ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/11/2015 09:52 EET | Updated 25/11/2015 09:52 EET

Επαφές Κοτζιά με Λαβρόφ και Τσαβούσογλου. Αναφορές από τον Ρώσο ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Υπουργείο ΕξωÏερικών/Flickr
Επίσκεψη Υπουργού ΕξωÏερικών Ν. ΚοÏζιά σÏη Ρωσία και συνάνÏηση με Ρώσο Υπουργό ΕξωÏερικών S. LavrovΠΗΓΗ: EPA

Αν και η Αθήνα επέλεξε, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες, να μην σχολιάσει σε επίσημο επίπεδο την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά και την κλιμακούμενη από εκείνη τη στιγμή ένταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, ο υπουργός Εξωτερικών είχε απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως ο κ.Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας με τους κκ Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τις συνομιλίες με τον Ρώσο Υπ.Εξωτερικών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και η δέσμευση της Ελλάδας γαι επίλυση στο πλαίσιο των συνομιλιών της Βιέννης αλλά και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που διαρρέονται από τη ρωσική πλευρά υπήρξε αναφορά και στις διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά με τον κ.Λαβρόφ να τάσσεται υπέρ της χώρας και να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Αμέσως μετά ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χωρίς όμως σημαντικές αναφορές στο περιστατικό και εστιάζοντας κυρίως στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία αλλά και στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Κοτζιάς όμως επικοινώνησε και με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ κυρίως επειδή κατά την κρίση της Αθήνας εάν δεν υπάρξει άμεσα εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία πιθανότατα να μην υπάρξει και ουσιαστικά αποτελέσματα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ή κατά την τριμερή Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας για το ίδιο θέμα.