Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε λιμενικές υποδομές στο Μικολάιφ καταγγέλλουν οι αρχές

Το Σάββατο είχε πληγεί η Οδησσός εγείροντας αμφιβολίες για την συμφωνία περί εξαγωγής σιτηρών. Το Κίεβο καταδικάζει αλλά δεν υπαναχωρεί.
Open Image Modal
Πυροσβέστες αναζητούν επιζώντας στα συντρίμμια βομβαρδισμένου κτιρίου στο Τσουχουίβ (25/7/2022)
NACHO DOCE via REUTERS

Για νέο πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων σε λιμενικές υποδομές στην νότια Ουκρανία κάνει λόγο ο δήμαρχος του Μικολάιφ ενώ το Σάββατο είχε πληγεί η πόλη-λιμάνι τη Οδησσού. Η πράξη προκάλεσε σφοδρή καταδίκη σε διεθνές επίπεδο εγείροντας αμφιβολίες όσον αφορά την τύχη της συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών. 

«Τεράστιο πυραυλικό πλήγμα στη νότια Ουκρανία από την κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας, και με τη χρήση της αεροπορίας», ανέφερε ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για  θύματα. 

Επίσης, σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειακός διοικητής Βιτάλι Κιμ, ανέφερε πως χτυπήθηκαν και άλλοι στόχοι. «Το πρωί της 26ης Ιουλίου, είχαμε μπαράζ βομβαρδισμών στο Μικολάιφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το χτύπημα  επλήγη κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής και μια επιχείρηση μηχανοκίνητων μεταφορών», έγραψε ο κ. Κιμ. Η επίθεση στις υποδομές καταγράφηκε στην περιοχή Ολσάνσκι στις 5 το πρωί.

Ωστόσο, ο λιμένας του Μικολάιφ δεν είναι -τουλάχιστον επί του παρόντος-ένας εξ αυτών που έχουν επιλεγεί για την φόρτωση σιτηρών και τον κατάπλου και απόπλου των πλοίων που θα τα μεταφέρουν βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε. 

 

Την Δευτέρα, και παρά το πλήγμα που είχε προηγηθεί στη Οδησσό, στην Ουκρανία δήλωναν πως θα αρχίσει η διαδικασία εξαγωγής σιτηρών «ήδη από αυτήν την εβδομάδα».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, «Περιμένουμε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς ημέρες και προβλέπουμε ότι ένα συντονιστικό κέντρο θα εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε ήδη από αυτήν την εβδομάδα».

Κάλεσε δε τους εγγυητές της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ουκρανικών φορτίων. «Αν οι πλευρές δεν εγγυηθούν την ασφάλεια, δεν θα λειτουργήσει», προειδοποίησε.

Οι εξαγωγές εμποδίζονται από την παρουσία θαλάσσιων ναρκών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις για να εμποδίσουν αμφίβιες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, η αποναρκοθέτηση δεν θα πραγματοποιηθεί «παρά μόνο στον θαλάσσιο διάδρομο που θα είναι αναγκαίος για τις εξαγωγές». 

Ουκρανικά πλοία θα συνοδεύουν τις φάλαγγες, οι οποίες θα μεταφέρουν όχι μόνο σιτηρά , αλλά και λιπάσματα, διευκρίνισε.

Ο ουκρανός υφυπουργός Υποδομών Γιούρι Βασκόφ εξήγησε ότι το λιμάνι του Τσορνομόρσκ (νοτιοδυτική Ουκρανία) θα είναι το πρώτο από το οποίο θα γίνουν εξαγωγές και θα ακολουθήσει η Οδησσός και το Πίβντενι.

«Κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες θα είμαστε τεχνικά έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια», είπε.

Στο μεταξύ μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή Μπουντιονόφσκι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας της Ντανιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από πλήγματα με πυροβολικό και  από τον ουκρανικό στρατό, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ούτε τραυματισμοί μέχρι στιγμής εξαιτίας της πυρκαγιάς, οι φλόγες τις οποίες φτάνουν σε ύψος δεκάδων μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο, που υποστηρίζει πως η περιοχή βομβαρδίστηκε με τρεις οβίδες του πυροβολικού 155 χιλιοστών, 15 πυραύλους Γκραντ και 12 οβίδες 152 χιλιοστών.

Πηγές: Reuters, Tass