Όλοι μας έχουμε μπει κατά καιρούς σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων του τύπου: «Μήπως δεν είμαι αρκετά καλός/ή;» ή «Κι αν συμβεί κάτι κακό;» Οι αρνητικές σκέψεις που έρχονται και επανέρχονται ονομάζονται επίσης μηρυκασμός και απειλούν να μας παρασύρουν σε αρκετά σκοτείνά μονοπάτια.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/echoeme-epifaneiako-e-patholoyiko-aychos-pos-na-ta-antimetopisoeme_gr_64511ce8e4b062de079ae7bc

Advertisement
Advertisement

Ο διαρκής μηρυκασμός και οι αρνητικές σκέψεις ρίχνουν τη διάθεση και το ποσοστό της ενέργειάς μας. Συχνά μάλιστα, μας απομονώνουν σε μια φούσκα παράνοιας, ευερεθιστότητας και θυμού.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ki-omos-o-themos-mas-mporei-na-echei-anapantecha-ofele-ti-deichnei-nea-ereena_gr_653fdd1de4b0a78a26a43834

Από κλινική άποψη, υπάρχει διαφορά μεταξύ της γενικής ανησυχίας και του μηρυκασμού, εξηγεί ο Γκόγρι Αραγκάμ, ψυχίατρος και συνιδρυτής του Stanford Brainstorm.

Η ανησυχία ορισμένες φορές είναι γόνιμη και εστιάζει στο μέλλον. Αντίθετα ο μηρυκασμός τείνει να επικεντρώνεται στο παρελθόν ή στο άμεσο παρόν.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-mayiko-kleidi-yia-na-eleyxoeme-tis-anepithemetes-skepseis_gr_62e7e74fe4b07f837671940f

Ο μηρυκασμός αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Ωστόσο, τα νέα είναι ευχάριστα καθώς υπάρχουν μερικά βασικά εργαλεία που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις.

Advertisement

Τέσσερα βήματα για να βάλουμε ένα φρένο στις χαοτικές σκέψεις

Ας παρατηρήσουμε προσεκτικά τις σκέψεις μας και ας αναρωτηθούμε αν όντως μας βοηθούν σε κάτι

Η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί. Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε αν οι σκέψεις μας, μας βοηθούν να προοδεύσουμε ή μας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν. Ο δρ Aραγκάμ μας προτείνει να κάνουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις όπως: «Αυτή η σκέψη με βοηθά σε κάτι; Μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα που με βασανίζει εδώ και τώρα; Τι άλλο μπορώ να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα;»

Αν δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα που μας απασχολεί σε άμεσο χρόνο, τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια διαφορετική τακτική, αντί να μένουμε άυπνοι πλάθοντας σενάρια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-tha-pathoeme-an-paroeme-epervolike-dose-melatonines_gr_653a497ce4b011a9cf7cb4b8

Ας βρούμε τρόπους να αποσπάσουμε την προσοχή μας

Το να απομακρύνουμε τον νου μας από τη σκέψη που αναμασάει ο εγκέφαλός μας, μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Οι ειδικοί για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, προτείνουν μια πνευματική απασχόληση όπως τα παζλ ή ένα σταυρόλεξο. Ωστόσο, ένα νέο χόμπι ή και τα διάφορα ενδιαφέροντά μας μπορούν να φανούν εξίσου αποτελεσματικά.

Advertisement

Άλλες δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να ξεχαστούμε είναι μια βόλτα με τους φίλους ή την οικογένεια ή ένα είδος σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-to-perpatema-einai-to-korefaio-eidos-askeses_gr_64a7fb38e4b0e87d6553fbb3

Ας κάνουμε κάτι που δεν έχουμε επιχειρήσει ποτέ πριν

Advertisement

Η απουσία νέων ερεθισμάτων και το να μένουμε διαρκώς κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, με τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες ειδήσεις ξανά και ξανά, είναι ένα έδαφος όπου ευδοκιμούν οι επίμονες αρνητικές σκέψεις.

Advertisement

Επομένως, ας δοκιμάσουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας μερικά νέα ερεθίσματα. Η αλλαγή περιβάλλοντός και κοινωνικού κύκλου μπορεί να αποδειχθεί τρομερά χρήσιμη.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/posa-lepta-peripatoe-ste-fese-arkoen-yia-na-exoedeterosoen-to-aychos_gr_6323729de4b0eac9f4dfbb51&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Δεν χρειάζεται να κάνουμε ακραία πράγματα. Ας πάμε απλώς μια βόλτα σε ένα σημείο της γειτονιάς που δεν έχουμε ξαναδεί. Ας πάρουμε λίγο καθαρό αέρα στη φύση και στο πάρκο. Ας πάρουμε ένα μονοπάτι που δεν έχουμε περπατήσει ποτέ πριν.

Advertisement

Εάν πάλι θέλουμε να πάμε κάπου που έχουμε ήδη πάει, ας σκεφτούμε τουλάχιστον ένα μέρος από όπου έχουμε.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-o-kalos-epnos-voetha-sto-adenatisma-kai-pente-tips-yia-siyoera-apotelesmata_gr_653918dce4b0c85561038b08

Ας αλλάξουμε συνήθειες

Φροντίζουμε να διατηρούμε μια υγιεινή και σταθερή ρουτίνα στον ύπνο μας, να τρώμε καλά και να μένουμε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά μας. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όταν είμαστε πιο ξεκούραστοι, ασκούμε μεγαλύτερο έλεγχο στον εγκέφαλό μας και είναι λιγότερο πιθανό να πέσουμε στην παγίδα της υπερβολικής σκέψης.

(Mε πληροφορίες από health).