Σπαγγέτι με προσούτο και αγκινάρες

Και προφιτερόλ σοκολάτας - κονιάκ με κρέμα καφέ.
Open Image Modal
Anna Kurzaeva via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας με αγαπημένο πιάτο που συνδυάζει τρεις εξαιρετικές γεύσεις. Ζυμαρικό με αλλαντικό και ζαρζαβατικό.

Ετσι λοιπόν για κυρίως μαγειρεύουμε σπαγγέτι με προσούτο και αγκινάρες. Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα κρεμμύδι, κατσικίσιο τυρί, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά, όπως φρέσκο βασιλικό ή θυμάρι.

Για γλυκό επιλέγουμε ένα διαφορετικό προφιτερόλ αφού στην σοκολάτα θα προσθέσουμε κονιάκ ενώ θα γεμίσουμε τα σουδάκια αμυγδάλου με κρέμα καφέ.

Καλή όρεξη.

Σπαγγέτι με προσούτο και αγκινάρες

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι

6 αγκινάρες (μόνο τις καρδιές)

1 κρεμμύδι

3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

5-6 λιαστές ντομάτες

1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ή θυμάρι

200 γρ. προσούτο σε φέτες (κομμένο)

300 γρ. κατσικίσιο τυρί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθρίζουμε και κόβουμε τις αγκιναροκαρδιές στα δύο ή στα τέσσερα. Τις αφήνουμε για λίγο σε ένα μπολ με νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές λωρίδες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τις αγκινάρες. Προσθέτουμε 1½ φλιτζάνι νερό, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το προσούτο.

Βράζουμε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρούμε στη συσκευασία.

Παράλληλα κόβουμε το τυρί σε κύβους και το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και όσο είναι ακόμα ζεστά τα αναμιγνύουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το τυρί, επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Πριν χρησιμοποιήσουμε τις αγγινάρες, τις βγάζουμε από το μπολ με το νερό και τον χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Προφιτερόλ σοκολάτας - κονιάκ με κρέμα καφέ

Open Image Modal
Image Professionals GmbH via Getty Images

Υλικά

για τα σουδάκια αμυγδάλου αρωματισμένα με καφέ

125 γρ. γάλα

125 γρ. νερό

100 γρ. βούτυρο

5 αυγά

120 γρ. αλεύρι μαλακό

30 γρ. πούδρα αμυγδάλου

5 γρ. καφέ σε σκόνη

μια πρέζα αλάτι

για την κρέμα καφέ

500 γρ. γάλα

100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

50 γρ. κορνφλάουρ

2 κρόκους

25 γρ. βούτυρο

5 γρ. καφέ εσπρέσο σε σκόνη

για την σως σοκολάτας

250 γρ. σοκολάτα υγείας

1 λουτί γάλα εβαπορέ

50 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση

για τα σουδάκια

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το γάλα, το νερό, το αλάτι και το βούτυρο.

Μόλις το μείγμα αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με την πούδρα αμυγδάλου και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι και το ψήνουμε στην κατσαρόλα για περίπου 4 λεπτά.

Αδειάζουμε το ζυμάρι στον κάδο του μίξερ και με το φτερό, στην μεσαία ταχύτητα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά και τον καφέ. Αφού ρίξουμε όλα τα αυγά, αφήνουμε το ζυμάρι να ανακατεύεται σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να είναι χλιαρό, όχι καυτό.

Στην συνέχεια με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στρογγυλό κορνέ «κόβουμε» τα σουδάκια σε μια λαμαρίνα όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνοουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.

Αφού ψηθούν και κρυώσουν, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση και γεμίζουμε με την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει.

για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τον καφέ σε σκόνη να βράσουν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε ζάχαρη, κορνφλάουρ και τα κροκάδι και με σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μείγμα. Μόλις βράσει το γάλα, το βγάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το μισό στο μείγμα που έχουμε στο μπολ για να το αραιώσουμε και μετά βάζουμε όλα τα υλικά μαζί πάλι στην κατσαρόλα που έχουμε το υπόλοιπο γάλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι το μείγμα να κοχλάσει. Τότε βγάζουμε την κρέμα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να κρυώσει.

Όσο είναι κρύα, με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρό κορνέ γεμίζουμε τα σουδάκια αμυδάλου.

για την σως

Σε ένα μπολ κόβουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μεσαία θερμοκρασία και τα βράζουμε. Με το που βράσουν, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα.

Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα και αφού κρυώσει προσθέτουμε το κονιάκ. 

Με αυτή σερβίρουμε τα σουδάκια.

Tip

Όταν σερβίρουμε το γλυκό, την ίδια στιγμή περιχύνουμε με την σως και αν η σως παγώσει την λιώνουμε σε μπεν-μαρί.

Τα σουδάκια με την κρέμα διατηρούνται 2-3 ημέρες και η σως 5 ημέρες.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Δημήτρη Χρονόπουλου.