chat icon

 

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και ως μέρα των λουλουδιών και της εργατικής τάξης

Advertisement
Advertisement

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο εμφανίζονται με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώ

να. Η πρώτη απεργία στον, τότε υπό οθωμανική διοίκηση, ελλαδικό χώρο ξέσπασε την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας. Οι καπνεργάτες είχαν ως κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες απασχολούνταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη, με 2.000 εργάτες που διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική περίθαλψη στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894 μια μεγάλη συγκέντρωση/διαδήλωση καταλήγει 10 συλλήψεις. Τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Εργατικές κινητοποιήσεις καταγράφηκαν και κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών που πνίγηκε στο αίμα. Υπήρξαν συνολικά δώδεκα νεκροί, ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου.

Μαρίνος Αντύπας, σοσιαλιστής δικηγόρος, δημοσιογράφος και κοινωνικός αγωνιστής, υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου HuffPost Greece

 

Στους πρωτεργάτες των εργατικών εξεγέρσεων προστίθεται και ο Κεφαλλονίτης Μαρίνος Αντύπας  σοσιαλιστής δικηγόρος, δημοσιογράφος και κοινωνικός αγωνιστής, υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου. Αγωνίστηκε σ′ όλη του τη ζωή στο,πλευρό των αγροτικών και εργατικών τάξεων. Δολοφονήθηκε από άνθρωπο των μεγαλοκτηματιών του θεσσαλικού κάμπου (τσιφλικάδων), στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας.

Η HuffPost και ο Σύμβουλος Έκδοσης/αρθρογράφος Τέρενς Κουίκ καταγράφουν μιά ενδιαφέρουσα βίντεο συνέντευξη με τον επί χρόνια Γενικό Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ και σήμερα Πρόεδρο της πανελλαδικής Ομοσπονδίας συνταξιούχων Ηλία Ηλιόπουλο.

Μιλάει για την εργατική Πρωτομαγιά, απαντά στο ερώτημα «γιατί ατόνισε στις παρεμβάσεις του το Εργατικό Κίνημα πλην του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ;», δίνει έμφαση στα προβλήματα των συνταξιούχων και παίρνει θέση στο θέμα της αξιολόγησης των Υπηρεσιών του Δημοσίου που καθιερώνει η κυβέρνηση. Δεν είναι αντίθετος, αλλά το συναρτά με τις υποδομές και την εκπαίδευση των εκεί εργαζομένων.

. Eurokinissi