Είτε πρόκειται για κοτσάνια και φλούδες, είτε για προϊόντα τα οποία έχουν λήξει, πιθανότατα πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα που είναι απολύτως σε πολύ καλή κατάσταση.
«Η σπατάλη τροφίμων μπορεί να καταστρέψει τον οικονομικό μήνα ή και το έτος μιας κουζίνας– τα περιθώρια κέρδους μας είναι πάντα εξαιρετικά λεπτά και εύθραυστα. Πολλά εστιατόρια προσπαθούν να σπαταλούν το 4% ή λιγότερο του κόστους των τροφίμων τους. Εδώ, στοχεύουμε στο 1% με 2%», εξηγεί ο Τιμ Μανγκούν, εκτελεστικός σεφ του Majordomo στο Λος Άντζελες.
«Η μείωση της σπατάλης δεν έχει να κάνει μόνο με την εξοικονόμηση χρημάτων, αν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιδιώτες και εστιατόρια επικεντρώνονται αρχικά σε αυτό, αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες εξίσου σημαντικούς», δηλώνει ο Τζορτζ Φορμάνο, σεφ των εστιατορίων Orchestrate Hospitality στο Des Moines της Αϊόβα.
Έξι σεφ μοιράζονται τα πιο δημιουργικά τιπ για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων, σώζοντας όχι μόνο το πορτοφόλι μας, αλλά και το περιβάλλον.
1. Αγοράζοντας με πρόθεση
Πολλοί από εμάς ψωνίζουμε με αρκετές προσδοκίες τις οποίες γνωρίζουμε καλά μέσα μας πως δεν θα εκπληρώσουμε. Για παράδειγμα, «θα τρώω πέντε φρούτα και λαχανικά καθημερινά», λέμε πολλές φορές. Όταν έρθει η ώρα να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα καρότα και το λάχανο, «συνειδητοποιούμε πόσο απασχολημένοι είμασταν τελευταία και ότι όλα αυτά που μας περίμεναν στο ψυγείο τελικά έχουν χαλάσει», σημειώνει ο Τζορτζ Ντούραν, διάσημος σεφ στη Νέα Υόρκη.
Οι σεφ σχεδόν πάντα γράφουν τα μενού τους πριν ψωνίσουν τα υλικά και είναι σοφό να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Μπορούμε να δημιουργούμε ένα πρόχειρο σχέδιο γεύματος, και στη συνέχεια να κάνουμε μία λίστα για τα συστατικά. Μια λίστα που όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο για αυθόρμητες αγορές, αλλά μας δίνει επίσης μεγαλύτερη κατεύθυνση όταν ψωνίζουμε. Με τον τρόπο αυτό πιθανότατα θα εξοικονομήσουμε και χρόνο.
2. Επενδύοντας σε ευπροσάρμοστα συστατικά
Ιδανικά, αυτό το πρόγραμμα γευμάτων θα περιλαμβάνει συνταγές στις οποίες χρησιμοποιούνται φρέσκα υλικά με περισσότερους από έναν τρόπους, ώστε να μην έχουμε απομεινάρια στο τέλος της εβδομάδας.
«Η αγορά ευέλικτων συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για πολλά γεύματα είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι», εξηγεί ο Κεν Μπελ, επικεφαλής σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Over Yonder στο Boone της Βόρειας Καρολίνας.

3. Μπορούμε να έχουμε έναν κατάλογο απογραφής
Οι περισσότερες επαγγελματικές κουζίνες έχουν μια διαδικασία απογραφής για να παρακολουθούν τι υπάρχει σε απόθεμα και τι πρέπει να ανανεωθεί. Ο Μανγκούν έχει εφαρμόσει μια παρόμοια στρατηγική στο σπίτι: «Η σύζυγός μου και εγώ γράφουμε σε έναν λευκό πίνακα τι μας λείπει ή τι μας τελειώνει και δημιουργούμε τη λίστα με τα ψώνια μας χρησιμοποιώντας αυτή ως οδηγό».
