Όταν η Google έγινε...Alphabet: Νέα μητρική εταιρεία για τον κολοσσό

Όταν η Google έγινε...Alphabet: Νέα μητρική εταιρεία για τον κολοσσό
FILE - In this Tuesday, March 23, 2010, file photo, the Google logo is seen at the Google headquarters in Brussels. France's data privacy agency ordered Google to remove search results worldwide upon request, giving the company two weeks to apply the
FILE - In this Tuesday, March 23, 2010, file photo, the Google logo is seen at the Google headquarters in Brussels. France's data privacy agency ordered Google to remove search results worldwide upon request, giving the company two weeks to apply the
ASSOCIATED PRESS

Αιφνιδιασμό στον κόσμο της τεχνολογίας πραγματοποίησε ο κολοσσός του χώρου των μηχανών αναζήτησης, Google, πραγματοποιώντας μια αναδιοργάνωση- έκπληξη, δημιουργώντας μια νέα μητρική εταιρεία υπό το όνομα Alphabet Inc.

Όπως ανακοίνωσε σε blog post ο Λάρι Πέιτζ, πλέον είναι διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μιας «συλλογής εταιρειών» που περιλαμβάνει την Google, τη Life Sciences και την Calico. Ο Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής, θα γίνει πρόεδρος της Alphabet και ο Έρικ Σμιντ εκτελεστικός πρόεδρος. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Google θα αναλάβει ο Σούνταρ Πιτσάι.

Σε κάθε περίπτωση, η Google διατηρεί τους τομείς Αναζητήσεων, Χαρτών, Android, YouTube και διαφημίσεων.

Όπως γράφει ο Πέιτζ, «η Alphabet είναι κυρίως συλλογή εταιρειών. Η μεγαλύτερη, φυσικά, είναι η Google. Η νέα Google είναι λίγο πιο “αδυνατισμένη”, με τις εταιρείες που βρίσκονται μακριά από τα κύρια διαδικτυακά προϊόντα μας να περιλαμβάνονται στην Alphabet...καλό παράδειγμα είναι οι προσπάθειές μας στην Υγεία: η Life Sciences, που δουλεύει πάνω στον φακό επαφής που μετρά τα επίπεδα γλυκόζης) και η Calico (επικεντρώνεται στη μακροβιότητα). Θεμελιωδώς, πιστεύουμε ότι αυτό μας επιτρέπει καλύτερη κλίμακα διαχείρισης, καθώς μπορούμε να “τρέξουμε” ανεξάρτητα πράγματα που δεν σχετίζονται και πολύ μεταξύ τους. Η Alphabet έχει να κάνει με επιχειρήσεις που προοδεύουν μέσω ισχυρών ηγετών και ανεξαρτησίας. Γενικά, το μοντέλο μας είναι να έχουμε έναν ισχυρό διευθύνοντα σύμβουλο που θα “τρέχει” κάθε τομέα, με τον Σεργκέι και εμένα έτοιμους να βοηθήσουμε όπως χρειάζεται».

Η Alphabet θα αντικαταστήσει τη Google στο χρηματιστήριο, με τον Πέιτζ να επισημαίνει ότι όλες οι μετοχές της Google θα μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές της Alphabet, με τα ίδια δικαιώματα. Σύμφωνα με τον Πέιτζ, το όνομα επελέγη επειδή εκπροσωπεί τη γλώσσα, δηλαδή τον πυρήνα της λειτουργίας των αναζητήσεων («το όνομα μας άρεσε επειδή σημαίνει μια συλλογή γραμμάτων που αναπαριστούν τη γλώσσα, μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες της ανθρωπότητας»), ενώ παράλληλα είναι λογοπαίγνιο με το Alpha-bet.

Άλλοι φορείς που θα υπάγονται υπό τη σκέπη της Alphabet είναι οι τομείς επενδύσεων και έρευνας, η Nest (smart homes) και ο κλάδος που έχει να κάνει με drones.

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία κυκλοφορεί στη Σίλικον Βάλεϊ σχετικά με την εν λόγω κίνηση της Google. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, το Twitter αναζητεί νέο διευθύνοντα σύμβουλο, και ενδεχομένως να προσέφερε τη θέση στον Σούνταρ Πιτσάι, που ηγείται των βασικών τομέων δραστηριότητας της Google από τον Οκτώβριο. Για να κρατήσει τον Πιτσάι, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο κολοσσός προχώρησε στην αλλαγή αυτή, την οποία και εξέταζε εδώ και καιρό- δίνοντας στον Πιτσάι τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ διατηρεί παράλληλα τα ίδια καθήκοντα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ισχύει αυτό, ο Πιτσάι δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχόταν, καθώς στο Twitter υπάρχει αναταραχή τώρα, ενώ η θέση του «Νούμερο Δύο» της Google δεν είναι ακριβώς αμελητέα ποσότητα. Ωστόσο, η θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι ακόμα καλύτερη.

Πηγή «κοντά στο Twitter» είπε στο Business Insider ότι, αν και δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν έχει γίνει μια τέτοια συμφωνία, «το έχω ακούσει και εγώ, και δεν θα με εξέπληττε εάν τον θέλουν ως CEO. Προσπάθησαν να τον προσλάβουν πριν τρία χρόνια, και έφτασαν πολύ κοντά. Η Google αντέδρασε με ένα "μεγάλο πακέτο" για να τον κρατήσει. Δεν μπορώ να τον φανταστώ να κάνει μια τέτοια αλλαγή αφού έγινε διευθύνων σύμβουλος της Google».

Δημοφιλή