ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2017 14:44 EEST | Updated 14/06/2017 14:44 EEST

Πρώην Βρετανός υπουργός είχε αρνηθεί να ενισχύσει τα μέτρα πυρασφάλειας χάριν του κέρδους...

Chris J Ratcliffe via Getty Images
LONDON, ENGLAND - JUNE 11: Brandon Lewis arrives at 10 Downing Street on June 11, 2017 in London, England. Prime Minister Theresa May Re-shuffles her cabinet after the snap general election which failed to return a clear overall majority winner. Theresa May is seeking an agreement with the Northern Ireland's Democratic Unionist Party to form a minority Government. (Photo by Chris J Ratcliffe/Getty Images)

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο συντηρητικός πρώην υπουργός Στέγασης και Πολεοδομίας της Βρετανίας, Μπράντον Λιούις, είχε αρνηθεί να ενισχύσει τους κανόνες πυρασφάλειας στην χώρα, υπό τον φόβο ότι θα μειωθεί το ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων κτιρίων στα αστικά κέντρα.

Την είδηση έφερε πρώτη στο φως η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα «Daily Mirror» και έχει αναπαραχθεί από τον Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος σε βουλευτές, παρουσίασε πέρυσι επιχειρήματα ενάντια στην υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων πυρασφάλειας σε πολυκατοικίες και ουρανοξύστες, αν και είχε πλήρως αποδεχτεί τα στοιχεία που έδειχναν ότι με αυτό τον τρόπο σώζονται ανθρώπινες ζωές. Αφορμή μάλιστα είχε σταθεί μια παλαιότερη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε πολυκατοικία στο νοτιανατολικό Λονδίνο.

Τον Ιούλιο του 2009, η 14όροφη πολυκατοικία Lakanal House Tower στην περιοχή Κάμπεργουελ της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου τυλίχθηκε στις φλόγες, μετά από ένα πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά ενός διαμερίσματος. Έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 20 ακόμα τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά. Το κτίριο είχε θεωρηθεί εξαιρετικά επικίνδυνο και το 1999 αναμενόταν να κατεδαφιστεί. Για αδιευκρίνιστους λόγους όμως η πολυκατοικία συνέχισε να φιλοξενεί εκατοντάδες ενοίκους, μέχρι την τραγωδία του 2009.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σήμερα, Τετάρτη, τα ξημερώματα, όταν ο ουρανοξύστης Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο τυλίχθηκε στις φλόγες. Και σε αυτή την περίπτωση, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αν και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Το κτίριο είχε ηλεκτρολογικά προβλήματα και οι κάτοικοι είχαν πέρυσι παραπονεθεί για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέτρα πυρασφάλειας στο κτίριο είχαν σοβαρές ελλείψεις.

Μεταξύ 2009 και 2017 υπήρχε μεγάλο χρονικό περιθώριο για να αλλάξει η νομοθεσία γύρω από την κατασκευή και συντήρηση κτιρίων στα αστικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, οι αναφορές των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να τοποθετηθούν συστήματα πυρασφάλειας στα πολυόροφα κτίρια, είχαν αγνοηθεί, με προτροπή του υπουργού Μπράντον Λιούις. Ο τελευταίος φοβόταν ότι το κόστος θα επιβάρυνε σημαντικά όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα κατασκευών κτιρίων και θεώρησε πως το οικονομικό κέρδος θα ήταν πιο σημαντικό από την ασφάλεια των ανθρώπων.