Kι όμως, η καλή τηγανητή πατάτα, τελικά, είναι μια μορφή τέχνης. Και οι καλλιτέχνες της «μαγικής» αυτής συνταγής, που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές χωρίζονται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-den-prepei-pote-ma-pote-na-xanapsesoeme-tis-patates-mas-se-elaiolado_gr_65799125e4b0db9d2ab7a7da

Advertisement
Advertisement

Ποιο είναι όμως το βήμα που ξεχωρίζει τους μεν από τους δε;

Ένα ζωτικής σημασίας μυστικό, που κάνει τις πατάτες μας τραγανές και ανεπανάληπτες είναι το εξής: Είναι επιτακτική ανάγκη να μουλιάζουμε τις πατάτες μας για τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν τις πετάξουμε στο τηγάνι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/diasemoi-sef-apokaleptoen-ta-meyala-mestika-tes-teleias-yallikes-omeletas_gr_62bae5dee4b094be76a8388b&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Όταν μουσκεύουμε τις πατάτες στο νερό, αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του αμύλου, ενός μορίου γλυκόζης, που εφόσον δεν αφαιρεθεί, δημιουργεί ένα κολλώδες στρώμα στη σπάτουλά μας καθώς τηγανίζουμε τις πατάτες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-aploestata-vemata-poe-tha-apoyeiosoen-te-yeese-kai-ten-efe-toe-poere-mas_gr_65523e53e4b0c9f24661121b

Πέρα από το γεγονός ότι το άμυλο μας στερεί την τραγανή υφή της πατάτας, τα μέρη του καρπού όπου συγκεντρώνεται το άμυλο μαγειρεύνται γρηγορότερα από υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ένας υπερβολικά αμυλούχος φλοιός θα τηγανιστεί γρηγορότερα από το εσωτερικό της τηγανητής λιχουδιάς μας, οδηγώντας σε μια τηγανιά πατάτες με καμμένη φλούδα και σκληρό εσωτερικό κομμάτι.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/toso-kairo-kovoeme-ta-kremmedia-me-lathos-tropo-aetos-einai-o-sostos_gr_6410bf62e4b0fef15240b989&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of Food, αποκάλυψε ότι το μούλιασμα της πατάτας πριν το τηγάνισμα μειώνει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου, μιας ουσίας που απελευθερώνεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει επίσης στον καπνό του τσιγάρου και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-pio-eekolo-kai-chortastiko-spitiko-psomi-yia-tost-me-mono-tria-elika_gr_6501d4a8e4b04bad69ec2723

Πώς μουσκεύουμε τις πατάτες

Πρώτα απ΄ όλα ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας στο μέγεθος και το σχήμα που προτιμάμε. Έπειτα, μουλιάζουμε τις πατάτες σε νερό για τουλάχιστον μισή ώρα. Στο νερό προσθέτουμε και λίγο αλάτι, για να τραβήξει τα περιττά υγρά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-posoteta-neroe-poe-exasfalizei-epitechia-sta-zemarika-mas-einai-liyotere-ap-oso-nomizoeme_gr_656879fee4b066e398b6a427

Advertisement

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τις πατάτες, φροντίζοντας να αφαιρεθεί και η τελευταία σταγόνα νερού, πριν τις πετάξουμε στο καυτό λάδι. 

Σαν μια πιο υγιεινή εναλλακτική, μπορούμε να βάλουμε τις πατάτες μας στον φούρνο, στον αέρα, μέχρι να γίνουν τραγανές. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι baby πατάτες, όσο κι αν το προσπαθήσουμε, δεν πρόκειται να γίνουν τόσο τραγανές όσο άλλες ποικιλίες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-mestika-tes-patatas-yia-pentanostime-patatosalata_gr_62c6d0aae4b04516845f20f5

Advertisement

Και στο ερώτημα «Ποιες είναι οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα», οι ειδικοί απαντούν: Εκείνες που έχουν λευκή σάρκα γίνονται καλύτερες βραστές ή στον φούρνο. Οι κίτρινες, από την άλλη, είναι ιδανικές για τηγανητές, ενώ μπορούν κάλλιστα να γίνουν και ογκρατέν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένες πατάτες γίνονται πιο τραγανές και παίρνουν καλύτερο χρώμα.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-den-prepei-na-fame-xana-patata-poe-echei-prasinisei_gr_65426fcfe4b00f9ca31e1d4c

Ένα μυστικό για το τέλος

Τέλος, όποια ποικιλία κι αν επιλέξουμε, θα πρέπει να φροντίσoυμε να διαλέξουμε τις πατάτες εκείνες που δεν έχουν ζάρες και δεν είναι μαλακές. Επίσης, οι πατάτες θα πρέπει να είναι σφιχτές και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγουμε όσες έχουν πράσινα σημεία στην επιφάνειά τους. 

Advertisement