Τσακώθηκε με όλους στη Βουλή η Ζωή. Αιτία το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία της Χρυσής Αυγής

Τσακώθηκε με όλους στη Βουλή η Ζωή. Αιτία το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία της Χρυσής Αυγής
Eurokinissi/ Photo αρχείου

Υπαναχώρησε τελικά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πρότασή της για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, έπειτα από τις σφοδρότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησαν πως τάσσεται υπέρ της πρότασης της Χρυσής Αυγής.

Έπειτα από την ένταση στο Κοινοβούλιο και με τη Ν..Δ, το ΚΚΕ να απειλούν πως θα απόσχουν της ψηφοφορίας, η συνεδρίαση διεκόπη και λίγο αργότερα η κ.Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να μην γίνει ονομαστική ψηφοφορία με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να ψηφιστεί επί της αρχής και να ξεκινήσει η συζήτηση επί των άρθρων.

Είχε προηγηθεί 5λεπτη συζήτηση της προέδρου της βουλής με τον Αλέξη Τσίπρα, που της ζήτησε να πάρει πίσω την πρόταση της.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Σημειώνεται ότι την ονομαστική ψηφοφορία, είχαν ζητήσει χθες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά κατά την εκφώνηση των ονομάτων, απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος στους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε απορρίψει το αίτημά τους για άδεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές. Μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά κάτω από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Βουλής δικαιολογώντας την πρότασή της, τόνισε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, όπως είπε, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο, γι' αυτό και δεν θα διεξαγόταν η ονομαστική ψηφοφορία.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση ενάντια στην Πρόεδρο της Βουλής κατηγορώντας της για έλλειψη σεβασμού στο Σώμα και καταπάτηση του κανονισμού της Βουλής.

Αναφορές και στον Μπαλτάκο

«Παραβιάζετε ασύστολα τον Κανονισμό και ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Καταστρέφετε τις προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης, οργανωμένα τροφοδοτείτε συγκρούσεις» κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θυσιάσατε το θέμα της συναίνεσης στο βωμό της δικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή (...) Δεν προσφέρετε υπηρεσία πουθενά, ούτε στο κόμμα σας, ούτε στην κυβέρνηση, τη Βουλή και τη χώρα. Σας καλώ να καταλάβετε πως αυτού του είδους οι προκλητικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές απ' την αντιπολίτευση, αλλά θεωρώ και απ' όλο το Κοινοβούλιο. Φτάνουμε σε πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης και είστε προσωπικά υπεύθυνη και υπόλογη για την κατάσταση αυτή».

«Επειδή ήταν εντελώς προσωπική η απεύθυνσή σας και επειδή απ' την έδρα δεν μου επιτρέπεται να σας απαντήσω για προσωπικά θέματα, θα περιοριστώ να σας πω πως ήσασταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο- και ήσασταν μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν τη συζήτηση για τα θέματα για τα οποία προφασίζεστε πως κόπτεστε» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ζήτησα αμέσως την αποπομπή του κ. Μπαλτάκου από τον πρωθυπουργό και τον απέπεμψε» ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπαλτάκου, ο ίδιος παραιτήθηκε και ουδείς τον απέπεμψε» επανήλθε η πρόεδρος της Βουλής.

Η κόντρα μεταξύ του κ. Βενιζέλου και της κ. Κωνσταντοπούλου συνεχίστηκε Ευ. Βενιζέλος με το κ. Βενιζέλο να ζητεί περισσότερο χρόνο για να μιλήσει.

«Δεν είχε τοποθετηθεί χρόνος στον κ. Υπουργό. Παρακαλώ και σε εμένα να μην τοποθετηθεί χρόνος τώρα.

Κυρία Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό του κ. Βούτση, διότι υπάρχει αυτή τη στιγμή αγωνία» είπε ο κ. Βενιζέλος για να λάβει την απάντηση από την Πρόεδρο της Βουλής: «Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να υποδείξετε στους βουλευτές του κόμματός σας επειδή ακούγονται οι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύουν και γράφονται και στα πρακτικά και είμαι υποχρεωμένη να τους ανακαλέσω στην τάξη.

Πρώτον να σεβαστούν ότι μιλάει ο Πρόεδρός του κόμματός τους. Δεύτερον, να σεβαστούν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι αδιανόητοι».

«Κυρία Πρόεδρε, δεν θα μου κάνετε τέτοιες συστάσεις όταν λαμβάνω το λόγο. Το τι κάνω εγώ με τους βουλευτές μου είναι ένα κομματικό μας θέμα. Αν έχετε εντοπίσει συμπεριφορά αντικανονική των βουλευτών, να τους αναφέρετε ατομικά και να κάνετε ό,τι πρέπει κατά τον κανονισμό».

Κόντρα και με τον Βρούτση

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρατήρησε πως «ιστορικά, δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόεδρος της Βουλής να έχει μέσα σε δύο μήνες συσσωρεύσει την οργή και τον θυμό της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου».

