Οι θερμοκρασίες του αέρα και του νερού γίνονται όλο και πιο ζεστές, χάρη στην κλιματική αλλαγή. Και τα συχνά κύματα καύσωνα διαταράσσουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Mια νέα τάση στον τουρισμό ήρθε, ωστόσο, για να μας ξεκουράσει και κυρίως, να μας δροσίσει.
«Το coolcation είναι μια από τις νεότερες ταξιδιωτικές τάσεις. Πρόκειται για το είδος των διακοπών όπου οι άνθρωποι αναζητούν προορισμούς με πιο δροσερό κλίμα. Ειδικά κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες», εξηγεί ο Γκέιμπ Σάγκλι, ανώτερος συντάκτης στο Travelzoo. «Ορισμένοι άλλοτε δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί σημειώνουν θερμοκρασίες ρεκόρ. Οπότε ίσως είναι ώρα να πάψουμε να σκεφτόμαστε τα παραδοσιακά μέρη. Σημασία δεν έχει να πάμε με τη μάζα, αλλά να μην υποφέρουμε», προσθέτει ο ίδιος.
Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία για παράδειγμα, δύο ιστορικά δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί, έχουν βιώσει ρεκόρ καύσωνα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ταξιδιώτες το να βγουν έξω και να απολαύσουν τα αξιοθέατα, για τα οποία ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια.
Είναι λογικό όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει, πολλοί από εμάς να θεωρούμε άβολα τα θέρετρα που άλλοτε λαχταρούσαμε να δούμε από κοντά. Πλέον άλλωστε, ακόμα και μέρη που ιστορικά δεν ήταν ποτέ πριν τόσο ζεστά, βιώνουν υψηλές θερμοκρασίες. Δύο τρανταχτά παραδείγματα είναι η Σκωτία και οι Ελβετικές Άλπεις και άλλα.
Μήπως λοιπόν η επιλογή ενός ψυχρότερου προορισμού είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από τυχόν τραγικά ζεστά καταλύματα; Και πέρα από τη ζέστη, επιλέγοντας πιο «outsider» προορισμούς θα αποφύγουμε τα πολύβουα πλήθη και τις μεγάλες ουρές για να μπούμε λόγου χάρη στο Κολοσσαίο ή σε οποιοδήποτε χώρο τέχνης συγκεντρώνεται το 99% των τουριστών. Και μπορούμε από εκεί και ύστερα να πάμε στην Ιταλία ή την Ισπανία το καλοκαίρι, όπου η βαβούρα και οι βαθμοί Κελσίου θα είναι σαφώς πεσμένοι.

Θέλουμε να σχεδιάσουμε το δικό μας coolcation: Να μερικά tips
1. Επιλέγουμε πόλεις η νησιά που δεν επισκέπτεται ο πολύς κόσμος το καλοκαίρι
Όταν είναι καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, εμείς ας διαλέξουμε έναν προορισμό στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου το φθινόπωρο τελειώνει και ο χειμώνας πλησιάζει. Οι θερμοκρασίες εκεί θα είναι ηπιότερες. Η Αυστραλία, η Κροατία, το Γκραν Κάνυον, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ισλανδία είναι εναλλακτικές πολύ πιο δροσερές για το καλοκαίρι σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς.
2. Πάντα υπάρχει η επιλογή να ξεμακρύνουμε
«Από εκεί και ύστερα, αν θέλουμε να ξεμακρύνουμε ακόμα περισσότερο, τα Νησιά Φερόε είναι επίσης ανακουφιστικά δροσερά με ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Επιπλέον, μια άλλη επιλογή που αξίζει να εξετάσουμε είναι η Αργεντινή ή η Χιλή, με πολλές επιλογές, από σκι μέχρι πεζοπορία σε παγετώνες», μας προτείνει ο Σάγκλι.
3. Ο κατάλληλος σχεδιασμός μετράει
Είναι αρκετά εύκολο να πετάξουμε στα γρήγορα μερικά μαγιό, σορτς και μπλουζάκια σε μια χειραποσκευή για ένα ταξίδι με ζεστό καιρό. Όμως τα ταξίδια σε έναν προορισμό με πιο δροσερό κλίμα απαιτούν πιο προσεκτικό σχεδιασμό. Θα πρέπει να εξετάσουμε ακριβώς τι βαθμούς και τι αίσθηση θερμοκρασίας θα έχει στον προορισμό που θα προσγειωθούμε.
Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε αν χρειάζονται ειδικά υποδήματα για τις δραστηριότητες στις οποίες σκοπεύουμε να επιδοθούμε. Ίσως ακόμη χρειαστούμε και αντικείμενα όπως ομπρέλα ή εξοπλισμό για σκι. Όλα έχουν σημασία. Ειδάλλως ενδέχεται να δώσουμε υπερβολικά πολλά χρήματα σε αγορές της τελευταίας στιγμής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα κι αν το cooclation απαιτεί μια πιο περίπλοκη και κοπιώδη προετοιμασία, το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει. Αν ψάξουμε και συμβουλευτούμε σωστά, θα γυρίσουμε πιο ξεκούραστοι και με περισσότερες εμπειρίες στις αποσκευές μας. Μήπως να το δοκιμάσουμε φέτος;