Πριν πατήσουμε το πόδι μας σε ένα παντοπωλείο ή πριν πάμε στη λαϊκή αγορά, «μπορούμε να καταγράψουμε τι έχουμε στο ντουλάπι μας, το ψυγείο και την κατάψυξη», προτείνει ο Μανγκούν. Κανείς θα το έβλεπε και ως μία ανάποδη διαδικασία.
4. Ας γίνουμε φίλοι με τον καταψύκτη μας
«Ο καταψύκτης μου είναι ο σούπερ ήρωας μου για τα απορρίμματα τροφίμων», τονίζει ο Ντουράν. «Καταψύχω τα βότανα που έχουν περισσέψει σε ελαιόλαδο. Καταψύχω ακόμη και κρεμμύδια, πιπεριές και καρότα, όλα ψιλοκομμένα σε επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα για ένα στιγμιαίο mirepoix, για να ξεκινήσω σούπες, σάλτσες και άλλα.
Έχουμε τη δυνατότητα επίσης να καταψύξουμε τα περισσότερα περισσεύματα για τρεις έως τέσσερις μήνες, αν τύχει να φτιάξουμε πάρα πολλά.
Ένα έξτρα τιπ θα ήταν να σημειώνουμε απ′ έξω με μία αυτοκόλλητη ταινία τι περιέχει το σακουλάκι, ώστε να μην έχουμε αμφιβολίες σε έναν μήνα από τώρα.
5. Αποθηκεύοντας υπολείμματα για απόθεμα
Ένα πράγμα που πολλοί έμπειροι σεφ διατηρούν στην κατάψυξη: τα υλικά που προορίζονται για απόθεμα. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε φλούδες κρεμμυδιών, φλούδες καρότων, άκρες σέλινου, περιττά βότανα καθώς και κόκαλα από κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό ή ψάρι ώστε να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό. Ακόμα και τα κελύφη των γαρίδων γίνονται εξαιρετικοί ζωμοί.
«Ο σπιτικός ζωμός είναι πάντα πολύ καλύτερος από αυτόν που αγοράζουμε από το κατάστημα και το τελικό προϊόν καταψύχεται επίσης καλά, οπότε μπορούμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας», εξηγεί ο Μπελ.

6. Γιατί όχι και ένα τουρσί;
Ένας άλλος τρόπος για να σώσουμε τα πλεονάζοντα προϊόντα είναι ο εξής: «Το γρήγορο τουρσί είναι πανεύκολο», εξηγεί ο Μπελ. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το αγαπημένο μας ξύδι, ζάχαρη, αλάτι και νερό. Μπορούμε να κάνουμε τουρσί σχεδόν κάθε είδους λαχανικό και τα αλμυρά προϊόντα μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες», προσθέτει.
7. Ας μετατρέψουμε τα αποφάγια μας σε παιχνίδι
Πρόκειται για έναν δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο μαζεύουμε οτιδήποτε μπορεί να μας έχει περισσέψει, και προκαλούμε τους εαυτούς μας να συμπεριλάβουμε όλα αυτά τα υλικά σε ένα και μοναδικό απολαυστικό γεύμα.
8. Η κομποστοποίηση αποτελεί πάντοτε μέρος του παιχνιδιού
Η κομποστοποίηση είναι καλύτερη από το να πετάμε τα τρόφιμα στα σκουπίδια, αλλά δεν είναι μια μαγική λύση ή η καλύτερη λύση για τα περιττά τρόφιμα. Με λίγα λόγια, πριν αποφασίσουμε να στείλουμε κάτι αμέσως στον κάδο κομποστοποίησης, ας εξαντλήσουμε πρώτα όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το χρησθιμοποιήσουμε.
Σε γενικές γραμμές, η μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλάζοντας μία συνήθεια τη φορά και εμπλέκοντας και τα μέλη της οικογένειας μας σε αυτό.
Με πληροφορίες από CNN Health.