Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφει αυτή την ώρα το πετρέλαιο στα 110 δολάριο το βαρέλι, μετά το νέο άλμα στα 113,69 δολάρια το πρωί, μετά τις πληροφορίες για ιρανικό χτύπημα στην αμερικανική φρεγάτα επλήγη που έπλεε κοντά στο Τζασκ.

Μετά την διάψευση από το Λευκό Οίκο, η αγορά πήρε μια μικρή ανάσα με το Brend στα 110,90 αύξηση 2,81% και το αμερικανικό WTI στα 102,44% αύξημε΄νο κατά 0,50%.

Advertisement
Advertisement

Οι εύθραυστες γεωστρατικές ισορροπίες στα Στενά του Ορμούζ επηρεάζουν άμεσα τις τιμές του πετρελαίου με τον αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο, να δηλώνει ότι «η κατεύθυνση των τιμών παραμένει ανοδική όσο οι ροές μέσω των Στενών παραμένουν περιορισμένες».

Την ίδια ώρα, το Ιράν προειδοποίησε εκ νέου τις αμερικανικές δυνάμεις να μην εισέλθουν στην περιοχή, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει «σκληρά» σε οποιαδήποτε απειλή. Οι εντάσεις ενισχύονται περαιτέρω από αναφορές για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο κοντά στη Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από άγνωστα βλήματα.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την «Επιχείρηση Ελευθερία» για την υποστήριξη πλοίων που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το τι ακριβώς αυτό σημαίνει.

Σύμφωνα με τη WSJ δεν θα υπάρξει συνοδεία εμπορικών πλοίων από αμερικανικά, αλλά θα δημιουργηθεί ένας «μηχανισμός ασφαλείας» με ανταλλαγή πληροφοριών. Οι πλοιοκτήτες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας.

ΟΠΕΚ: Αυξάνει την παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε νέα αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής για τον Ιούνιο, κατά 188.000 βαρέλια ημερησίως για επτά χώρες-μέλη. Ωστόσο, η αγορά εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς το κατά πόσο αυτή η αύξηση θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, καθώς οι διαταραχές στις ροές μέσω των Στενών περιορίζουν την πραγματική προσφορά.

Με περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου να διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες από τα Στενά του Ορμούζ, κάθε νέα ένταση στην περιοχή μεταφράζεται άμεσα σε πιέσεις στις τιμές, κρατώντας τις αγορές σε διαρκή επιφυλακή.