«Διακόπτετε τη διαδικασία την ώρα που μιλά ο πρωθυπουργός, δεν δίνετε τον λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δίνετε το δικό σας θεώρημα, βγαίνετε έξω, κάνετε τις διαβουλεύσεις σας, καταλαβαίνετε το λάθος σας, έρχεστε να επανορθώσετε και τα κάνετε ακόμα χειρότερα. Δεν δώσατε τον λόγο στον πρόεδρο του Ποταμιού» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος υπενθύμισε πως η ΝΔ έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου. «Μην διανοηθείτε πως η ΝΔ δεν ψηφίζει. Η θέση μας είναι εξακριβωμένη απ' όλους- αλλά θέλουμε να τηρηθεί η διαδικασία επί της αρχής, να ψηφίσουν τα κόμματα και μετά να μπούμε στα άρθρα».

«Αν θεωρείτε πως ευτελίζεται το Κοινοβούλιο όταν διεξάγονται ψηφοφορίες με όλους τους βουλευτές μέσα, και με καλείτε στο "φυσιολογικό" επειδή δεν κάναμε ψηφοφορία επί της αρχής στις 2 τα μεσάνυχτα με έξι βουλευτές μέσα στην αίθουσα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, δεν θα επιστρέψουμε σ' αυτό» απάντησε η πρόεδρος της Βουλής.

«Η ψηφοφορία επί της αρχής ήταν προγραμματισμένη για τις 12. Ζητήσατε τον λόγο στη 1.30, την ώρα που ο αντιπρόεδρός σας μου είχε πει πως είχατε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν όμως θέλετε να καταγραφεί η θετική σας ψήφος -και το ίδιο ισχύει για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- θα προσμετρηθεί στην πλειοψηφία» συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, όσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε πως «ο πρόεδρος του Ποταμιού δεν μου είχε ζητήσει τον λόγο».

«Δύο φορές ζήτησε το λόγο ο πρόεδρός μας, Σταύρος Θεοδωράκης- και αν παραχώρησε τη θέση του στον κ. πρωθυπουργό, ευλόγως θα έπρεπε να μιλήσει μετά» απάντησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Δεν είναι δυνατό να μπλέκουμε σε μια τέτοια αέναη συζήτηση επί των διαδικασιών, άλλες φορές η πρόεδρος να λέει πως πρέπει να γίνει συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, παρότι δεν προβλέπεται απ' τον Κανονισμό, και άλλες φορές να επικαλείται τον Κανονισμό» συνέχισε ο κ. Θεοχάρης.

Πιο ήπιος ο Μεϊμαράκης

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρατήρησε πως «εφόσον δεν τηρήθηκε η ώρα για την ψηφοφορία και ήρθε ο κ. πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν διαδικαστικά να χωριζόμαστε και να χαλάμε την εικόνα της Βουλής». «Οι πολίτες γνωρίζουνε πως διαφωνούμε. Ας μας δούνε μια φορά να συμφωνούμε σε κάτι σοβαρό, σε κάτι θετικό, που να στέλνει και ένα μήνυμα στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης έψεξε, επίσης, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το ότι δεν έδωσε τον λόγο στον Κωστή Χατζηδάκη για προσωπικό ζήτημα που τον αφορούσε («υποκλοπή της σφραγίδας του ΟΟΣΑ» του είχε καταλογίσει ο Νίκος Φίλης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ) και παρατήρησε πως «ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή και αυτό τον τιμά, σημειώνοντας «δεν νομίζω, όμως, πως δεν ήθελε να ακούσει τους υπόλοιπους προέδρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους».

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρξει συζήτηση, καθώς «μέχρι σήμερα μας έχει κοινοποιηθεί μονάχα ένα πεντασέλιδο non paper». «Θα μας το δώσετε το κείμενο με την υπογραφή του υπουργού- να το ξέρουμε; Το γεγονός ότι δεν κατατίθεται, δεν γεννά και αυξάνει υποψίες πως υποκρύπτει αστερίσκους;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε με τη σειρά του πως ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία έχουν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πήρα τον λόγο για να πω πως εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση σ' αυτήν την πορεία και τη διαπραγμάτευση, εφόσον βεβαίως δεν κινδυνεύσει η χώρα. Και επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη» ανέφερε.

Κώστας Καραγκούνης: Μετέτρεψαν τη Βουλή σε θέατρο του παραλόγου

Για θλιβερά επεισόδια έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Για μια ακόμα φορά μετέτρεψαν τη Βουλή σε θέατρο του παραλόγου, με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο, η συμπεριφορά της οποίας προκαλεί τους πάντες και ευτελίζει το Κοινοβούλιο».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «γίναμε και πάλι μάρτυρες ενός συνεχούς φλερτ και μιας συστηματικής υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και με το διχαστικό λόγο του πρωθυπουργού, που άλλα λέει μέσα και άλλα έξω».

Ακόμη κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί επίσημα κείμενα του ΟΟΣΑ, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά στην εργαλειοθήκη.

«Η ανευθυνότητα και η ασυναρτησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πια όρια» καταλήγει ο κ. Καραγκούνης.

Δημοφιλή