Για τα «χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β' Παγκόσμιο» κατηγορεί η Ουκρανία τη Ρωσία, η οποία μιλά για «προβοκάτσια»

Σε νέα φάση περνά ο πόλεμος στην Ουκρανία.
|
Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδωσε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, όπου παρουσίασε μια λίστα εγκλημάτων πολέμου τα οποία φέρονται να έχουν διαπράξει ρωσικά στρατεύματα. Η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ο πρέσβης της στον ΟΗΕ απέρριψε επανειλημμένα τις κατηγορίες για τα πτώματα που βρέθηκαν στους δρόμους της Μπούτσα.

Η Κομισιόν πρότεινε έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένης απαγόρευσης στις εισαγωγές άνθρακα. Στο μεταξύ, η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ υπολογίζει πως πάνω από 11 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή- 7,1 εκατομμύρια εντός Ουκρανίας μέχρι την 1η Απριλίου, και πάνω από 4 εκατ. έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Η Ισπανία είναι η πιο πρόσφατη χώρα της ΕΕ που ανακοινώνει απέλαση Ρώσων διπλωματών μετά την διεθνή κατακραυγή για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από ρωσικά στρατεύματα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι η Ρωσία αναμένεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, τις επόμενες εβδομάδες.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε πως «δεν θα ξεχάσει ποτέ τις φρικιαστικές εικόνες των νεκρών αμάχων» στη Μπούτσα, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ποτέ» για την «παγκόσμια τάξη».

Όλες οι εξελίξεις

00:41 Νέες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

«Οι ρωσικές θηριωδίες στην περιοχή του Κιέβου πρέπει να διερευνηθούν και η ίδια η Ρωσία πρέπει να υποστεί νέες επώδυνες κυρώσεις. Το συζήτησα αυτό με τον Εμανουέλ Μακρόν. Μιλήσαμε επίσης για διαπραγματεύσεις και ανθρωπιστική βοήθεια στις αποκλεισμένες πόλεις. Ευχαριστώ, φίλε μου για τη θέση αρχών σου» δήλωσε μέσω Twitter o Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

 

 

 

00:33 Εκρήξεις κοντά στο Λβιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

«Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Μακριά από το μέτωπο των συγκρούσεων, το Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στις 26 Μαρτίου το Λβιβ υπέστη ωστόσο σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.

Σε κοντινή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, το Λβιβ μετατράπηκε σε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους και στην αρχή του πολέμου φιλοξένησε πολλές πρεσβείες χωρών της Δύσης που μετέφεραν την έδρα τους από το Κίεβο, καθώς και ενδιάμεσος σταθμός για χιλιάδες πρόσφυγες που πήγαν στην Ευρώπη.

23:46 Μέρος του μηνύματος ήταν στα ρωσικά. 

 

23:29 H Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως προσπαθεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση πως προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας τροφοδοτώντας την «υστερία» για τους φόνους αμάχων στη Μπούτσα. 

Αξιωματούχοι από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης έχουν πει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, μα η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς ως «τερατώδη πλαστογραφία». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ήδη αρχίσει να διερευνά εάν λαμβάνουν χώρα εγκλήματα πολέμου. 

O Λαβρόφ είπε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, πως η Μόσχα θεωρεί ότι οι κατηγορίες είχαν συγχρονιστεί έτσι ώστε να εκτροχιάσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά από αυτό που χαρακτήρισε ως πρόοδο στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

«Τείνουμε να πιστεύουμε πως ο λόγος είναι μια επιθυμία να βρεθεί πρόσχημα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται» είπε σε βίντεο που έβγαλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε «προσπαθήσει να διακόψει τη διαπραγματευτική διαδικασία εν γένει» αφού τα δυτικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. 

 

 

23:02 Σκληρές εικόνες στο ΣΑ

 

22:07 Ρωσία: Θα απελευθερώσουμε τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς εθνικιστές

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ένα άλλο πρακτορείο, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.

22:05 Βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία του Μικολάιφ

Τρία νοσοκομεία του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, όπως ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Αποχωρώντας από τη ζώνη αυτή, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα», πρόσθεσε.

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς. «Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

Σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.

