ΔΙΕΘΝΕΣ

Οι «ακροδεξιοί χίπστερ» αυξάνονται στην Αυστρία: Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν

Facebook

Ο Martin Sellner μοιάζει με μοντέλο των H&M. Όμως κάτω από το χαμόγελο του 27χρονου φοιτητή φιλοσοφίας κρύβεται το νέο σκοτεινό πρόσωπο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.

Ο Sellner είναι ο συνιδρυτής του Αυστριακού Κινήματος «Identitären Bewegung» (IB), το οποίο αποτελείται από νέους Αυστριακούς που είναι κατά της μετανάστευσης και αυτοαποκαλούνται «χίπστερ της δεξιάς». Η δημοτικότητα του IB, όπως αποκαλεί ο Sellner την Οργάνωση, παρουσιάζει αύξηση στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

Ο βαθμός στον οποίο οι Identitarians -όπως αποκαλούνται τα μέλη του κινήματος- έχουν πιάσει το πνεύμα των καιρών, μπορεί να διαφανεί από την ταχύτατη αύξηση των μελών τους τον τελευταίο χρόνο και από την προσοχή που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης στους θεατρινισμούς τους, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Προσθέστε σε αυτό και την πιθανή νίκη του Νόρμπερτ Χόφερ, υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές με το ακροδεξιό κόμμα των «Ελευθέρων, εν μέρει χάρη στην στήριξη του Sellner και των υποστηριχτών του, και οι Identitarians ίσως δουν την ακραία ιδεολογία τους, η οποία κρύβεται πίσω από εξευγενισμένα νεανικά πρόσωπα, να γίνεται σύντομα «mainstream» (όπως λένε οι χίπστερ).

Μια «πατριωτική Greenpeace»

Ως απόστημα του ξενοφοβικού κινήματος Génération Identitaire στη Γαλλία, το IB δίνει μεγάλη προσοχή στην εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα. Στις συνεντεύξεις του, προσέχει πολύ τις λέξεις του και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα που έχουμε για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό μέσα από την ιστορία. Ο Sellner αποκαλεί τους Identitarians «πατριωτική Greenpeace». Ανάμεσα στα άτομα που θαυμάζει, ο ίδιος συμπεριλαμβάνει τους ηγέτες της Οργάνωσης «Λευκό Ρόδο», η οποία αποτελούνταν από αντι-Ναζί ακτιβιστές και πνευματικούς ανθρώπους που εναντιώθηκαν στον Αδόλφο Χίτλερ. Δεν πρέπει λοιπόν να μας εκπλήσσει που οι Identitarians έχουν υιοθετήσει τις μεθόδους διαμαρτυρίας των οικολόγων και των αριστερών της δεκαετίας του 1960.

Οι μέθοδοί τους μπορεί να είναι παρόμοιες, όμως οι στόχοι τους δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο σε σχέση με τις φιλελεύθερες ακτιβιστικές οργανώσεις που τους βοήθησαν στο θέμα οργάνωσης.

Η ομάδα επιθυμεί μια κοινωνία χωρίς μετανάστες – ειδικά μουσουλμάνους μετανάστες. Υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να έρθουν άλλοι άνθρωποι στην Ευρώπη και ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που θεωρούν ήδη την Ευρώπη πατρίδα τους, πρέπει να φύγουν.

Παρόλο που αυτές οι θέσεις δεν ταιριάζουν απαραίτητα με την εικόνα που έχει χτίσει προσεχτικά ο Sellner, η πηγή της ριζοσπαστικοποίησής του μπορεί να εντοπιστεί σε σκοτεινές εικόνες που μας ταξιδεύουν πίσω στο 2008. Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν έναν πικραμένο νεαρό άνδρα που βοήθησε νεο-Ναζί οργανώσεις να οργανώσουν φιλελεύθερες διαμαρτυρίες, ενώ παρευρισκόταν σε μνημόσυνα στρατιωτών της Βέρμαχτ (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Ο Sellner τώρα ισχυρίζεται ότι έχει αποστασιοποιηθεί από το νεο-Ναζί παρελθόν του και λέει ότι η αύξηση της δημοτικότητας του Ναζισμού στις νέες ηλικιακές ομάδες, αποτελεί αποτυχία της κοινωνίας. Επιμένει ότι οι Identitarians είναι διαφορετικοί.

«Όποιος διαβάζει αυτά που γράφουμε και βλέπει τις ενέργειές μας, καταλαβαίνει ότι βάζουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εμάς και την άκρα δεξιά όσον αφορά το περιεχόμενο αλλά και την συμπεριφορά. Στηρίζουμε την δημοκρατία μας», λέει ο Sellner.

