CULTURE

Η απάντηση του George R.R. Martin στους φαν του Game of Thrones για ΕΚΕΙΝΗ τη σκηνή του τελευταίου επεισοδίου

Author George R.R. Martin appears at a book signing for
Author George R.R. Martin appears at a book signing for
ASSOCIATED PRESS

Όπως καταλαβαίνετε, ακολουθούν SPOILERS

****

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Όλοι ξέραμε πως ο νέος σύζυγος της Sansa δεν είναι και ο καλύτερος άνθρωπος στο Westeros. Για την ακρίβεια παίζει δυνατά να είναι στο top3 των χειρότερων. Αλλά, ακόμα κι έτσι, κανείς δεν περίμενε αυτό το τέλος στο 6ο επεισόδιο της 5ης σεζόν με τίτλο «Unbowed, Unbent, Unbroken».

Από την άλλη, θα μου πεις, γάμος στο Game of Thrones χωρίς να σηκωθεί η τρίχα του θεατή όρθια, γίνεται; Φυσικά και όχι, μιλάμε για έθιμο πλέον.

Μετά τον γάμο της Sansa Stark και του Ramsay Bolton λοιπόν, η νύφη καταλήγει να βιάζεται από τον γαμπρό, ο οποίος, επειδή η όλη σκηνή δεν ήταν αρκετά αποκρουστική για τα γούστα του, αναγκάζει και τον Reek -δηλαδή τον Theon, τον παιδικό φίλο της Sansa και αυτόν που πρόδωσε τον πατέρα και τα αδέρφια της, να τους βλέπει.

Και πραγματικά μιλάμε για μια σκηνή που είναι οδυνηρά δύσκολη στην παρακολούθησή της. Περισσότερο και από τις σκηνές όπου ο Ramsay βασάνιζε τον Theon στην προηγούμενη σεζόν, περισσότερο και από τη σκηνή που το Βουνό σπάει το κεφάλι του Oberyn στα χέρια του σαν καρπούζι, ίσως περισσότερο και από τον Ματωμένο Γάμο. Όχι για τη γραφικότητα της σκηνής, άλλωστε δεν βλέπουμε τίποτε άλλο πέρα από τον Ramsay να σκίζει το νυφικό και μετά κοντινό στο πρόσωπο του Theon που ζει τη φρίκη μπροστά στα μάτια του, ενώ ακούμε τις κραυγές της Sansa. Το χειρότερο κομμάτι αυτής της σκηνής είναι πως η Sansa δεν το άξιζε αυτό. Όχι όταν εδώ και δύο χρόνια πέφτει από τον έναν ανώμαλο στον άλλο, όχι όταν έχει δει όλη της την οικογένεια (από όσο γνωρίζει η ίδια) να ξεπαστρεύεται, όχι όταν πίστευε πως τα πράγματα είχαν, επιτέλους, αρχίσει να γίνονται έστω και ελάχιστα καλύτερα.

Και σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι λόγοι, οι φαν του Game of Thrones είχαν έναν ακόμα να γίνουν έξαλλοι: η σκηνή του βιασμού της Sansa δεν υπάρχει στα βιβλία του Martin.

Για αυτό και μετά την προβολή του επίμαχου επεισοδίου την Κυριακή που μας πέρασε, το ίντερνετ έγινε έξαλλο, ενώ εκατοντάδες οργισμένα mail στάλθηκαν στους δημιουργούς της σειράς, καθώς και στον ίδιο τον George R.R. Martin. Ο οποίος και απάντησε.

«Έχω πολλούς φαν που μου ζητούν να σχολιάσω (τη σκηνή)» έγραψε ο Martin στο blog του τη Δευτέρα. «Αφήστε με να επαναλάβω αυτό που είχα πει παλιότερα». Και συνέχισε, παραθέτοντας το εξής:

«Πόσα παιδιά είχε η Scarlett O'Hara; Τρία, στο μυθιστόρημα. Ένα, στην ταινία. Κανένα, στην πραγματική ζωή: ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας, δεν υπήρξε ποτέ. Η σειρά είναι η σειρά, τα βιβλία είναι τα βιβλία. Δύο διαφορετικοί τρόποι να πεις την ίδια ιστορία.

Έχουν υπάρξει διαφορές ανάμεσα στα βιβλία και την τηλεοπτική σειρά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της πρώτης σεζόν. Και για το ίδιο χρονικό διάστημα, κάνω λόγο για το φαινόμενο της πεταλούδας. Οι μικρές αλλαγές οδηγούν σε μεγαλύτερες αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε τεράστιες αλλαγές. Το HBO έχει περάσει περισσότερες από 40 ώρες μέσα στο αδύνατο και απαιτητικό έργο του να προσαρμόσει τα μακροσκελή (σε ακραίο βαθμό) και πολύπλοκα (σε εξαιρετικό βαθμό) βιβλία, με τις πολυεπίπεδες πλοκές και υπό-πλοκές, τις ανατροπές και τις αντιφάσεις και τους αναξιόπιστους αφηγητές, τις αλλαγές στις απόψεις και τις ασάφειες, και μια ομάδα χαρακτήρων που έρχονται σε εκατοντάδες.»

Ο Martin επίσης βρήκε την ευκαιρία να επαινέσει το HBO για τη δουλειά που έχει κάνει στη σειρά, κλείνοντας την επιστολή του με την εξής φράση: «Μερικές φορές οι πεταλούδες μεγαλώνουν και γίνονται δράκοι».

Ακόμα και μετά από την αναλυτική του επεξήγηση, ωστόσο, οι φαν δεν ηρέμησαν ιδιαίτερα. Κάτι το οποίο φάνηκε στο Twitter.

Να σημειωθεί πάντως πως η Sophie Turner, η ηθοποιός που υποδύεται τη Sansa Stark, είπε πως «λάτρεψε στα κρυφά» αυτή τη σκήνη -για την ακρίβεια, την πρόκληση του να αντεπεξέλθει υποκριτικά σε αυτήν.

Popular in the Community