«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάγιφ», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Μικολάγιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη. Την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρισμούς στο Μικολάγιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

21:22 Κονβόι του Ερυθρού Σταυρού αδυνατεί να φτάσει στη Μαριούπολη

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε σήμερα ότι ένα κονβόι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να φτάσει στη Μαριούπολη αφού εμποδίστηκε χθες. 

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε πως το κονβόι εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη. 

 

21:01 Απελάσεις Ρώσων διπλωματών και από την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την αντίδραση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, οι 10 υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται «personae non gratae» και τους δίνεται προθεσμία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ιβηρικής.

Κανείς από τους υπαλλήλους που απελαύνονται δεν είναι διπλωμάτης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με σθένος και αποφασιστικότητα τη ρωσική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

20:40 Κίνα: Να επιβεβαιωθούν οι συνθήκες

Ο Ζανγκ Τζουν, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, είπε ότι οι αναφορές και οι εικόνες θανάτων αμάχων στη Μπούτσα είναι σοκαριστικές, μα πρόσθεσε πως θα έπρεπε να επιβεβαιωθούν οι συνθήκες και οι κατηγορίες να βασίζονται σε γεγονότα. 

Μιλώντας στη συνάντηση του ΣΑ στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου πως οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές ως προς την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Επίσης, κάλεσε τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να επιδοθούν σε διάλογο με τη Ρωσία. 

 

20:38 Καταδίκη και από την Ινδία

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, Τ.Σ. Τιρουμούρτι, καταδίκασε τους φόνους αμάχων στη Μπούτσα και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα. 

Είχε προηγηθεί συνομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ινδό ομόλογό του. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει επανειλημμένα την Ινδία να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα, μα η Ινδία ως τώρα απείχε από ψηφίσματα εναντίον της Μόσχας, ζητώντας μόνο τερματισμό της βίας- ενώ παράλληλα αύξανε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου από τη Μόσχα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της. 

 

20:36 Απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Ρουμανία

Η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να ακολουθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους... αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή τους.

Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί για την απόφαση.

«Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».

20:16 Drones με αντιαρματικές κεφαλές στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν μια παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade που φέρει αντιαρματική κεφαλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Τα Switchblade 600 και 300 θα σταλούν όσο πιο γρήγορα μπορούν», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραλλαγή 600 έχει αντιαρματική κεφαλή και μπορεί να υπερίπταται πάνω από έναν στόχο για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment, η οποία κατασκευάζει τα drones.

20:13 Πάνω από 300 πτώματα ίσως βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στη Μπούτσα

Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε πως 150 με 300 πτώματα ίσως βρίσκονται σε ομαδικό τάφο σε εκκλησία στη Μπούτσα. 

20:01 Εμπορικό πλοίο επλήγη από πύραυλο

Ένα εμπορικό πλοίο υπό σημαία Δομινικανής Δημοκρατίας χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαριούπολη και ένα μέλος του πληρώματός του χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, ανέφερε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

Το μηχανοστάσιο του πλοίου Azburg χτυπήθηκε από τον πύραυλο αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον Βίκτορ Βίσνοφ, τον αναπληρωτή της Λιμενικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας. «Το πλοίο κάηκε και τα 12 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε άλλο σκάφος. Ένα από τα μέλη χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη που του παρασχέθηκε», είπε ο Βίσνοφ στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε αν το πλοίο μετέφερε κάποιο φορτίο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey Intelligence, το Azburg έφτασε στη Μαριούπολη στις 23 Φεβρουαρίου και δεν κατάφερε να αποπλεύσει αφού έκλεισε το λιμάνι. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, που εδρεύει στη Μάλτα, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), που αποτελεί όργανο του ΟΗΕ, ανέφερε ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου υπήρχαν ακόμη στα ουκρανικά λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας 86 εμπορικά πλοία με περίπου 1.000 ναυτικούς που δεν μπορούσαν να φύγουν, λόγω του πολέμου. Τα εφόδια τελειώνουν στα πλοία αυτά, που ταυτόχρονα κινδυνεύουν από τους πυραύλους και τις νάρκες. «Εκτός από τους κινδύνους που προκύπτουν από τους βομβαρδισμούς, πολλά από τα εν λόγω πλοία τώρα αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, καυσίμων, πόσιμου νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης», σύμφωνα με τον ΙΜΟ.

19:54 Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια τάξη

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλεάις πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η παγκόσμια τάξη, λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του. 

Η Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αρμόδια για πολιτικά θέματα στον ΟΗΕ, είπε ότι η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία επιδιώκει να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς περί σεξουαλικής βίας από τις ρωσικές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά σε παιδιά- προσθέτοντας πως υπάρχουν και ισχυρισμοί για σεξουαλική βία από τις ουκρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές. 

Η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε πως όλα δείχνουν ότι στη Μπούτσα άμαχοι στοχοποιήθηκαν ευθέως και φονεύτηκαν. 

19:47 Μακρόν: Κατά συρροή ψεύτης ο Πούτιν

 

Open Image Modal
Stephane Mahe via Reuters

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας κατά συρροή ψεύτης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.

«Το να λέει ψέματα είναι η δεύτερη φύση του», είπε ο Ολάντ.

«Το να μιλάς με τον Πούτιν σημαίνει να τον ακούς για ώρες με τη γνώση ότι δεν θα κάνει τίποτα από όσα λέει και δεν θα πει τίποτα για αυτό που σχεδιάζει να κάνει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, στον Πούτιν αρέσει να κάνει μακροσκελείς ομιλίες με ιστορικές αναφορές που τον κρατούν μακριά από το να χρειαστεί να απαντά σε ερωτήσεις και να του δίνουν περιθώριο ελιγμών για τυχόν παραχωρήσεις που δείχνει να δίνει.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι με το Κρεμλίνο, αλλά προειδοποίησε όλες τις πλευρές να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών τους. «Ο Πούτιν δεν θέλει πραγματικά να διαπραγματευτεί τώρα. Ο πολεμικός του στόχος είναι να καταλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», κατέληξε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Πούτιν εφόσον ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το κρίνει χρήσιμο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας στη Βρετάνη για τον διάλογο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, είπε: «Ο διάλογος που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και πριν αποφασίσει να ξεκινήσει τον πόλεμο, δεν είναι ένας διάλογος που γίνεται για λόγους αυταρέσκειας».

«Εφόσον ο Ουκρανός πρόεδρος μου ζητά να κάνω διάλογο με τη Ρωσία και όσο η Γαλλία μπορεί να έχει ένα ρόλο που συνίσταται στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην προετοιμασία της ειρήνης, θα το κάνω» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρον υπενθύμισε ακόμη ότι το 2017 όταν το Russia Today και το Sputnik ήταν μέσα προπαγάνδας που λειτουργούσαν στη Γαλλία είχε υποστεί σκληρές επιθέσεις. «Μην ψάχνετε σε μένα να βρείτε φίλο του Πούτιν, ούτε χρηματοδοτήθηκα εγώ από την Ρωσία. Αλλού να ψάξετε» είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για την Λεπέν.

19:43 Ο δήμαρχος της Μπούτσα ζητά από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μπούτσα δεν θα έπρεπε να επιστρέψουν ακόμα στα σπίτια τους επειδή υπάρχουν ακόμα νάρκες στην περιοχή, είπε ο δήμαρχος, Ανατόλι Φεντόρουκ, Ο Φεντόρουκ πρόσθεσε πως περίπου 3.700 άμαχοι είχαν μείνει στη Μπούτσα, που πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό 37.000 κατοίκων, κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. 

19:30 Ρωσία: «Aσυνέπειες» σε αυτά που δείχνουν τα ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ

Ο Βασίλι Νεμπένζια, εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μπούτσα, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν «κατάφωρες ασυνέπειες στα γεγονότα που δείχνουν τα ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ». 

Όπως υποστήριξε, τα πτώματα που βρήκαν δημοσιογράφοι στην ουκρανική πόλη δεν ήταν εκεί αμέσως μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, και αυτό «επιβεβαιώνεται από πολλαπλά βίντεο».

«Τα πτώματα δεν μοιάζουν με κανέναν τρόπο με αυτά που θα βρίσκονταν στον δρόμο για τρεις ή τέσσερις ημέρες» είπε- αν και η παρουσία πτωμάτων στον δρόμο στην Μπούτσα επιβεβαιώνεται μέσω δορυφορικών εικόνων περίπου δύο εβδομάδες πριν οι Ρώσοι φύγουν από την πόλη. 

Ο Νεμπένζια επίσης επανέλαβε τους ρωσικούς ισχυρισμούς πως η ουκρανική κυβέρνηση αποτελείται από ναζιστές. 

 

19:28  «Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον ενός απροστάτευτου άμαχου πληθυσμού»

 

19:26 Πούτιν: Οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν επισιτιστική κρίση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.

«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε ο Πούτιν σε μια συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας»

Ένας από τους συμμάχους του Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει μόνο σε «φιλικές χώρες» τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, εν μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο (προμηθεύοντας κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή), καθώς και ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ποτάσας, φωσφορούχων και αζωτούχων λιπασμάτων – τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες.

Η Ρωσία παράγει περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων τον χρόνο, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron και Eurochem είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Πούτιν, έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα των λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πιο δαπανηρή την παραγωγή λιπασμάτων στη Δύση.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα εθνικοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σχολιάζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδεικνυόταν «δίκοπο μαχαίρι».

 

18:35 Reuters: Η Τσεχία έχει στείλει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία

Η Τσεχία έχει στείλει άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Reuters μια πηγή, με γνώση ζητημάτων άμυνας της Τσεχίας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η τσεχική κρατική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε αρχικά την αποστολή, αναρτώντας βίντεο στο Twitter με ένα τρένο φορτωμένο με πέντε άρματα μάχης και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η αποστολή ήταν ένα δώρο που συμφωνήθηκε με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Τσεχίας Όντρεϊ Μπενέσικ, ο οποίος είπε στο Reuters ότι έλαβε τις πληροφορίες από τον εμπειρογνώμονα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα άμυνας.

Η πηγή, από την αμυντική κοινότητα της Τσεχίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εστάλησαν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνότσοβα δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την τσεχική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Θα σας διαβεβαιώσω μόνο ότι η Τσεχική Δημοκρατία... βοηθά την Ουκρανία όσο μπορεί και θα συνεχίσει να βοηθά (προμηθεύοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό, ελαφρύ και βαρύ», είπε η υπουργός.

 

18:34 H Σλοβενία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις πολυάριθμων χωρών η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών για να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία» και το «σοκ» της μετά την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους για σφαγή.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Τιμούρ Ιζβάζοφ για να τον ενημερώσει για την μεγάλη μείωση του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 33 διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν.

18:32 Είπε πως η εισβολή υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφαλείας.

 

17:50 Zελένσκι: Τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και αυτοί που τους δίνουν εντολές πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ”δικαίωμα να πεθάνεις”» και προσθέτοντας πως η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «σιωπηλούς σκλάβους». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία. 

 

17:41 Στροφή της Ρωσίας σε κατασκευαστές μικροτσίπ στην Κίνα

Η Ρωσία στρέφεται σε κατασκευαστές μικροτσίπ στην Κίνα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, λόγω των οποίων αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικές κάρτες συνδεδεμένες με το σύστημα πληρωμών Mir, όπως ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απέκοψαν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ πάγωσαν και σχεδόν τα μισά από τα 640 δισεκατομμύρια του αποθεματικού της σε χρυσό και συνάλλαγμα.

Ο Όλεγκ Τισάκοφ, μέλος του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών μέσω Καρτών (NSPK), είπε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε μικροτσίπ καθώς οι ασιατικές εταιρείες διέκοψαν την παραγωγή τους λόγω της πανδημίας της Covid-19 ενώ οι Ευρωπαίοι προμηθευτές σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα λόγω των κυρώσεων.

«Αναζητούμε νέους προμηθευτές μικροτσίπ και βρήκαμε δύο στην Κίνα. Η διαδικασία πιστοποίησης συνεχίζεται», είπε ο Τισάκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT ενώ και οι εταιρείες Visa και MasterCard σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα. Η σύνδεση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir με το Apple Pay διακόπηκε τον περασμένο μήνα.

Η NSPK εξέδωσε πάνω από 2 εκατομμύρια κάρτες Mir από τα τέλη του 2021 μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters. Συνολικά ο αριθμός των καρτών αυτών ξεπερνά τα 116 εκατομμύρια. Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες ανέφεραν ότι αυξήθηκε η ζήτηση για εγχώριες κάρτες. Ορισμένες τράπεζες εκδίδουν κάρτες συνδεδεμένες με το κινεζικό σύστημα UnionPay για αγορές από το εξωτερικό.

Οι κάρτες Mir γίνονταν επίσης δεκτές από ορισμένες τράπεζες στην Τουρκία, το Βιετνάμ, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές Νότια Οσετία και Αμπχαζία.

17:18 Ουκρανία: Η Ρωσία σχεδιάζει «προβοκάτσια μεγάλης κλίμακας» στη Μαριούπολη

Εν όψει της ομιλίας του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU, υποστηρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια στη Μαριούπολη, σκοπεύοντας να κατηγορήσει για αυτήν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Σε μήνυμα στο Telegram η SBU ανέφερε πως δεδομένα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν πτώματα κατοίκων της Μαριούπολης που έχουν δολοφονηθεί από τους ίδιους τους Ρώσους σε ένα σημείο και να τα παρουσιάσουν ως θύματα των ουκρανικών στρατευμάτων».

«Οι θηριωδίες...στη Μπούτσα ήταν σοκ για όλο τον κόσμο» ανέφερε η SBU. «Οπότε ο κύριος στόχος της ρωσικής προπαγάνδας σήμερα είναι να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού, διεθνούς και εσωτερικού, όσο περισσότερο γίνεται».

17:17 ΝΑΤΟ: Φόβοι πως θα δούμε περισσότερες θηριωδίες

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στα στοιχεία περί δολοφονιών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, είπε «φοβάμαι ότι θα δούμε περισσότερες θηριωδίες», προσθέτοντας πως θα καλωσόριζε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ εάν αποφάσιζαν να ενταχθούν, μα τόνισε πως αυτή η κίνηση εναπόκειται στις δύο χώρες. «Αν το αιτηθούν, αναμένω πως οι 30 σύμμαχοι θα τις καλωσορίσουν».

Επίσης, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν εγκαταλείπει την εισβολή της στην Ουκρανία, μα θα προσπαθήσει να την εστιάσει στην πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες.

17:16 Μπλίνκεν: Η Μπούτσα υποδεικνύει σκόπιμη εκστρατεία φόνων, βασανιστηρίων, βιασμών

«Αυτό που είδαμε στη Μπούτσα δεν είμαι μια τυχαία ενέργεια μιας απείθαρχης μονάδας. Είναι μια σκόπιμη εκστρατεία φόνων, βασανιστηρίων, βιασμών, διάπραξης θηριωδιών. Οι αναφορές είναι παραπάνω από αξιόπιστες. Τα στοιχεία είναι εκεί για να τα δει ο κόσμος. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας, και την αποφασιστικότητα χωρών ανά τον κόσμο, να διασφαλίσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πως θα είναι υπόλογοι αυτοί που έκαναν αυτές τις πράξεις» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

16:43: Σαρωτικές κυρώσεις προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει εμπάργκο σε εισαγωγές Ρωσικών προϊόντων, ενώ παράλληλα, προτείνει μπλόκο για όλα τα Ρωσικά πλοία στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά την έκκληση του Δημάρχου του Κιέβου για την διακοπή όλων των Ευρωπαϊκών οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία, για να σταματήσει η ροή «του αιματοβαμμένου χρήματος».

Αναλυτικότερα, οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν ως εξής:

-Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κόβοντας άλλη μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

-Πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε 4 ρωσικές τράπεζες- κλειδιά, μεταξύ των οποίων η VTB, η 2η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.

-Απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ για όλα τα ρωσικά και ρωσικής διαχείρισης πλοία και απαγόρευση σε όλους τους ρωσικούς και λευκορωσικούς διαχειριστές οδικών μεταφορών.

-Περαιτέρω απαγόρευση εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε κρίσιμης σημασίας τομείς: Προηγμένοι ημιαγωγοί, εξοπλισμός μεταφορών και μηχανημάτων.

-Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

-Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιους διαγωνισμούς και αποκλεισμό από κάθε χρηματοπιστωτική στήριξη, από ΕΕ ή εθνική, σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Επίσης προτείνονται περαιτέρω μέτρα σε συγκεκριμένα άτομα, ενώ επίσης ετοιμάζονται επιπλέον κυρώσεις, όπως σε εισαγωγές πετρελαίου και εξετάζονται κάποιες ιδέες κρατών μελών, όπως φόροι ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως λογαριασμοί escrow.

