Η ψυχική υγεία των μητέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες χειροτέρεψε πολύ από το 2016 έως το 2023, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Το ποσοστό των μητέρων που αξιολόγησαν την ψυχική τους υγεία ως «εξαιρετική» μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των μητέρων που δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία ήταν κακή αυξήθηκε — ιδίως μεταξύ εκείνων που ήταν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή των οποίων τα παιδιά ήταν σε πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης απόρων ή ακόμα δεν είχαν καθόλου ασφάλιση.
Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 μητέρες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών / ΗΠΑ — μια ετήσια έρευνα σε νοικοκυριά με παιδιά έως 17 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία στις 20 μητέρες ανέφερε ότι η ψυχική της υγεία ήταν κακή ή μέτρια το 2016. Μέχρι το 2023, η αναλογία ήταν περίπου μία στις 12. Αντίθετα, ένας στους 22 πατέρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε μέτρια ή κακή ψυχική υγεία το 2023.
Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, καθώς ήταν διατομεακή, δηλαδή εξέτασε στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, αλλά δεν παρακολούθησε τις ίδιες γυναίκες από έτος σε έτος. Επίσης, βασίστηκε σε αυτοαναφορές. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν εκπλήσσουν τους ειδικούς στον τομέα της ψυχικής υγείας των μητέρων, οι οποίοι παρατηρούν εδώ και χρόνια τη μείωση της συναισθηματικής ευημερίας.
Η δρ Ταμάρ Γκουρ, διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας για την Υγεία των Γυναικών Soter στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε ότι, αν μη τι άλλο, τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν να καθησυχάσει τις μητέρες που θεραπεύει (και να τους πει) ότι δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Τώρα έχω κάτι που μπορώ να επισημάνω όταν βλέπω μια ασθενή και να της πω: «Δεν είσαι μόνη σε αυτό (που νιώθεις)», δηλώνει η δρ Γκουρ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό συμβαίνει σε εθνικό (σ.σ. ΗΠΑ) επίπεδο και είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».
Δεν πρόκειται μόνο για τον Covid
Η νέα μελέτη δεν είχε ως στόχο να εξετάσει το ερώτημα γιατί η ψυχική υγεία των μητέρων φαίνεται να επιδεινώνεται, αλλά ένας από τους συγγραφείς της, ο Τζέιμι Ντόου, επίκουρος καθηγητής πολιτικής και διαχείρισης υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, έχει κάποιες θεωρίες.
Ο δρ Ντόου και άλλοι επισήμαναν μια σειρά από παράγοντες που ενδέχεται να έχουν βλάψει την ψυχική υγεία των μητέρων κατά την τελευταία δεκαετία περίπου, όπως το υψηλό κόστος στέγασης, το αυξανόμενο κόστος φροντίδας των παιδιών και η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων — παράγοντες που μπορούν να ασκήσουν οικονομική και συναισθηματική πίεση στις οικογένειες.
Αυτοί οι παράγοντες άγχους προστίθενται σε μακροχρόνιες ανησυχίες, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να φέρουν μεγαλύτερο βάρος στο σπίτι και η συνεχιζόμενη έλλειψη εθνικής άδειας γονικής μέριμνας με αποδοχές (σ.σ. ΗΠΑ).
Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν την πανδημία Covid 19 ως αιτία της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας, αλλά ο δρ Ντόου αναφέρει ότι η πτώση προηγήθηκε της πανδημίας.
Η Κρίσταλ Σίλερ, διευθύντρια του Κέντρου για τις Διαταραχές της Διάθεσης των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν μια «τέλεια καταιγίδα για την ψυχική υγεία των γυναικών»…
Advertisement
«Πρόκειται για ευρύτερες τάσεις που εκτείνονται πέρα από την πανδημία», αναφέρει ο δρ Ντόου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία είχε δώσει «ώθηση» στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας.
Ορισμένοι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι οι γυναίκες που βλέπουν στα ιατρεία τους συνεχίζουν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Όλοι γίναμε απομονωθήκαμε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της Covid», λέει με τη σειρά τη η δρ Κάθρην Μπέρντορφ, ιδρύτρια του Motherhood Center της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Από τη μεριά της, η Κρίσταλ Σίλερ, διευθύντρια του Κέντρου για τις Διαταραχές της Διάθεσης των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν μια «τέλεια καταιγίδα για την ψυχική υγεία των γυναικών»…
«Το άγχος της πανδημίας προκάλεσε μια κρίση στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ανακάμψει πλήρως ακόμη…», εξηγεί.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα πιθανό θετικό σημείο της νέας μελέτης είναι ότι μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι μητέρες έχουν γίνει πιο εκφραστικές σχετικά με τις ψυχικές τους δυσκολίες και πιο άνετες να τις αποκαλύπτουν σε φίλους, μέλη της οικογένειας, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ειλικρινείς σχετικά με αυτό που τους συμβαίνει», καταλήγει δήλωσε η δρ Μπέρντορφ.
ΠΗΓΗ: nyt