«Οι θέσεις μας εκφράζουν τα θεμελιώδη συναισθήματα μιας ολόκληρης γενιάς, για να μην πω μιας ολόκληρης εποχής».

Η «Greenpeace» του Sellner παίρνει μια «σκοτεινή» στροφή

Ο Sellner φαίνεται να απολαμβάνει την προσοχή που έχουν προσελκύσει οι ενέργειες του IB τις τελευταίες εβδομάδες. Ήδη υπάρχουν εκατοντάδες ενεργοί Identitarians σε Γερμανία και Αυστρία. Και η ομάδα συνεχίζει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς.

Λίγες εβδομάδες πριν την συνέντευξη, ο ίδιος και μερικοί σύντροφοί του -κυρίως φοιτητές- εισέβαλαν στην παράσταση «Die Schutzbefohlenen» του βραβευμένου με Νόμπελ Elfriede Jelinek, στην οποία πρωταγωνιστούσαν πρόσφυγες. Όταν ανέβηκαν στην σκηνή, άρχισαν να ψεκάζουν τα πάντα με ψεύτικο αίμα και ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραψε «υποκριτές».

Η «λογική» τους ήταν να υπενθυμίσουν στο κοινό τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ακόμα, ήθελαν να στρέψουν την προσοχή στην άποψή τους ότι οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Έχετε φλερτάρει με βιαστές και φέρατε τον τρόμο στην Ευρώπη. Άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν εξαιτίας της άγνοιας και της υποκρισίας σας», ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση, η οποία απευθυνόταν στους θεατές της παράστασης, «Το αίμα του Μπατακλάν και των Βρυξελλών είναι στα χέρια σας».

«Σκληρά λόγια για σκληρές εποχές»

Στόχο των Identitarians ήταν και μια οροφή. Ο Sellner και η ομάδα του σκαρφάλωσαν στη στέγη του θεάτρου Wiener Burgtheater πριν από μια παράσταση έργου της Elfriede Jelinek και άρχισαν να πετούν φυλλάδια στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την παραγωγή.

Η εικόνα θύμιζε περισσότερο ταινία του Τζέιμς Μποντ, παρά ενέργεια φανατικών ακροδεξιών.

Πριν από την συγκεκριμένο περιστατικό, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αυστρίας είχε πάρει υπό την προστασία της την παραγωγή. «Πριν από λίγο καιρό, μια νεαρή γυναίκα βιάστηκε από τρεις αιτούντες άσυλο κοντά στην περιοχή Praterstern (στη Βιέννη). Που είναι η προστασία των γυναικών μας υποκριτές;», είχε αναφέρει ο Sellner σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

«Προφανώς αυτές οι λέξεις είναι σκληρές, όμως ζούμε σε σκληρές εποχές», είχε πει αργότερα για να δικαιολογήσει τις ακραίες ενέργειες της ομάδας.

«0% Ρατσισμός»

Οι Identitarians δεν θεωρούν τους εαυτούς τους «εθνικιστές», αλλά «πατριώτες» και προωθούν ένα είδος «εθνοπλουραλισμού». Αυτό σημαίνει ότι οι άλλες κουλτούρες και θρησκείες είναι «οκ», αρκεί να μένουν στις χώρες προέλευσής τους.

Είμαστε «0% ρατσισμός και 100% (εθνική) ταυτότητα», είπε ο Sellner.

Ο φοιτητής φιλοσοφίας ακόμα προειδοποιεί για μια «μεγάλη στροφή» στην Ευρώπη. Οι μουσουλμάνοι θα μπορούσαν πλέον να ανήκουν στην πλειοψηφία και ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ταυτότητα της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Όπως είπε, η Βιέννη θα μοιάζει σύντομα με το Κάιρο και το Βερολίνο με την Κωνσταντινούπολη.

«Πολύ από αυτούς που είναι υπέρ του πολυπολιτισμού το βλέπουν αυτό σαν εμπλουτισμό (της θεωρίας). Εμείς το βλέπουμε σαν κίνδυνο», είπε.

Όσον αφορά με την πραγματική θεωρία του Sellner, οι συμπαγείς ιδέες για ένα νέο είδος πολιτικής καταλήγει με την φράση: «Κλείστε τα σύνορα». Το εάν οι μετανάστες που θέλουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία θα μπορούν να μείνουν στη χώρα είναι κάτι για το οποίο ο Sellner δεν είναι σίγουρος ακόμα. Και τι συμβαίνει με την πλειοψηφία των περιοχών όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις; Είναι «εντάξει», λέει ο Sellner, όσο δεν αυξάνονται.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στη γερμανική έκδοση της Huffpost και αναδημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην WorldPost.

Popular in the Community