ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2017 17:38 EEST | Updated 24/05/2017 17:40 EEST

Πιθανή συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ODD ANDERSEN via Getty Images
(COMBO) This combination of file pictures created on March 14, 2017 shows German Chancellor Angela Merkel (February 23, 2017 in Berlin) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (March 11, 2017 in Istanbul).German Chancellor Angela Merkel regards accusations by Turkish President Recep Tayyip Erdogan that she supports 'terrorists' as 'clearly absurd', her spokesman Steffen Seibert said late Monday, March 13, 2017. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN AND Ozan KOSE (Photo credit should read ODD ANDE

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ αναμένει ότι θα έχει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO, αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν για να διευθετηθούν κάποιες από τις πολλές διαφωνίες των δύο πλευρών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Είναι πράγματι πιθανό να λάβει χώρα μια συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου» κορυφής του βορειοατλαντικού συμφώνου, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η συνάντηση «υπάρχει φυσικά ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων της επικαιρότητας τα οποία η καγκελάριος θα επιθυμούσε να θιγούν», ιδιαίτερα «το δικαίωμα επισκέψεων των γερμανών κοινοβουλευτικών στους στρατιώτες μας», συνέχισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Χωρίς να δώσει εξηγήσεις επίσημα, η Άγκυρα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν τη βάση Ιντσιρλίκ, όπου είναι ανεπτυγμένοι γερμανοί στρατιωτικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η εξέλιξη σηματοδότησε το ξέσπασμα της νιοστής διπλωματικής διένεξης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.

Το Βερολίνο υποψιάζεται ότι η Άγκυρα ήθελε να «τιμωρήσει» με αυτή της την ενέργεια τη Γερμανία διότι έδωσε πολιτικό άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς που είχαν υποβάλει αιτήματα για αυτό, έπειτα από το κύμα διώξεων που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Σε περίπτωση συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν, διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ, θα τεθεί επίσης από γερμανικής πλευράς «το ζήτημα των φυλακισμένων δημοσιογράφων» στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της εφημερίδας Ντι Βελτ, και της τουρκογερμανίδας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τολού.

Sponsored Post