Πόσοι από εμάς αντικρίζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη ή βλέποντας τους άλλους άνθρωπους, δεν προσπαθούμε να υπολογίσουμε το βάρος τους και κυριολεκτικά να ζυγίσουμε τυχόν ελαττώματα ή ατέλειες;

Χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσά μας, ίσως και εμείς οι ίδιοι/ες, αποφεύγουμε τις κοινωνικές συγκεντρώσεις επειδή θεωρούμε ότι δεν διαθέτουμε το ιδανικό σώμα, με βάση με τους κανόνες που έχει θέσει η κοινωνία και ρυθμίζουν τί είναι ωραίο ή αποδεκτό και τί όχι.

Advertisement
Advertisement

Αυτό συμβαίνει επειδή στην εποχή της εικόνας, πράγματα όπως η εξωτερική εμφάνιση έρχονται πρώτα σε σχέση με αξίες όπως η αξιοπιστία, η ενσυναίσθηση και η ειλικρίνεια. Μάλιστα, αυτή η λάθος ιεράρχηση των αξιών θα συνεχίσει να υφίσταται εφόσον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  εξακολουθήσουν να προωθούν πολύ συγκεκριμένα πρότυπα γύρω από το «τέλειο κορμί» και όσο οι άνθρωποι φροντίζουμε να εστιάζουμε διαρκώς στις ατέλειες, τόσο των άλλων όσο και τις δικές μας.

Μέσα από τη διαρκή κριτική που μας ασκούν οι άλλοι ή τις αυστηρές προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας αναδύεται το φαινόμενο του body shaming, δηλαδή της προσβολής άλλων ανθρώπων εξαιτίας του βάρους τους.

Και ακόμα και όταν εμείς οι ίδιοι/ες εκτοξεύουμε εναντίον των άλλων αδιάκριτα σχόλια που σχετίζονται με το σωματικό τους βάρος, ελάχιστα συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο ενδέχεται να έχει αυτή μας η συμπεριφορά.

Η ντροπή που κατακλύζει εμάς και τους γύρω μας εξαιτίας των περιττών κιλών, απειλεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή μας και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική μας ευεξία, προκαλώντας από διατροφικές διαταραχές μέχρι και συμπτώματα κατάθλιψης.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-oi-infloeenser-tes-teleiotetas-einai-eidos-pros-exafanise_gr_62add101e4b0cdccbe5e0723

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το body shaming;

Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Προτού λοιπόν ζητήσουμε από τους άλλους να περιορίσουν τυχόν αγενή σχόλια και να πάψουν να επικρίνουν τα σώματα τρίτων, πρέπει πρώτοι εμείς να μάθουμε πώς να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για αυτό που είναι.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-mporeite-na-ayapesete-ton-eaeto-sas_gr_606ef374c5b6885a6f2d0e36

Ας αντιληφθούμε τον εαυτό μας ως ένα «όλον»

Είναι πολύτιμο να κατανοήσουμε πως ο εαυτός μας αποτελεί ένα σύνολο. Έναν υπέροχο συνδυασμό δυνατών αλλά και αδύναμων σημείων, χαρισμάτων και ατελειών. Ο σωματότυπος μας αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι του εαυτού μας κι όχι το σύνολο του.

Σε στιγμές που η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κρατάει πίσω, θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την προσοχή μας στο ποιοι είμαστε πραγματικά και στις πτυχές της προσωπικότητάς και της εμφάνισής μας που μας καθιστούν μοναδικούς και μας κάνουν περήφανους/ες. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να λατρέψουμε τον εαυτό μας και να αποδεχτούμε το σώμα μας.

Advertisement

Ας θέσουμε νέους στόχους για τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και της υγείας μας

Αντί να γκρινιάζουμε για το σώμα μας, έχουμε την επιλογή να εξετάσουμε εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τόσο της φυσικής μας κατάστασης όσο και της υγείας μας.

Εάν αισθανόμαστε ότι θα θέλαμε να δείχνουμε διαφορετικοί, είναι στο χέρι μας να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή ή να αρχίσουμε να επιδιδόμαστε σε μια μορφή προπόνησης που μας ευχαριστεί.

Σημειωτέον πως όταν αναφερόμαστε στην επιθυμία να αλλάξουμε την εικόνα του σώματός μας, ο νους μας δεν χρειάζεται να πηγαίνει απαραίτητα στο αδυνάτισμα ή την καύση λίπους. Η ήπια άσκηση, η τακτική ενυδάτωση και ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, θα βοηθήσουν το σώμα μας να δείχνει πιο υγιές και ζωηρό και το δέρμα μας πιο λαμπερό και ξεκούραστο.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/posa-lepta-chalaro-perpatema-ten-emera-mas-kratoen-makria-apo-ton-kindeno-prooroe-thanatoe_gr_63ff9284e4b0a96d9cd1149f

Ας εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στους ανθρώπους που μας ασκούν κριτική

Συχνά, οι αδύνατοι άνθρωποι ασκούν κριτική σε όσους/ες από εμάς θεωρούμαστε πιο εύσωμοι/ες, πιστεύοντας πως έτσι θα μας παρακινήσουν από δω και στο εξής να προσέχουμε τί τρώμε και να το ρίξουμε στη γυμναστική. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο, μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Επειδή όμως οι άνθρωποι που υποπίπτουν στο συγκεκριμένο σφάλμα, ενδέχεται να είναι φίλοι ή ακόμη και συγγενείς μας, δεν είναι ντροπή να τους εξηγήσουμε πως νιώθουμε όταν κάποιος σχολιάζει το βάρος ή τον σωματότυπό μας. Εκφράζοντας τα συναισθήματά μας ίσως βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο των πράξεων και των λόγων τους.

Advertisement

Ας περιορίσουμε τον κύκλο μας σε άτομα υποστηρικτικά, που θα μας περιβάλλουν με αγάπη και κατανόηση

Εφόσον διαπιστώσουμε ότι ο περίγυρός μας μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα για το σώμα μας, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε σώμα. Μπορούμε απλώς να αλλάξουμε περίγυρο, απομακρύνοντας εκείνους που μας αποθαρρύνουν ή μας κοροϊδεύουν για το βάρος μας.

Advertisement

Ας κάνουμε μια νέα αρχή, επιλέγοντας τους καινούργιους μας φίλους με σύνεση. Προτιμάμε ανθρώπους με ενσυναίσθηση, που μας δίνουν διαρκώς κίνητρο να ζούμε τη ζωή και να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/otan-oi-filoi-mas-apoyoeteeoen_gr_5da99949e4b0e71d65b778e9

Ας μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με στοργή και να του μιλάμε όμορφα

Καθώς οι περισσότεροι/ες ανάμεσά μας, περνάμε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας με τον εαυτό μας, ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε πως ο τρόπος που του απευθυνόμαστε, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας.

Advertisement

 

Αντιμετωπίζοντας με στοργή τον εαυτό μας και υπενθυμίζοντάς του ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία τα πάμε περίφημα, θα τον ωθήσουμε στην επίτευξη νέων, ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων.

(Με πληροφορίες από mat.fashionhealthshots)