Σήμερα, η δημοτικότητα του σούσι διαρκώς αυξάνεται, με τα δεδομένα της Google να το παρουσιάζουν δύο φορές πιο δημοφιλές σε σχέση με πέντε χρόνια πριν και πάνω από τρεις φορές πιο δημοφιλές από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Πλέον, τα εστιατόρια σούσι έχουν εξαπλωθεί σε κάθε ευρωπαϊκή και αμερικανική πόλη, ενώ βάσει έρευνας, περίπου πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί τρώνε σούσι τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, πέρα από την υπέροχη γεύση του, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το σούσι, επιφυλάσσει μερικά εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-lipara-psaria-mporoen-na-kathesteresoen-ten-emmenopaese_gr_5ae95c61e4b022f71a031aad

Τα οφέλη του σούσι

«Επειδή το σούσι περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λιπαρά και υδατάνθρακες, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής», μας προτρέπει η διατροφολόγος Άμπι Γκέλμαν, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με όλα τα τρόφιμα, αν αποσκοπούμε στην απώλεια βάρους, το μέγεθος της μερίδας είναι σημαντικό».

Ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί είναι τα τρία κυρίαρχα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι, με το καθένα απ′ αυτά να περιέχει άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά που σύμφωνα με την διαιτολόγο και σύμβουλο διατροφής Κάρεν Κόλινς «υποστηρίζουν τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/posa-poletima-ofele-epifelassei-yia-ton-oryanismo-mas-e-kathemerine-proslepse-omeya-3-liparon_gr_6419f384e4b0cfde25c76480

Πώς μας ωφελούν τα διάφορα συστατικά στο σούσι

Το νόρι, το φύκι που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του σούσι σε ρολάκια, περιέχει αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, που μας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, το σούσι περιέχει βιταμίνες D, Β, καθώς και ιώδιο, συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και μας γεμίζουν ενέργεια.

Advertisement

Ακόμη, το ρύζι στο σούσι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι επίσης μας προσφέρουν ενέργεια.

Ωστόσο, επειδή το ρύζι προσθέτει θερμίδες στο πιάτο μας, όσοι παλεύουμε να χάσουμε βάρος, μπορούμε να επιλέξουμε μια εκδοχή χωρίς ρύζι, όπως το σασίμι.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν επίσης να περιορίσουμε τις σάλτσες και να αποφύγουμε τα ρολάκια σούσι που περιέχουν κρέμα τυριού, καθώς αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ena-aprosdoketo-sestatiko-poe-kanei-thaemata-sten-apoleia-varoes_gr_6452adcce4b029f56a148173

Σούσι και απώλεια βάρους

Το σούσι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αν στόχος μας είναι η απώλεια βάρους, καθώς η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων βοηθά στην ελαχιστοποίηση της απώλειας μυικής μάζας και την μεγαλύτερη καύση του σωματικού λίπους.

Αρκεί να επιλέγουμε συνταγές με πρώτες ύλες όπως τα ωμά λαχανικά, το καστανό ρύζι ή η κινόα.

Advertisement

Το ψάρι στο σούσι έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν μαγειρεύεται στο λάδι ή το βούτυρο, όπως συμβαίνει με άλλα θαλασσινά που μαγειρεύονται στο τηγάνι, με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με τα τηγανητά ψαρικά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/toso-kairo-mayeireeete-to-rezi-lathos-kai-pairnete-tsampa-thermides_gr_5bcded13e4b055bc94832bfd

Πόσο συχνά είναι καλό να απολαμβάνουμε το σούσι

Σε γενικές γραμμές, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 200 γραμμαρίων θαλασσινών σε εβδομαδιαία βάση, αν και οι περισσότεροι απέχουμε πολύ από αυτή την ελάχιστη πρόσληψη. Μήπως λοιπόν το σούσι είναι η ευκαιρία μας να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις πολύτιμες τροφές που μας προσφέρει απλόχειρα η θάλασσα;

Advertisement

Με πληροφορίες από usatoday

Advertisement