Μην αποκλείετε ο κορονοϊός να ξέφυγε από εργαστήριο, λέει κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας

Ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από τις κινεζικές αρχές.
Open Image Modal
Roxanne Liu via Reuters

Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός (Covid-19) να ξέφυγε από εργαστήριο δεν θα έπρεπε να αποκλείεται, είπε στο BBC κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας, που ήταν ένα από τα στελέχη- κλειδιά στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κινεζικές αρχές.

Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών της Κίνας, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο είχε ρόλο-κλειδί στη μάχη κατά της Covid-19. Η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε εικασία για προέλευση από εργαστήριο της Γουχάν, ωστόσο ο καθηγητής Γκάο, στο πλαίσιο συνέντευξης για podcast του BBC Radio 4, είπε ότι «μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι τα πάντα. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείεις τίποτα».

Ο Γκάο, κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος, είναι πλέον αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας αφού παραιτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών πέρυσι.

Σε κάτι που εκλαμβάνεται ως πιθανή ένδειξη πως η κινεζική κυβέρνηση ίσως να παίρνει πλέον τη θεωρία περί διαφυγής από εργαστήριο πιο σοβαρά από ό,τι δείχνει επισήμως, ο Γκάο είπε επίσης ότι έγινε και επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δική του υπηρεσία δεν συμμετείχε. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σήμαινε πως κάποιος άλλος κυβερνητικός φορέας/ υπηρεσία έκανε επίσημη έρευνα στο ινστιτούτο (ένα από τα κορυφαία εθνικά εργαστήρια της Κίνας, όπου κορονοϊοί μελετώνται εδώ και χρόνια) απάντησε «ναι, εκείνο το εργαστήριο διπλοελέγχθηκε από τους ειδικούς επί του πεδίου».

Είναι η πρώτη αναγνώριση πως κάποιου είδους επίσημη έρευνα έγινε εκεί, μα ενώ ο Γκάο λέει πως δεν είδε το αποτέλεσμα, ο ίδιος «άκουσε» ότι το εργαστήριο «πέρασε» την έρευνα.

«Νομίζω πως το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν βρήκαν σφάλματα» είπε.

Ο ιός της Covid-19 είναι σχεδόν βέβαιο ότι προήλθε από τις νυχτερίδες, ωστόσο το πώς πέρασε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο είναι ένα πιο «δύσκολο» ερώτημα. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: Το ένα είναι πως πέρασε με φυσικό τρόπο στους ανθρώπους, ίσως μέσω άλλων ζώων, και πολλοί επιστήμονες λένε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποκλειστεί το κύριο εναλλακτικό ενδεχόμενο – πως ο ιός μόλυνε κάποιον που συμμετείχε σε έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της απειλής που συνιστά η εμφάνιση ιών από τη φύση.

Οι δύο αυτές εναλλακτικές βρίσκονται στην «καρδιά» μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μιας «θύελλας» θεωριών συνωμοσίας και μιας από τις πιο πολιτικοποιημένες και έντονες επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην ιστορία.