Γνωστοί σεφ υπογράφουν τις καλύτερες σαλάτες του καλοκαιριού

Δροσερές, χρωματιστές και νόστιμες.

Η χωριάτικη είναι η αδιαμφισβήτη βασίλισσα του Ελληνικού καλοκαιριού, αλλά πού και πού, μία αλλαγή είναι απαραίτητη. Διαλέξαμε τις καλύτερες σαλάτες που προτείνουν γνωστοί σεφ και σας τις παρουσιάζουμε για να χρωματίσετε τα BBQ στην αυλή, τα πικ νικ στην παραλία και τα δείπνα με φίλους στο δροσερό μπαλκόνι της πόλης ή της εξοχής.

Ντοματοσαλάτα με ψητά λεμόνια

Ο Ισραηλινός σεφ Γιόταμ Οτολένγκι, προτείνει μία πολύ πρωτότυπη παραλλαγή της καλοκαιρινής ντοματοσαλάτας.

Υλικά

Δύο λεμόνια κομμένα στη μέση και μετά κομμένα σε φέτες πάχους 2 χιλιοστών

Τρεις κουταλιές ελαιόλαδο

Χοντρό αλάτι και πιπέρι

Μισό κουταλάκι ζάχαρη

Οκτώ φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα

400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση.

1/3 κουταλάκι allspice

10 γρ. φύλλα μαϊντανού

15 γρ. φύλλα δυόσμου

Σπόροι από ένα ρόδι

1,5 κουταλιά μέλι

Μισό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλές φέτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.

Βράζουμε νερό σε ένα μικρό κατσαρόλι και προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού για 90 δευτερόλεπτα. Τις στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Στεγνώνουμε καλά τις φέτες λεμονιού, τις βάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε μία κουταλιά λάδι, ένα κουταλάκι αλάτι, τη ζάχαρη και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε και απλώνουμε σε ένα ταψί σκεπασμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε όλα τα άλλα υλικά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, 1/4 κουταλάκι αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.

Πατατοσαλάτα αλλιώς

.
whatsgabycooking.com
.
.
Andrew Purcell for The New York Times. Food Stylist: Barrett Washburn
.

Μία συνταγή από την Αμερικανίδα σεφ Λίντι Χιούκ, που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις εποχές. Αντί για ροδάκινα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φράουλες, κεράσια, δαμάσκηνα και, φυσικά, ντοματίνια.

Υλικά

  • ¼ φλυτζανιού κουκουνάρια

  • ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο

  • Δύο κουταλιές λευκό ξύδι ή ξύδι σαμπάνιας

  • ½ κουταλάκι αλάτι

  • ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι

  • Ενα φλυτζάνι ρόκα baby

  • Δύο ώριμα ροδάκινα, κομμένα σε φέτες

  • ½ φλυτζάνι φύλλα βασιλικού

  • 60 γρ. κατσικίσιο τυρί

Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε μέτρια φωτιά, περίπου για τρία λεπτά.

Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Βάζουμε τη ρόκα σε μία σαλατιέρα, ρίχνουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα ροδάκινα, το τυρί και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Κινέζικη αγγουροσαλάτα

.
markbittman.com
.

Μία πολύ ιδιαίτερη σαλάτα, με την υπογραφή του μεγάλου μινιμαλιστή Μαρκ Μπίτμαν.

Υλικά

  • Μισό κιλό αγγούρια

  • Δύο κουταλάκια αλάτι

  • Ενα κουταλάκι ζάχαρη1 pound cucumbers

  • Μισό κουταλάκι κόκκους μαύρου πιπεριού

  • Μισό κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου

  • Μία μικρή σκελίδα σκόρδο

  • Μισό κουταλάκι μπούκοβο

  • Δύο κουταλιές σάλτσα σόγιας

  • Μία κουταλιά χυμό λάιμ ή ξύδι ρυζιού

  • Δύο κουταλιές σησαμέλαιο

Αν τα αγγούρια έχουν σπόρους, τους αφαιρούμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά.

Σπάζουμε τους κόκκους πιπεριού και τους σπόρους κόλιανδρου σε γουδί, προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και τα λειώνουμε όλα μαζί.

Βάζουμε τα αγγούρια σε ένα μπωλ, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.