ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2017 08:16 EEST | Updated 15/04/2017 08:16 EEST

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος θέλει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Scott Pruitt, administrator of the Environmental Protection Agency (EPA), speaks to employees of the Agency in Washington, U.S., February 21, 2017.      REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / Reuters
Scott Pruitt, administrator of the Environmental Protection Agency (EPA), speaks to employees of the Agency in Washington, U.S., February 21, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που λαμβάνει δημόσια αυτή τη θέση.

«Η Συμφωνία του Παρισιού είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε προσεκτικά», δήλωσε ο Σκοτ Προύιτ μιλώντας στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, προτού προσθέσει: «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν, κατά τη γνώμη μου».

Ο Προύιτ, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή, η οποία υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από 195 χώρες, είναι «κακή για την Αμερική». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, η χώρα που παράγει το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον κόσμο, και η Ινδία, επίσης μια χώρα που ευθύνεται για μεγάλο μέρος της μόλυνσης του πλανήτη, δεν έχουν «καμία ευθύνη στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ως το 2030».

Αντίθετα, καταγγέλλει, «οι ΗΠΑ, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναλαμβάνουν αμέσως το κόστος».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε γνωστοποιήσει εξ αρχής ότι πρόκειται να επανεξετάσει τη θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει ανακοινώσει αν σκοπεύει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση του προέδρου ότι θα «ακυρώσει» τη συμμετοχή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα λάβει μια απόφαση «ως το τέλος Μαΐου».

Το θέμα αυτό διχάζει τους συμβούλους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Ο επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, η επιρροή του οποίου φαίνεται να περιορίζεται, συντάσσεται με τον Προύιτ. Αντίθετα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobile, τάσσεται υπέρ της τήρησης της συμφωνίας.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και η κόρη του Τραμπ Ιβάνκα, όπως και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, δύο πρόσωπα που φαίνεται να ασκούν επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Μάρτιο ο Προύιτ είχε δηλώσει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για την κλιματική αλλαγή, παίρνοντας μια θέση αντιδιαμετρικά αντίθετη από αυτή που στηρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP