Γιώργος Τράγκας: Λαϊκός και λαϊκιστής, ελεύθερος σκοπευτής και στο στόχαστρο

Τρία βίντεο και τέσσερα άρθρα (από τα άπειρα στο διαδίκτυο) από τον Τράγκα ή για τον Τράγκα, τον Βίο και την Πολιτεία του.
Γιώργος Τράγκας. Φωτογραφία αρχείου. 23 Μαίου 2007
Γιώργος Τράγκας. Φωτογραφία αρχείου. 23 Μαίου 2007
Eurokinissi

Δεν γνώρισα προσωπικά τον Γιώργο Τράγκα. Δεν έτυχε. Από τα πολύ νεανικά μου χρόνια στη δημοσιογραφία, ωστόσο, είχα φίλους που μου τον είχαν περιγράψει - πολύ γλαφυρά - ως «μύθο».

Μιλώντας για πρακτικές που κινούνται μεταξύ λαϊκού ήρωα και ανεκδότου, μεταξύ δημοσιογράφου-τυχοδιώκτη και αστυνόμου ή ντετέκτιβ, σκιαγραφούσαν έναν αν μη τι άλλο ασυνήθιστο τύπο.

Τα έλεγαν και ως ανέκδοτα. Γελούσαμε, το προσπερνούσαμε, συνεχίζαμε.

Επειδή ακριβώς δεν τον έζησα και έχω ακούσει μόνο μέσω τρίτων για εκείνον, δεν θα υποκύψω στον πειρασμό του εύκολου σχολιασμού - και μάλιστα τώρα που έφυγε, με αυτό τον οξύμωρο τρόπο. Αυτό που αποδομούσε, τελικά τον χτύπησε. Κατά ένα τρόπο, θα έλεγες ότι διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες του.

Όσα έχουν γραφτεί για τον Τράγκα είναι, σχεδόν ανεξαιρέτως, γραμμένα σε ένα συγκεκριμένο ύφος. Πολλά υπονοούμενα, πολλοί σκληροί χαρακτηρισμοί, πολλά λεφτά και πολλές έμμεσες κατηγορίες.

Συχνά οι δημοσιογράφοι επιλέγουν τέτοιες μεθόδους, ιδιαίτερα όταν φοβούνται μία αγωγή αλλά θέλουν να στείλουν μηνύματα. Έτσι έκανε συχνά και ο ίδιος, όταν τουλάχιστον συνέβη να τον ακούσω στο ραδιόφωνο - σπανιότερα στην τηλεόραση.

Διαλέγω να μοιραστώ μαζί σας τέσσερα άρθρα που διάβασα με προσοχή, ξεκινώντας από ενα του εκλιπόντος, όπου φαίνεται να εξηγεί τις σκέψεις του την εποχή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Ενάμισι χρόνο πριν φύγει από την ζωή δηλαδή. Διαλέγω και τρία χαρακτηριστικά βίντεο από τον ίδιο.

Είναι δημοσιογραφικό κλισέ, όμως δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο, παρά μόνο: Δικά σας τα συμπεράσματα.

1. Ο Γιώργος Τράγκας στο Βράδυ με τον Πέτρο Κωστόπουλο

2. Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι Γιώργου Τράγκα στην Πάτρα, 29 Σεπτεμβρίου 2021.

3. Γιώργος Τράγκας : Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Και τέσσερα άρθρα από και για τον Γιώργο Τράγκα

1. Όπως και εσείς, είμαι υπό περιορισμό. Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, να ερμηνεύσω και να απαντήσω σε διάφορα «καυτά» και εύλογα ερωτήματα. Φυσικά δεν είμαι λοιμωξιολόγος για να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, ούτε ερευνητής σε κρατικό εργαστήριο ιολογίας της Γιουχάν. Εκεί δηλαδή που ξεπήδησε η επιδημία.

2. Ο Γιώργος Τράγκας είναι αναμφίβολα ένα μοναδικό φαινόμενο (...) αγόρασε Μέσα, τα οποία πούλησε στη συνέχεια σε μεγάλους επιχειρηματίες, τα οποία όμως δεν έκαναν τίποτα

3. Φωνακλάς, χωρατατζής, Ελληναράς, λαϊκός, Δεξιός και …πλούσιος - όπως ομολογεί ο ίδιος - και όπως αποδεικνύει η εμπλοκή του ονόματός του καθώς και του γιού του Ιωάννη Τράγκα στη λίστα Λαγκάρντ...

4. Τον είδα στο μικρό γραφείο στο βάθος της αίθουσας σύνταξης. Ήταν τότε προϊστάμενος του ελεύθερου ρεπορτάζ της Βραδυνής και συνεργαζόταν και με την Απογευματινή της Κυριακής. «Βγήκε το θέμα» , «βγήκε», «κάτσε γράψτο»...Την Κυριακή το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή …

Πήγαινε στην αρχική σελίδα