Σήμερα, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάνω από 40 χώρες επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις. Όπως υπογραμμίζει, είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθεί ξεκάθαρη θέση απέναντι στον «πόλεμο επιλογής» του Πούτιν, ενάντια στη σφαγή αμάχων και στην παραβίαση θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης. «Slava Ukrainje» καταλήγει η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν.

 

 

14.55 Ρωσική επίθεση σε δεξαμενή με νιτρικό οξύ στη Ρουμπίζνιε

Ρωσική επίθεση έπληξε δεξαμενή νιτρικού οξέος στην πόλη Ρουμπίζνιε της ανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας ένα σύννεφο τοξικού καπνού που έχει καλύψει την περιοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους ή να φορούν μάσκα προσώπου βουτηγμένη σε διάλυμα νατρίου, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

«Είναι καλύτερα να περιμένετε μέσα, αυτό το οξύ θα αποσυντεθεί μετά τη βροχή. Κανείς όμως δεν ξέρει πότε θα βρέξει. Παρακαλώ, λοιπόν, παρακολουθήστε αυτό το ροζ σύννεφο και αν κινείται προς το μέρος σας κρυφτείτε μέσα και περιμένετε μέσα» ανέφερε η προειδοποίηση.

14.50 Διαδηλωτής στη Μόσχα ξάπλωσε δεμένος πισθάγκωνα, όπως οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Μπούτσα

Εδώ οι πολύ σκληρές εικόνες των νεκρών στη Μπούτσα

Open Image Modal
SOPA Images via Getty Images
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

14.35 Πάνω από 18.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, εκτιμούν οι Ουκρανοί

Περίπου 18.500 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί σε μάχες από την έναρξη της εισβολής, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε σε ότι άλλες ρωσικές απώλειες από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν 676 τανκς, 1.858 τεθωρακισμένα οχήματα, 150 πολεμικά αεροσκάφη και 134 ελικόπτερα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δικά του στοιχεία από τις 25 Μαρτίου, όταν ανέφερε ότι συνολικά 1.351 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 3.825 ήταν οι τραυματίες.

14.14 H Γαλλία ανοίγει έρευνα για εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών της στην Ουκρανία

Ο αντιτρομοκρατικός εισαγγελέας της Γαλλίας άνοιξε τρεις έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, που σχετίζονται με πράξεις κατά Γάλλων πολιτών στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας.

Σε δήλωσή του, ο εισαγγελέας είπε ότι διερευνά πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου.

14.06 Επίθεση σε πολιτικό πλοίο από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλει η Ουκρανία

Ενα πολιτικό πλοίο στο λιμάνι της Μαριούπολης καίγεται και βυθίζεται μετά από χτύπημα από ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Το πλοίο, υπό σημαία Δομινικανή Δημοκρατίας, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι όταν χτυπήθηκε από οβίδες κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης επίθεσης στην πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση την Τρίτη στο Telegram.

Η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο πριν εξαπλωθεί και τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος είναι γνωστό ότι τραυματίστηκε, ανέφερε η ανακοίνωση.

 

Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν μέρος του πληρώματος σε ασφαλές μέρος, αλλά λένε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η επιχείρηση διάσωσης λόγω «συνεχών βομβαρδισμών».

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πλοίαρχος έστειλε σήμα κινδύνου όταν δέχτηκε πυρά.

«Προσοχή! Προειδοποίηση! Το πλοίο υπό τη σημαία της Δομινικανής Δημοκρατίας καταστράφηκε βάναυσα, όλα καταστράφηκαν, η γέφυρα του καπετάνιου καταστράφηκε. Πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Υπάρχουν τραυματίες στο πλοίο», φέρεται να είπε ο καπετάνιος.

13.42 ΟΗΕ: Ολα δείχνουν ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος

Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούτσα, την ουκρανική πόλη όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ολες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν σκόπιμος στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

13.07 Απειλητική δήλωση Μεντβέντεφ: «Στόχος μας η δημιουργία μιας ανοιχτής Ευρασίας - από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ»

Μια μακροσκελής και εν μέρει περίεργη δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί από τον στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και επαναλαμβάνει ευρέως καταρριφθέντες ισχυρισμούς του Κρεμλίνου περί ναζιστών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η παθιασμένη μερίδα των Ουκρανών προσεύχεται για το Τρίτο Ράιχ τα τελευταία 30 χρόνια».

