ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/06/2017 09:17 EEST | Updated 10/06/2017 09:55 EEST

Νέα αλβανική πρόκληση: Πέτρα από τους Φιλιάτες σε πλατεία στα Τίρανα, ως «τμήματος της σκλαβωμένης Τσαμουριάς»

Arben Celi / Reuters
Albanian fans wait for Albania's national soccer players to arrive, after the Euro 2016 Group I qualifying soccer match between Serbia and Albania, at Mother Teresa airport near Tirana October 15, 2014. The politically-sensitive Euro 2016 qualifier between Serbia and Albania, played at the FK Partizan stadium in Serbia's capital Belgrade, was abandoned on Tuesday following a brawl between players from both sides after a flag stunt. REUTERS/Arben Celi (ALBANIA - Tags: SPORT SOCCER CIVIL UNREST POLITICS)

Μία πέτρα από τους Φιλιάτες, ως «τμήματος της σκλαβωμένης Τσαμουριάς» τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, στο πλαίσιο της ανάπλασής της, σε μια νέα προκλητική κίνηση η οποία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Epiruspost.gr, φαίνεται να γίνεται σε συνεργασία και ευθυγράμμιση της αλβανικής κυβέρνησης με το κόμμα των τσάμηδων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την πλατεία αυτή τοποθετήθηκε μία πέτρα από κάθε σημείο των Αλβανικών εδαφών, μεταξύ των άλλων και από τους Φιλιάτες, για τον άνωθεν «λόγο». Η ελληνική πρεσβεία φέρεται να αντέδρασε άμεσα, ενημερώνοντας συνάμα και την Αθήνα, από την οποία μέχρι τώρα- όπως αναφέρει το Epiruspost.gr- δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις ακόμα.

Παράλληλα, οι τσάμηδες επιδίδονται σε παραλήρημα, με τον επικεφαλής του κόμματος Σφετίμ Ιντρίζι να ισχυρίζεται ότι η Τσαμουριά είναι κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί δια της βίας από την Ελλάδα. «Αποτελεί μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα έχει το στόμα να παραπονιέται, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο έχει καταβροχθίσει αλβανικά εδάφη και αρνείται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά συνεχώς τροφοδοτεί άλλες αξιώσεις στο αλβανικό έδαφος. Αρκεί να δούμε τα ονόματα των πόλεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που είναι σκαλισμένα στο τοίχο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καταλάβουμε ότι η σοβινιστική όρεξη της Μεγάλης Ιδέας εξακολουθεί να είναι ζωντανή στην ελληνική πολιτική», είπε ο Ιντρίζι, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι «η επιστροφή της «τσαμουριάς» [Θεσπρωτίας] στους Αλβανούς είναι μόνο θέμα χρόνου».

Προκλητικός ήταν και ο αναπληρωτής δήμαρχος των Τιράνων, ο οποίος είπε πως «αυτή είναι η πλατεία όλων των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται και όλες οι ομάδες των Αλβανών εκπροσωπούνται σε αυτό το τετράγωνο. Είναι το τετράγωνό μας και έχουμε κρίνει ότι αυτό είναι σωστό. Φυσικά υπάρχουν λίθοι από την “τσαμουριά”, υπάρχει ένας λίθος από τις Φιλιάτες», είπε.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος: «Κάποιοι στην Αλβανία επιμένουν σε ανύπαρκτα ζητήματα. Παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές. Έτσι, όμως, βλάπτουν τις σχέσεις της χώρας τους, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές είναι το τελευταίο που χρειάζονται τα Βαλκάνια αυτήν την ώρα. Να σταματήσουν, λοιπόν, κάθε προκλητικότητα».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post