Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό αποκάλυψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό αποκάλυψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός
Open Image Modal
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ (Φωτογραφία αρχείου)
Dean Mouhtaropoulos via Getty Images

Για ατύχημα που είχε λάβει χώρα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζιε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έκανε λόγο ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Γνωρίζω ότι σημειώθηκε ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζιε» δήλωσε ο Γιατσενιούκ, ζητώντας από τον νέο υπουργό Ενέργειας, Βολοντιμίρ Ντεμτσισίν, να ξεκαθαρίσει πότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί και τι βήματα θα έπρεπε να γίνουν για να αποκατασταθεί η κανονική παροχή ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax Ukraine, το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο μπλοκ Νο 3- αντιδραστήρα 1.000 μεγαβάτ- και η έλλειψη που εκδηλώθηκε στην παραγωγή επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση που περνά η χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η λειτουργία του αναμένεται να έχει αποκατασταθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Δεν υπάρχει απειλή ... δεν υπάρχουν προβλήματα με τους αντιδραστήρες«, δήλωσε ο Ντεμτσίσιν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως το ατύχημα επηρέασε το σύστημα διανομής ενέργειας και δεν συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας.

Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε πως δεν έχει άμεσο σχόλιο για την πληροφορία. Βάσει μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία υιοθετήθηκε μετά την καταστροφή του 1986 στο Τσερνόμπιλ, στην τότε σοβιετική Ουκρανία, μια χώρα οφείλει να ειδοποιεί την IAEA για οποιοδήποτε πυρηνικό ατύχημα ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες χώρες.