Πλήθος κόσμου για τον εορτασμό της Ασούρα στην Κωνσταντινούπολη

Πλήθος κόσμου για τον εορτασμό της Ασούρα στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώθηκε και φέτος πλήθος σιιτών για τον εορτασμό της Ασούρα, της ημέρας που σκοτώθηκε στην μάχη της Κερμπάλα ο ιμάμης Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ. Οι πιστοί απέδωσαν φόρο τιμής στην σημαντική αυτή για τους μουσουλμάνους προσωπικότητα, με προσευχή αλλά και αυτομαστίγωμα, το οποίο έχει στόχο την αναβίωση των παθών του Χουσεΐν. Φέτος, ο εορτασμός συμβολίζει τον θρήνο και τον πόνο των πολιτών για το συνεχές αιματοκύλισμα στην πολυπαθούσα Τουρκία.

Πρόκειται για μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους για την Τουρκία. Πριν από δύο εβδομάδες το κέντρο της Άγκυρας πλημμύρισε με αίμα, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε φιλειρηνική συγκέντρωση για την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τον κουρδικό λαό. Η ευθύνη αποδόθηκε σε ακραίες ισλαμιστικές Οργανώσεις, με πολλούς Τούρκους πολίτες να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε να συμβεί αυτή η τραγωδία. Οι διαδηλώσεις ήταν επεισοδιακές και έβαψαν για μια ακόμα φορά τους δρόμους με αίμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης, στο τέλος μιας αιματοβαμμένης προεκλογικής περιόδου. Στις 5 Ιουνίου, διπλή βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ σκόρπισε τον πανικό και τον θάνατο, λίγες ώρες πριν ο Σελαχαντίν Ντερμιρτάς, πρόεδρος του HDP, ανέβει στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του. Λίγες ημέρες πριν, είχαν διαρρεύσει φήμες για σχέδια δολοφονίας του. Στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές του 2015, το κόμμα κατάφερε να κερδίσει το 13% των ψήφων, βάζοντας εμπόδια κατά πολλούς στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου.

Η Τουρκία περνά κάθε ημέρα την δική της Ασούρα, με διάχυτο το κλίμα αβεβαιότητας και τον φόβο του θανάτου να κυριαρχεί στα πρόσωπα των πολιτών.

erdoga

Πήγαινε στην αρχική σελίδα