Ζαν Πολ Γκοτιέ: Η υπερβολική παραγωγή ρούχων από τους μεγάλους οίκους μόδας μολύνει τον πλανήτη

Οι δηλώσεις του σχεδιαστή στο BBC.
NurPhoto via Getty Images

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ δήλωσε ότι οι μεγάλοι οίκοι μόδας μολύνουν τον πλανήτη με την παραγωγή «τόσο πολλών συλλογών με τόσα πολλά ρούχα».

Σε συνέντευξή του στο BBC News, ο δημοφιλής Γάλλος σχεδιαστής είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν να συμμετέχουν σε έναν «διαγωνισμό» για το ποιος θα δημιουργήσει τα πιο πολλά ρούχα. «Οι μεγάλοι οίκοι παρουσιάζουν περισσότερες συλλογές και μάλιστα νέες...με ένα μεγάλο ποσό ρούχων. Είναι τελείως παράλογο.

Ο Γκοτιέ, ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές με επιρροή και καριέρα πάνω από 40 χρόνια, μιλάει ως έμπειρος άνθρωπος και πολύ καλός γνώστης της μόδας. «Δεν τίθεται ερώτημα για το τι θέλει ο κόσμος, αλλά για το πώς θα παρουσιάσουν οι οίκοι μόδας κάτι μεγαλύτερο. Είναι θέμα εξουσίας και πολιτικής», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γκοτιέ, πολλές εταιρείες παρήγαγαν ρούχα τα οποία δεν ήταν για να φορεθούν, αλλά λειτουργούσαν περισσότερο σαν διαφήμιση.

Ο Γκοτιέ έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο με τα εκκεντρικά του σχέδια όπως για παράδειγμα το σουτιέν από κόνους που έφτιαξε για τη Μαντόνα και το σαρόνγκ που φόρεσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Από την πρώτη του επίδειξη μόδας στο Παρίσι το 1976 μέχρι τον πρόσφατο ρόλο ως καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Hermes, ο Γκοτιέ συνδύασε το παραδοσιακό με το ακραίο, «αγκαλιάζοντας» τον ανδρογυνισμό, υποστηρίζοντας τη διαφορετικότητα και προκαλώντας τα στερεότυπα φύλου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Γκοτιέ εξέφραζε πάντα την άποψή του όσον αφορά τη βιομηχανία της μόδας, η οποία παράγει δισεκατομμύρια ενδύματα και αξεσουάρ κάθε χρόνο.

Τον Ιούλιο, ο Γκοτιέ θα παρουσιάσει ένα τεράστιο μουσικό θέαμα για τη ζωή και την καριέρα του στο Southbank Center.

Πηγή: BBC