ΥΠΕΞ: Καμία συζήτηση για ελληνοτουρκικές περιπολίες στα σύνορα

ΥΠΕΞ: Καμία συζήτηση για ελληνοτουρκικές περιπολίες στα σύνορα
LESBOS ISLAND, GREECE - SEPTEMBER 20: Greek Coast Guard rescue passengers of a capsized boat carrying refugees in the Aegean Sea near the coast of Lesbos Island, Greece on September 20, 2015. (Photo by Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency/Getty Images)
LESBOS ISLAND, GREECE - SEPTEMBER 20: Greek Coast Guard rescue passengers of a capsized boat carrying refugees in the Aegean Sea near the coast of Lesbos Island, Greece on September 20, 2015. (Photo by Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ελλάδα δεν συζητά «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως», όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, σε απάντηση σε γερμανικές τοποθετήσεις περί ανάγκης για «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε ζητήσει συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων. «Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», είχε δηλώσει ο κ. Ζάιμπερτ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι».

Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει «στους φίλους και εταίρους μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα , η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. «Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας “συντεταγμένης” κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, «εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή».

«Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

Yπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ζητήσει ξανά «συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Κομισιόν: Ουδέποτε προτείναμε κάτι τέτοιο

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Δημοφιλή