ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2015 19:09 EEST | Updated 06/04/2015 20:51 EEST

Σαμαράς σε Τσίπρα: «Επιτέλους κυβερνήστε - Ξεχάστε την εύκολη δραπέτευση»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς απειλώντας μάλιστα με «ανακριτική επιτροπή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία».

«Ετοιμάζετε κατηγορητήριο γι’ αυτούς που έσωσαν την Ελλάδα. Ετοιμαστείτε για κατηγορητήριο εναντίον της σημερινής κυβέρνησης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε «Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση».

«Δεν μας κάλεσε σήμερα η κυβέρνηση να συζητήσουμε για την εξεταστική επιτροπή, όπως και πριν μια βδομάδα δεν μας κάλεσε για ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και στις δυο περιπτώσεις δεν θέλει συναίνεση. Εχθρούς κατασκευάζει, δεν αναζητεί αλήθεια», υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του κατηγορώντας την κυβέρνηση για διχαστική λογική.

Και συνέχισε: «Προσπαθεί να συγκαλύψει την διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Η οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα, το δημόσιο κάνει στάση πληρωμών, οι κρίσιμες ημερομηνίες φεύγουν χωρίς εκταμίευση, εβδομαδιαίο άγχος, προμηθευτές δημοσίου δεν πληρώνονται, αναζητούμε εναγωνίως ενέσεις ρευστότητας από ΔΕΚΟ και περιφέρειες».

«Δικά σας στελέχη προαναγγέλουν πιστωτικό γεγονός σε λίγες ημέρες» τόνισε ο κ. Σαμαράς κάνοντας μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση αριστεράς του τίποτα» και πρόσθεσε: «Άλλοι κατακεραυνώνουν, άλλοι στηρίζουν».

«Επιτέλους κυβερνήστε - Ξεχάστε την εύκολη δραπέτευση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους. «Εμείς δεν υπογράψαμε το πρώτο μνημόνιο, στηρίξαμε μόνο το δεύτερο», είπε και πρόσθεσε «Θέλετε να καταδικάζετε συνεχώς τους προηγούμενους κι ας πέτυχαν».

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε επίσης ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Οι τρεις λόγοι που η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την πρόταση

«Πρώτον, δεν μας επιτρέπεται να τη ψηφίσουμε, γιατί στήνεται απλά κατηγορητήριο κατά της προηγούμενης κυβέρνηση. Δεύτερον διότι δεν εχει καμία σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει η Ν.Δ το 2010. Τρίτον, διαλέξατε τη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν ξέρουμε τι ξημερώνει. Εσείς κ.Τσίπρα στείλατε επιστολή στην οποια περιγράφατε τη δεινή κατάσταση και βρήκατε χρόνο να φτιάξετε εξεταστική επιτροπή; Ενώ το σπίτι μας καίγεται εσείς τραγουδάτε».

«Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, εσείς να λειτουργείτε διχαστικά. Εξεταστική, λοιπόν, έστω ναι, αλλά μετά τη νέα συμφωνία. Γιατί αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, να το ξέρετε, άλλη επιτροπή, ανακριτική επιτροπή αυτή τη φορά θα κάνουμε, κύριε Τσίπρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε αξιοσημείωτη προσαρμογή σύμφωνα με το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Η κυβέρνηση μας είχε κάνει έργο, η Ελλάδα πέτυχε και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάκαμψη, υπογράμμισε επικαλούμενος «όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης». Σημείωσε ακόμη ότι η έρευνα θα πρέπει να αφορά και την παρούσα διακυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε τη χώρα σε εκλογές, ανέκοψε την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο και σήμερα η Ελλάδα απειλείται είτε από μοιραίο ατύχημα, είτε από νέο Μνημόνιο, είτε και από τα δύο.