ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι στα πρόθυρα της πλειοψηφίας της Βουλής

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι φαβορί για την προεδρία της Βουλής με την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.
Open Image Modal
via Associated Press

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καθώς ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων για τις ενδιάμεσες εκλογές. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει 216 έδρες στην 435μελή Βουλή, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Edison Research, ενώ 218 απαιτούνται για την πλειοψηφία. Απομένουν οι καταμετρήσεις σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Κολοράντο, που πιθανότατα θα επιτρέψουν στους Ρεπουμπλικάνους  εφόσον επικρατήσουν, να αφαιρέσουν τον έλεγχο της Βουλής από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι ακολουθούν με 206 έδρες.

Η ολοκλήρωση των καταμετρήσεων των ψήφων είναι πιθανό να συμπέσει με μια ομιλία στις 9 μ.μ. ET (04:00 ώρα Ελλάδας) του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το σπίτι του στη Φλόριντα, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την προεδρική υποψηφιότητά του για το 2024.

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ αφού διατήρησαν τις έδρες τους στις πολιτείες της Αριζόνα και της Νεβάδα και θα μπορούσαν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία εάν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό Χέρσελ Γουόκερ στον δεύτερο γύρο της Τζόρτζια στις 6 Δεκεμβρίου.

Το διχασμένο Κογκρέσο το επόμενο έτος θα σημαίνει ότι ο Μπάιντεν θα έχει πολύ πιο δύσκολο έργο για να προωθήσει την ατζέντα του - από την επέκταση των εγχώριων κοινωνικών προγραμμάτων και την αύξηση των φόρων στους πλούσιους και τις εταιρείες μέχρι να βοηθήσει την Ουκρανία στη μάχη της εναντίον της Ρωσίας.

 

Open Image Modal
Η Νάνσι Πελόζι
LEAH MILLIS via REUTERS

 

O MακΚάρθι γίνεται πρόεδρος στη θέση της Πελόζι

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι (Καλιφόρνια) έκανε ένα αποφασιστικό βήμα την Τρίτη για να γίνει πρόεδρος της, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του τον πρότειναν για τον ρόλο σε ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών. Ο Μακάρθι επικράτησε του σκληροπυρηνικού συντηρητικού Άντι Μπιγκς και θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Βουλής, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν όπως όλα δείχνουν την πλειοψηφία.

Ως πρόεδρος της Βουλής, ο ΜακΚάρθι θα είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για την προεδρία μετά τον αντιπρόεδρο όταν συνεδριάσει το Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος, που εκλέγεται από το σύνολο της Βουλής, καθορίζει τη νομοθετική ατζέντα αλλά και τον πολιτικό τόνο του κόμματος στην εξουσία. Εφόσον ο ΜακΚάρθι εκλεγεί πρόεδρος θα διαδεχτεί τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τον ΜακΚάρθι για τη θέση του προέδρου της Βουλής. 

Ως αντίποινα για δύο προσπάθειες παραπομπής των Δημοκρατικών εναντίον του Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζονται ήδη να ασκήσουν έρευνα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και τις προηγούμενες επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του προέδρου Χάντερ με την Κίνα και άλλες χώρες - ακόμα και τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Επίσης μίλησαν δημόσια για αναζήτηση εξοικονόμησης κόστους στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης, καθώς και για μόνιμες φορολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν από το 2017, οι οποίες πρόκειται να παύσουν.

Πηγή: Reuters