Κολομβία: Στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Η έκρηξη σημειώθηκε αργά την Τρίτη στην αγροτική περιοχή της Σουτατάουζα, περίπου 75 χιλιόμετρα βόρεια της Μπογκοτά.
Open Image Modal
Ένα ασθενοφόρο φτάνει καθώς το προσωπικό διάσωσης συνεχίζει την έρευνα για ανθρακωρύχους που έχουν παγιδευτεί μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Σουτατάουσα της Κολομβίας, 15 Μαρτίου 2023.
LUISA GONZALEZ via REUTERS

Δέκα ανθρακωρύχοι που αγνοούνταν μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από συσσωρευμένο αέριο σε ανθρακωρυχεία στην κεντρική Κολομβία, βρέθηκαν νεκροί, ανεβάζοντας πλέον τον αριθμό των νεκρών σε 21, ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Η έκρηξη σε πολλά παρακείμενα ανθρακωρυχεία σημειώθηκε αργά την Τρίτη σε μια αγροτική περιοχή της Σουτατάουζα, περίπου 75 χιλιόμετρα (46 μίλια) βόρεια της Μπογκοτά.

«Ήμουν σε επικοινωνία με τον κυβερνήτη Νικολά Γκαρσία, ο οποίος μόλις με ενημέρωσε ότι παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, δυστυχώς 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στη Σουτατάουσα», ανέφερε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο στο Twitter.

 

 

Κάθε θάνατος στον εργασιακό χώρο δεν είναι μόνο αποτυχία των εταιρειών, αλλά και της κοινωνίας και της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Πέτρο, ο οποίος εξελέγη εν μέρει με υποσχέσεις να μετατοπίσει τη χώρα από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, τις δύο κορυφαίες εξαγωγές της, και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι δραστηριότητες στα ορυχεία έχουν ανασταλεί, ανέφερε η εθνική υπηρεσία εξόρυξης και θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της έκρηξης πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας

Σοβαρά ατυχήματα γίνονται συχνά σε υπόγεια ανθρακωρυχεία και χρυσωρυχεία στην Κολομβία, κυρίως σε παράνομες ή ανεπίσημες επιχειρήσεις και σε εκείνες που δε διαθέτουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Υπήρξαν 117 ατυχήματα σε ορυχεία στην Κολομβία πέρυσι, στα οποία σκοτώθηκαν 146 άτομα.

Το πιο θανατηφόρο πρόσφατο δυστύχημα ήταν τον Ιούνιο του 2010, όταν 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρυξη στα βορειοδυτικά.