ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/11/2015 15:31 EET | Updated 19/11/2015 18:51 EET

Πέρασε με απώλειες το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή - Αναταράξεις στην κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos, right, and Greek Economy Minister Giorgos Stathakis attend a committee meeting in the Parliament ahead of a full assembly debate and vote, expected around midnight , in Athens, Thursday, Aug. 13, 2015. The Greek government defended its new bailout program as tough but essential to avoid the nation's financial collapse, as it faced a rebellion in parliament ahead of a vote on the deal later in the day.(AP Photo/Yannis Liakos)

Εν μέσω αναταράξεων πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που έφερε η κυβέρνηση προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 2+10 δισ. ευρώ.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία), «όχι» ψήφισαν 137 βουλευτές, ενώ «παρών» κανείς. Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη με αίτημα του ΚΚΕ, την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση όπως και όλα τα άρθρα του καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε τα άρθρα 1,11 και 16 και καταψήφισε τα άλλα.

Διαγραφή Παναγούλη - Νικολόπουλου

Εκτός από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η κυβέρνηση είχε ακόμη δύο απώλειες: Τον Στάθη Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία και τον Νίκο Νικολόπουλο από του ΑΝΕΛ, ο οποίος καταψήφισε. Με επιστολή του ο κ. Παναγούλης αιτιολογούσε την στάση του, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει τις προβλέψεις για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία δανειοληπτών. Ωστόσο δήλωσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωθυπουργό «σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του και τα χαμένα του δικαιώματα». Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, με την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει, με τον Πάνο Καμμένο, αμέσως μετά τη ψηφοφορία, να τον διέγραψε από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ήδη πριν από την ψηφοφορία, το πολυνομοσχέδιο είχε φέρει μια άλλη μίνι κυβερνητική κρίση, καθώς ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι διαφωνούσε με ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και δεν προτίθετο να παραστεί στην ψηφοφορία.

Τη θέση του καταλαμβάνει ο Χρίστοφορος Βερναρδάκης.

To tweet του Μοσκοβισί

Θετικά αποτιμά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας επί των προαπαιτούμενων ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

«Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα", έγραψε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, θα "αξιολογήσουν" το πολυνομοσχέδιο και θα υποβάλουν τη σχετική αναφορά στο αυριανό EuroWorking Group».

Sponsored Post