Και πάλι, σύμφωνα με τη ρητορική του Κρεμλίνου, συνεχίζει να αμφισβητεί την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα, κάνοντας λόγο για «μια ψευδοϊστορία του ουκρανικού κράτους».

Ωστόσο, η κατάληξη της ανάρτησής του είναι ίσως ως η πιο δυσοίωνη, υποδηλώνοντας ότι ο στόχος της Μόσχας στη σύγκρουση είναι «να χτίσει επιτέλους μια ανοιχτή Ευρασία - από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ».

 

13.00 Ο Γερμανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, επί μακρόν υποστηρικτής της προσέγγισης της Δύσης με τη Ρωσία εκφράζει τώρα τη λύπη του για την προηγούμενη στάση του.

Είπε ότι η πολυετής υποστήριξή του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος.

«Είμαστε προσκολλημένοι σε μια γέφυρα στην οποία η Ρωσία δεν πιστεύει πλέον και για την οποία άλλοι εταίροι μας είχαν προειδοποιήσει», είπε.

«Αποτύχαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», πρόσθεσε. «Δεν πίστευα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αγκάλιαζε την πλήρη οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του για χάρη της αυτοκρατορικής του τρέλας. Σε αυτό, εγώ, όπως και άλλοι, έκανα λάθος», κατέληξε.

12.48 Και στην Ιταλία απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για «λόγους ασφαλείας»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η Ιταλία απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα ενώ η Ρωσία πρόκειται να κάνει το ίδιο ως αντίποινα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ιταλία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη για να του πει ότι οι διπλωμάτες απελαύνονται.

«Το μέτρο έρχεται σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και διατλαντικούς εταίρους και είναι απαραίτητο για λόγους που συνδέονται με την εθνική μας ασφάλεια και στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης που προκαλείται από την αδικαιολόγητη επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

12.03 Στο Κίεβο μεταβαίνουν Φον ντερ Λάιεν-Μπορέλ, θα συναντηθούν με Ζελένσκι

Η εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Θα συνοδεύεται από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

11.54 Τουλάχιστον 165 νεκρά παιδιά στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 165 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα (PGO).

Αναφέρει επίσης ότι 266 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

11.46 Ζελένσκι: «Πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Μαριούπολη» - Πρόταση Τουρκίας για απομάκρυνση τραυματιών και νεκρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από τη Μαριούπολη αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι είπε ότι η στρατιωτική κατάσταση στη νότια πόλη-λιμάνι είναι «πολύ δύσκολη».

 

Είπε επίσης ότι η Τουρκία είχε προτείνει ένα σχέδιο για να βοηθήσει στην απομάκρυνση τραυματιών και άψυχων σωμάτων από την πόλη, αλλά εξήγησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία εξαρτάται από τη βούληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

11.28 Βομβαρδισμοί στο Κραματόρσκ

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας το Κραματόρσκ - μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από μια επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

11.20 Και η Δανία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Δανία πρόκειται να απελάσει 15 Ρώσους διπλωμάτες - η τελευταία σε μια σειρά παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών, τους οποίος κήρυξαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

11.03 Η Ρωσία απειλεί τη Wikipedia με πρόστιμα

Αφού έδιωξε τις περισσότερες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας από τη χώρα, η Ρωσία απειλεί τώρα τη Wikipedia.

Η κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών λέει ότι ο ιστότοπος, τον οποίο μπορεί να επεξεργαστεί οποιοσδήποτε, εφόσον οι πληροφορίες αποδίδονται σε πηγή, θα πρέπει να διαγράψει τις «παράνομες πληροφορίες» ειδάλλως θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα.

Η Μόσχα κατηγορεί συγκεκριμένα τη Wikipedia «ανακριβείς πληροφορίες για την ″ειδική στρατιωτική επιχείρηση″ της Ρωσίας», όπως λέει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «αποκλειστικά αντιρωσική ερμηνεία».

Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι ένα προηγούμενο αίτημα για διαγραφή αντίστοιχου υλικού δεν έχει εκπληρωθεί.

