Γιοτ Ρώσου ολιγάρχη αποκλεισμένο στην Νορβηγία γιατί κανείς δεν του πουλάει καύσιμα

Το ελικοδρόμιό του μπορεί να φιλοξενίσει ένα ελικόπτερο Airbus EC145, ενώ ο βιομηχανικός γερανός του μπορεί να υποστηρίξει φορτίο έως και 10 τόνων.
.
.
Instagram / @ragnaryacht

Σχεδόν μισή ντουζίνα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες που συνδέονται στενά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν κατασχεθεί σε όλο τον κόσμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ακόμη και εκείνα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυστηρών κυρώσεων της ΕΕ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του πολέμου. Ένα εξερευνητικό σούπερ γιοτ που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Στρζαλκόφσκι αισθάνεται ανεπιθύμητο στη Νορβηγία.

Πρόκειται για το Ragnar, μήκους 68 μέτρων, που πήρε το όνομά του από έναν από τους μεγαλύτερους μεγαλύτερους πολεμιστές Βίκινγκς.

Το σούπερ γιοτ έχει «κολλήσει» σε μια αποβάθρα στο Νάρβικ, μια πόλη-λιμάνι στη βόρεια Νορβηγία, και χρειάζεται απεγνωσμένα καύσιμα για να επιστρέψει στην έδρα του, ωστόσο κανένας δεν είναι διατεθειμένος να του πουλήσει καύσιμα.

Το Ragnar κατασκευάστηκε στην Ολλανδία και παραδόθηκε το 2012 αφού μετατράπηκε καθώς ήταν πλοίο εξερεύνησης . Οι έλικες του που μπορούν να σπάσουν τον πάγο και ο στιβαρός εξοπλισμός του το καθιστούν ένα τέλειο σκάφος εξερεύνησης που προορίζεται για περιπετειώδεις χειμερινές αποδράσεις.

Το ελικοδρόμιό του μπορεί να φιλοξενίσει ένα ελικόπτερο Airbus EC145, ενώ ο βιομηχανικός γερανός του μπορεί να υποστηρίξει φορτίο έως και 10 τόνων.

Το σκάφος διαθέτει ένα αμφίβιο ATV BigBo. Είναι επίσης εξοπλισμό για σκι, τέσσερα See-Doos, τέσσερα σκούτερ για σκι, έξι Seabob και μια γιγαντιαία τσουλήθρα.

Ο καπετάνιος επεσήμανε ότι ο Στρζαλκόφσκι δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος σε καμία λίστα κυρώσεων. Ωστόσο, οι τοπικοί προμηθευτές αρνήθηκαν να πουλήσουν καύσιμα στο γιοτ για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Ο Στρζαλκόφσκι είναι πρώην αξιωματικός της KGB που κατείχε κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση αλλά και στη βιομηχανία μετάλλου. Παρά το γεγονός ότι είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, ο ολιγάρχης κατάφερε να μείνει έξω από διάφορες λίστες κυρώσεων που έχουν βάλει στο στόχαστρο άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους.