrine).

Και στις δύο πλευρές υπάρχει χαραγμένο το TOVS + IORS, ένα λογοπαίγνιο με τη γαλλική λέξη «toujours» που σημαίνει «πάντα».

Μετά τον εντοπισμό του σπάνιου μενταγιόν, ο Κλαρκ συμβουλεύτηκε έναν ειδικό στο Ρέγκτον για να μάθει την πραγματική ταυτότητα του πολύτιμου αντικειμένου, αλλά και επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο.

Η Ρέιτσελ Κινγκ, έφορος έργων Αναγεννησιακής Ευρώπης στο Βρετανικό

James Manning - PA Images via Getty Images

Μουσείο, έμεινε έκθαμβη όταν έμαθε για το «μοναδικό εύρημα». «Τι είναι; Είναι αληθινό;» ήταν η πρώτη της αντίδραση. Αμέσως μετά σκέφτηκε πόσο εύκολο θα ήταν να ξετυλιχθεί η ιστορία του.

Μόλις ο Κλαρκ παρέδωσε το κολιέ, το Βρετανικό Μουσείο διεξήγαγε επιστημονική ανάλυση ώστε να αποσαφηνιστεί πόσο παλιό είναι. Από τα τεστ αποδείχθηκε πως χρονολογείται στο 1530.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κινγκ και της ομάδας της, το μενταγιόν μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως βραβείο ή να ήταν μέρος στολής σε κάποια τουρνουά ή κονταρομαχίες, στις οποίες ο Ερρίκος Η′ είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Ο Κλαρκ σκοπεύει να πουλήσει το κολιέ και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τις σπουδές του 4χρονου γιου του. «Ο κόσμος λέει ότι είναι σαν να κερδίζει τη λοταρία, δεν βρίσκεις συχνά βασιλικά κοσμήματα» είπε.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα