Είναι γεγονός: Πρώτο και κύριο μέλημα όσων φροντίζουμε τη διατροφή μας είναι πρώτα από όλα να την εμπλουτίσουμε με ένα σωρό θρεπτικές πηγές: Φρούτα, λαχανικά, λευκό και κόκκινο κρέας όσες φορές την εβδομάδα πρέπει, όσπρια, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί. Και ενώ η ποικιλία είναι χρυσός, επιφυλάσσει έναν σημαντικό κίνδυνο: Τους κακούς συνδυασμούς.
Στη διατροφή, όταν μιλάμε για κακούς συνδυασμούς, σημαίνει ότι τρώμε μαζί τρόφιμα όπου τα θρεπτικά συστατικά του ενός, περιορίζουν τα θρεπτικά συστατικά του άλλου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο συνδυασμός της φέτας με τις φακές, που έχει αποδειχθεί ότι δεν επιτρέπει στον σίδηρο να απελευθερωθεί στο σώμα μας. Μήπως όμως υπάρχουν πέρα από αυτόν και άλλοι συνδυασμοί που θα πρέπει να αποφύγουμε;
Μήπως και το αγαπημένο μας ντουέτο καρπούζι-φέτα, υποβαθμίζει ποιοτικά τις δύο πηγές συστατικών; Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή απαντά.
Καρπούζι με φέτα: Ιδανικός ή καταστροφικός συνδυασμός
Καταρχάς γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να τρώμε το καρπούζι παρέα με τη φέτα;
Το καρπούζι με φέτα θεωρείται από πολλούς Έλληνες -και όχι μόνο- ένας εξαιρετικός καλοκαιρινός συνδυασμός. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν γιατί ταιριάζουν τόσο αρμονικά:
1. Αντίθεση γεύσεων
Το καρπούζι είναι γλυκό και δροσιστικό, ενώ η φέτα αλμυρή, πικάντικη και λιπαρή. Αυτή η γλυκόξινη αντίθεση δημιουργεί μια γευστική ισορροπία που ξυπνά τον ουρανίσκο.
2. Διαφορά υφής
Το καρπούζι είναι ζουμερό και τραγανό αλλά η φέτα είναι πιο σφιχτή. Και αυτή η αντίθεση ως προς την υφή, δίνει ενδιαφέρον στην κάθε μας μπουκιά.
3. Είναι πλέον τάση οι συνδυασμοί τυριών με φρούτα
Πολλές φορές, στα πιο τρέντι εστιατόρια, τρώμε σαλάτες που περιλαμβάνουν δροσερά φρούτα εποχής μαζί με τυριά διαφόρων ειδών και προελεύσεων. Για αυτό και πλέον πολλοί σεφ του σπιτιού διασκεδάζουμε με το να πειραματιζόμαστε στις καλοκαιρινές σαλάτες με το καρπούζι και τη φέτα.
Όμως, μήπως δεν κάνει καλό ο συνδυασμός του καρπουζιού με τη φέτα;
«Ο συνδυασμός του καρπουζιού με τη φέτα είναι υγιεινός. Ειδικά όταν τα τρώμε και τα δύο ισορροπημένα. Διότι αυτό το ζεύγος μας προσφέρει ενυδάτωση, βιταμίνες και πρωτεΐνη, ενώ μας κρατά χορτάτους με λίγες θερμίδες», μας καθησυχάζει η διατροφολόγος Έλενα Σερδάρη.
Υπάρχουν μερικά «αλλά»
Ενώ το δίδυμο καρπούζι-φέτα είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό σνακ, μια δροσιστική σαλάτα ή ένα πρωινό-απογευματινό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πρωτεΐνη και μέταλλα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πολύ. Η διατροφολόγος τα επισημαίνει ένα προς ένα:
1. Χρησιμοποιούμε αλάτι με μέτρο
Η φέτα περιέχει αρκετό νάτριο, οπότε όσοι έχουμε υπέρταση ή κατακρατήσεις καλό είναι να μην το παρακάνουμε. Και ιδανικά επιλέγουμε μια επωνυμία φέτας χωρίς πρόσθετο αλάτι.
2. Δεν το παρακάνουμε ούτε και με την ποσότητα της φέτας
Μια μικρή προς μεσαία ποσότητα (30–50 γρ) είναι αρκετή για να πάρουμε τη γεύση και όλα τα θρεπτικά συστατικά της φέτας, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό με υπερβολικά λιπαρά.
3. Εξετάζουμε τι έχουμε φάει μέσα στην ημέρα
Αν έχουμε φάει ήδη ένα βαρύ ή αλμυρό μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να προσθέσουμε φέτα στο απογευματινό μας καρπουζάκι. Καλύτερα να το απολαύσουμε μόνο του. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του βάρους μας. Η φέτα είναι υγιεινή, αλλά κανείς δεν είπε ότι είναι και διαιτητική. Θέλει έλεγχο.
Ποια φρούτα δεν πρέπει να συνδυάζονται με τυριά
«Η γενική αρχή είναι πως τα περισσότερα φρούτα μπορούν να συνδυαστούν με τυριά και συχνά προσφέρουν ενδιαφέρουσες αντιθέσεις γεύσης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ή περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός είναι δυσπεπτικός, δεν δένει γευστικά ή αλλοιώνει την ποιότητα του τυριού και του φρούτου», προειδοποιεί η Έλενα Σερδάρη.
Φρούτα που καλό είναι να μη συνδυάζονται με τυριά:
1. Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μανταρίνι)
Η έντονη οξύτητα μπορεί να «κόψει» ή να επιδράσει αρνητικά στη γεύση του τυριού.
2. Ακτινίδιο
Περιέχει ένζυμα όπως η ακτινιδίνη που διασπούν την πρωτεΐνη, επηρεάζοντας την υφή του τυριού.
3. Φρέσκος ανανάς
Περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που «τρώει» την πρωτεΐνη και απειλεί να διαλύσει τη δομή κάποιων τυριών, αν μείνει για ώρα. Ο μαγειρεμένος ανανάς ωστόσο, (π.χ. στην πίτσα) δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο.
4. Οι μπανάνες, ιδίως οι ώριμες
Είναι πολύ γλυκές και αμυλούχες. Και για αυτό είναι δύσκολο να ταιριάξουν γευστικά με πικάντικα ή αλμυρά τυριά. Ο συνδυασμός που θα προκύψει θα είναι βαρύς και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
5. Το πεπόνι, εκτός αν το βάλουμε σε μικρή ποσότητα
Το πεπόνι αν και ταιριάζει με διάφορα αλλαντικά και κυρίως με το προσούτο, δεν δένει εύκολα με το τυρί. Γιατί η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό, καθώς και η υπερβολικά γλυκιά γεύση του, απειλούν να «πνίξουν» τη γεύση οποιουδήποτε τυριού. Ιδίως αν το τυρί που χρησιμοποιούμε είναι από μόνο του ελαφρύ.
Αν λοιπόν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες μας με τυριά και φρούτα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια, το καρπούζι, το ρόδι, τα βατόμουρα είναι μερικές πολύ καλύτερες εναλλακτικές.