Από την κυριακάτικη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- δύο μηνύματα με διαφορετικούς παραλήπτες, εξίσου όμως σημαντικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει απέναντι της η κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι προς την κοινωνία που βλέπει την ακρίβεια να επελαύνει και τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή να προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το οικονομικό επιτελείο μελετά επιπλέον μέτρα στήριξης, κάτι που ουσιαστικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Advertisement
Advertisement

«Είμαστε σε επιφυλακή για τις περαιτέρω επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού και αν χρειαστεί θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εξετάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Να προσθέσω ότι εξετάζεται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Την Τρίτη η Πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, την οποία θα συζητήσουμε οι 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ακολουθεί. Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν» έγραψε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται παράταση των υφιστάμενων μέτρων ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και κάποια νέα. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι Βρυξέλλες -όπως τόνισε ήδη ο πρωθυπουργός- καθώς και τα τελικά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν προς το τέλος του μήνα.

Το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΚΟ

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός έχει παραλήπτες τους βουλευτές του κόμματος καθώς αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της άρσης ασυλίας όσων βουλευτών εμπλέκονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας – η οποία θα γίνει εντός της εβδομάδας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους σε μία προσπάθεια περιορισμού της έντασης στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς ήδη υπάρχουν περιπτώσεις βουλευτών που δηλώνουν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν κατά περίπτωση την άρση ασυλίας για συναδέλφους τους.

«Είναι άλλο το εύλογο ενδιαφέρον ενός βουλευτή για την εξυπηρέτηση κάποιου πολίτη και άλλο μία παρανομία εκτός των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων. Γι’ αυτό και χαιρέτισα την απόφαση των 11 μελών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να δεχτούν την άρση της ασυλίας τους. Τον πιο γρήγορο δρόμο για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Όλοι, προφανώς, μπορούμε να έχουμε άποψη για κάθε μία από τις 11 περιπτώσεις που εξετάζονται. Ως βουλευτές, ωστόσο, ειδικά αυτήν την ώρα, έχουμε χρέος να μην μετατραπούμε ούτε σε ανακριτές, ούτε σε δικαστές. Η διάκριση των λειτουργιών είναι θεμέλιο του κράτους δικαίου και ο μόνος τρόπος να μην υπάρχουν σκιές σε κάθε υπόθεση που θα οδηγηθεί τελικά στην αρχειοθέτησή της. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώρια σε επιχειρήματα για καμία σκιά στη στάση μας», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μέσω της ανάρτησης του ενώ έκανε αναφορά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

«Στη Βουλή εξέφρασα, ακόμη, τη στήριξή μου προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Αλλά και την ανάγκη, καθώς κάνει ακόμη τα πρώτα της βήματα, να αποδείξει και εκείνη την αντικειμενικότητά της, αλλά και ότι μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της. Αποφεύγοντας τις επιλεκτικές διαρροές και μένοντας μακριά από κάθε εμπλοκή της στον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό. Κυρίως, όμως, προχωρώντας ταχύτατα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε οι βουλευτές μας να πάψουν να είναι όμηροι εντυπώσεων. Γιατί είναι η Δικαιοσύνη που οφείλει να ξεκαθαρίσει πρώτη και εγκαίρως το τοπίο.

Μένουμε, συνεπώς, σταθεροί στην τοποθέτηση αρχής υπέρ της άρσης της ασυλίας. Όπως και σταθεροί στην πίστη για γρήγορη δικαίωση των συναδέλφων μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Advertisement

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία καθώς κάτι τέτοιο θα εντείνει την εσωστρέφεια και θα συμβάλει στην αύξηση της πίεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Οι θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Εκτιμάται ότι ανάλογα μηνύματα θα στείλει ο πρωθυπουργός και από την Κρήτη που θα βρεθεί σήμερα για το 4ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ενώ αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά και στις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζεται να προτείνει, κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και την εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου» στον τρόπο εκλογής τους από τις εκλογές του 2031. Για αυτό όμως θα απαιτηθούν συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάϊο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που θα γίνει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα, αναμένεται -ίσως και μέσα στην ημέρα- το όνομα του αντικαταστάτη του Μακάριου Λαζαρίδη στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Advertisement