10.46 Προς ανακοίνωση νέων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας την Τετάρτη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα θα υιοθετήσει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Τετάρτη μετά τις αναφορές για δολοφονίες αμάχων στη βόρεια Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

«Οι νέες κυρώσεις πιθανότατα θα εγκριθούν αύριο», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δράσει γρήγορα ως προς τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

10.30 Τέλος τα καταλύματα Airbnb σε Ρωσία και Λευκορωσία

Η εταιρία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση. «Οι πελάτες που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις στην Airbnb».

Η εταιρία ανέφερε ότι οι κρατήσεις από τις 4 Απριλίου και ύστερα είχαν ακυρωθεί.

10.03 Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού «κρατήθηκε» ενώ προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη

Μια ομάδα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αφέθηκε ελεύθερη αφού ακινητοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να φτάσει στην Μαριούπολη και «κρατήθηκε» στο κοντινό Μανχούς Manhush, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Μετά από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας και στάλθηκαν στη Ζαπορίζια», ανέφερε η ίδια το Reuters. Η Ζαπορίζια απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, στα νότια της χώρας.

09.56 Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη με τον Ουκρανό ομόλογό του 

Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας της Ουκρανίας, Βίκτορ Λιάσκο, πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τη συμμετοχή του διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Π& Α. Κυριακού» Εμμανουήλ Παπασάββα.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η μεταφορά παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, καθώς και των οικογενειών τους, από την Ουκρανία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων-Μαριάννα Βαρδινογιάννη «ΕΛΠΙΔΑ» του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», με σκοπό την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Η κίνηση αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της πρόεδρου του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία και θα μεριμνήσει για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών από την Ουκρανία στην Ελλάδα, καθώς και για τη φιλοξενία των οικογενειών τους στον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ ή σε διαμερίσματα κοντά στην Ογκολογική Μονάδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Επιπλέον, ο Λιάσκο αιτήθηκε από τον Θ.Πλεύρη να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκατάστασης και αποθεραπείας τραυματιών πολέμου από την Ουκρανία σε νοσηλευτικές δομές της χώρας μας.

09.30 Γονείς στην Ουκρανία γράφουν τα στοιχεία τους στα σώματα των παιδιών τους

Αναγράφουν τα ονόματά τα δικά τους, των παιδιών τους και τηλέφωνα επικοινωνίας ώστε αν χαθούν τα παιδιά ή σκοτωθούν οι γονείς να μπορεί κάποιος να τα βοηθήσει.

 

09.22 Βρετανία: Τα ρωσικά στρατεύματα χρειάζονται «σημαντικό επανεξοπλισμό»

Στην τελευταία ενημέρωσή του το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν «σημαντικό επανεξοπλισμό και ανακαίνιση» προτού μπορέσουν να αναπτυχθούν εκ νέου.

Τα στρατεύματα αποσύρονται αυτή τη στιγμή από περιοχές όπως το Κίεβο και το Τσερνιχίβ στα βόρεια της Ουκρανίας, με το Υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να λέει ότι ενώ οι μάχες σε χαμηλό επίπεδο ενδέχεται να συνεχιστούν, οι δυνάμεις αποσύρονται.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει βασικές περιοχές γύρω από το βόρειο τμήμα της χώρας, γεγονός που δεν επέτρεψε στη Ρωσία να εξασφαλίσει τους στόχους της.

 

09.06 Στους 17.295 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 262 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 47 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 130

Από Ευζώνους: 20

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 13 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.295 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.224 ανήλικοι.

08.57 Δορυφορικές εικόνες καταρρίπτουν το αφήγημα της Ρωσίας περί «προβοκάτσιας» στη Μπούτσα

 

08.28 Ζητήματα υγείας ανακύπτουν από την πιο μεγάλη σύγκρουση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας

 

08.00 Η Ρωσία καλεί ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Oλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

07.45 Οι ΗΠΑ εντείνουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία

 

 

07.30 Στην Μποροντιάνκα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

 

Η εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

07.15 Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για χειρότερες θηριωδίες από τους Ρώσους

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήγγειλε σε διάγγελμά του τη Δευτέρα το βράδυ πως θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ τόνισε πως είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να διεξαχθεί όσο πιο διαφανής έρευνα είναι δυνατόν για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, για τους οποίους η κυβέρνησή του και δυτικές χώρες κατηγορούν τα στρατεύματα της Ρωσίας.

 

Στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, σκοτώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι, δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει πως στην Μποροντιάνκα και σε άλλες πόλεις θα διαπιστωθούν ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού.