chat icon
Link copied!

Άραγε έχουμε σκεφτεί ποτέ, γιατί οι άνθρωποι στην εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων μας ήταν με έναν φυσικό και ανεπιτήδευτο τρόπο πιο κομψοί; Αφού δεν διέθεταν τόσα πολλά γυμναστήρια, ούτε είχαν τόσες μοδάτες πρακτικές άσκησης όπως η γιόγκα, το πιλάτες, ο χορός. Πιθανότατα όφειλαν τη φυσική τους γράμμωση στο ότι περπατούσαν περισσότερο, καθώς δεν είχε ο καθένας και η κάθε μια στην οικογένεια το δικό του/της όχημα. Εκτός αυτού όμως, δεν έτρωγαν και εξίσου υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τις δικές μας γενιές.

Ακόμα και τα γλυκά που έτρωγαν οι παλιοί, είχαν πολύ πιο φυσικά και αγνά υλικά. Επομένως, μέχρι και στις παρασπονδίες τους κατόρθωναν η πρόσληψη θερμίδων να παραμένει ισορροπημένη. Και μιας και μιλήσαμε για λιχουδιές, οι περισσότεροι θα θυμόμαστε λογικά τα τραταρίσματα των γιαγιάδων μας τα καλοκαίρια στην αυλή ή τη βεράντα: Ζελέ φρούτων, λουκουμάκια, γλυκό του κουταλιού σε διάφανο ανάγλυφο πιατάκι, κορμός σοκολάτα ή όπως το αποκαλούσαν οι παλιές «μωσαϊκό» και φυσικά υποβρύχιο. 

Advertisement
Advertisement

Μήπως η στροφή από τα κρουασάν, τα παγωτά, τα έτοιμα κέικ και τα μπισκότα στα παραδοσιακά γλυκίσματα θα μας βοηθούσε να διατηρούμε τη σιλουέτα μας χειμώνα-καλοκαίρι; Και ποιο από τα ρετρό γλυκάκια είναι πιο υγιεινό; Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή έχει για εμάς όλες τις απαντήσεις. 

H Έλενα Σερδάρη, είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή. Έλενα Σερδάρη

«Τα παραδοσιακά γλυκά, όπως το γλυκό του κουταλιού, το υποβρύχιο και τα λουκούμια, αλλά και οι πιο σύγχρονες επιλογές όπως το ζελέ και ο κορμός, μπορούν να έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αρκεί να τα καταναλώνουμε με μέτρο», μας συνιστά η Έλενα Σερδάρη.

Αλλά τι εννοεί «με μέτρο»;

Ενδεικτικές θερμίδες και ποσότητες:

• Γλυκό του κουταλιού (1 κ.σ./30γρ): 70 θερμίδες

• Ζελέ χωρίς ζάχαρη (1 μπολάκι/150γρ): 10-20 θερμίδες

• Ζελέ με ζάχαρη (1 μπολάκι/150γρ): 120 kcal θερμίδες

Advertisement

• Υποβρύχιο (1 κ.σ. μαστίχα): 100 kcal θερμίδες

• Λουκούμι μικρό (15γρ): 50-60 kcal θερμίδες

• Κορμός σοκολάτας/μωσαϊκό (1 φέτα/60γρ): 250-300 θερμίδες

Advertisement

Τι να προτιμήσουμε

Για συχνή κατανάλωση, δηλαδή δύο τρείς φορές την εβδομάδα η Έλενα Σερδάρη συνιστά:

1. Ζελέ χωρίς ζάχαρη

2. Μια μικρή ποσότητα γλυκού του κουταλιού

Advertisement

3. Ένα λουκούμι όταν θέλουμε κάτι παραδοσιακό και γλυκό

Για πιο περιστασιακή απόλαυση, μια φορά την εβδομάδα:

Μπορούμε να απολαύσουμε υποβρύχιο ή κορμό. Αλλά όχι πιο συχνά διότι έχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες όπως βλέπουμε στον κατάλογο λίγο πιο πάνω.

Advertisement

Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για να απολαύσουμε το παραδοσιακό γλυκό μας;

Η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι να τσιμπήσουμε το γλυκό μας μετά το μεσημεριανό ή μετά την προπόνηση. Αυτές τις ώρες το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει πιο άμεσα την ενέργεια που θα πάρει μέσα από τα γλυκίσματα. 

Advertisement

Ακόμη, δεν είναι κακό να γλυκαθούμε το απόγευμα, όταν προκύπτει η «αμαρτωλή» επιθυμία και θέλουμε να τη «διαχειριστούμε» χωρίς να την αφήσουμε να μετατραπεί σε υπερφαγία αργότερα.

«Το ζητούμενο άλλωστε δεν είναι να κόψουμε τα γλυκά, αλλά να τα απολαμβάνουμε συνειδητά και με μέτρο. Έτσι, μπορούμε να έχουμε στη ζωή μας και τη γεύση αλλά και την ισορροπία», μας καθησυχάζει η Έλενα Σερδάρη όμως συμπληρώνει πως «θα πρέπει να αποφύγουμε τη ζάχαρη αργά το βράδυ διότι εκείνες τις ώρες τείνουμε να τρώμε περισσότερο από την επιθυμία και όχι από πραγματική ανάγκη».

Ζελέ φρούτων: Ένα από τα πιο δροσιστικά κεράσματα του καλοκαιριού kazoka30 via Getty Images

Και μια έκπληξη: 2 συνταγές για δροσερά παγωτίνια και κορμό full proteine από την διατροφολόγο μας

Advertisement

Ένας πιο «γεμάτος» κορμός χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο αλλά με όλη τη γεύση της σοκολάτας 

Τι θα χρειαστούμε:

• 400γρ. γιαούρτι 1,5%,

• 200γρ. digestive (14 τεμάχια)

• 200γρ κουβερτούρα υγείας

• 15γρ αμύγδαλα

Πάμε να μαγειρέψουμε:

1. Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνουμε την κουβερτούρα για 2 λεπτά στα μικροκύματα (ή σε ένα μπεν μαρί)

2.Παράλληλα, θρυμματίζουμε κόβουμε τα μπισκότα και τα αμύγδαλα σε κομματάκια

3. Αφού λιώσει η κουβερτούρα, με γρήγορες κινήσεις την ανακατεύουμε με το γιαούρτι για να γίνει μια σοκολατένια κρέμα

4. Αφού έχει ομοιογενοποιηθεί, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα υλικά.

5. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε το μίγμα φτιάχνοντας ένα ρολό

6. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, ώσπου να σφίξει και το αποθηκεύουμε εκεί

*Αντί για αμύγδαλο μπορούμε να βάλουμε όποιον ξηρό καρπό έχουμε ή και καθόλου ξηρούς καρπούς αν δεν μας αρέσει

*Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε φρέσκο φρούτο σε κομματάκια (πχ φράουλες)

*Θα ταίριαζε τέλεια να προσθέταμε και ένα σφηνάκι κονιάκ

Διατροφική αξία ανά κομμάτι:

200 kcal και 5 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης

Light σοκολατένια παγωτίνια γιαουρτιού

Για 4 παγωτίνια θα χρειαστούμε:

• 400 γρ γιαούρτι 1,5% (π.χ. 2 κεσεδάκια)

• 1 μικρή μπανάνα (ή 100 γρ φράουλα/μούρα, αν τα προτιμάς)

• 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης ή λίγη στέβια (προαιρετικά)

• 1 κ.σ. κακάο άγλυκο (αν θέλεις γεύση σοκολάτας στο γιαούρτι)

• 80 γρ σοκολάτα υγείας Παυλίδη λιωμένη (20 γρ ανά παγωτίνι)

Πάμε να μαγειρέψουμε:

1. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, την μπανάνα (ή τα φρούτα), και το γλυκαντικό σε μούλτι ή με το χέρι

2. Βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια για παγωτό ή σε μικρά στρογγυλά/μακρόστενα σιλικόνης

3. Τα καταψύχουμε για τουλάχιστον 3–4 ώρες μέχρι να παγώσουν καλά

4. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή μικροκύματα

5. Βγάζεις τα παγωτίνια από τα καλούπια, τα βουτάμε ή τα περιχύνεις με τη λιωμένη σοκολάτα

6. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 5-10 λεπτά να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα

Διατροφική αξία ανά παγωτίνι:

90 θερμίδες και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης

Light σοκολατένια παγωτίνια γιαουρτιού   standret via Getty Images

To καλοκαίρι είναι μια εποχή ηρεμίας και χαλάρωσης. Επομένως δεν απαγορεύουμε στον εαυτό μας μερικές σπιτικές λιχουδιές, ούτε όμως το ρίχνουμε στα γλυκά και τα παγωτά απ′ έξω.