Πώς η φωτογραφία από ένα πόδι με σπάνια πάθηση έγινε εργαλείο προπαγάνδας για τους αντιεμβολιαστές

Προσοχή, σκληρές εικόνες.
Open Image Modal
GoFundMe

Η Πατρίτσια πάσχει από μια ανεξήγητη δερματική πάθηση. Αλλά μια παρεξήγηση για το πώς συνέβη χρησιμοποιήθηκε από αντιεμβολιαστικό κίνημα ως επιχείρημα κατά των εμβολίων.

Η φωτογραφία έδειχνε ένα πέλμα με μωβ και κόκκινες πληγές, ήταν πρησμένο και είχε υγρό με πύον.

Γρήγορα η φωτογραφία από το πόδι ατόμου που συμμετείχε σε κλινική μελέτη εμβολίου για τον κορονοϊό έγινε viral. «Δείτε πώς προσπαθούν σκόπιμα να μας βλάψουν με το εμβόλιο», έλεγε ένα tweet.

Τα πόδια ανήκουν στην Πατρίτσια - μια γυναίκα 30 ετών που ζει στο Τέξας. Και είναι αλήθεια - συμμετείχε σε μια κλινική δοκιμή για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που άρχισε να χορηγείται την Τρίτη στην Βρετανία.

Όμως η Πατρίτσια δεν έλαβε ποτέ το κανονικό εμβόλιο, αλλά το εικονικό, το λεγόμενο placebo, δηλαδή μια ένεση με αλατόνερο. Αυτό γίνεται σε κάθε κλινική δοκιμή. Κάποιοι λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο και κάποιο το placebo για να αποφευχθεί το φαινόμενο της αυθυποβολής.

 Η δερματική της πάθηση δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο. Αλλά αυτό δεν σταμάτησε τους αντιεμβολιαστές από το να το χρησιμοποιούν για να περάσουν τη δική τους προπαγάνδα.

Και πέρα από το άγχος και τον πόνο που πέρασε η Πατρίτσια από το θέμα υγείας που αντιμετώπιζε, είχε να αντιμετωπίσει και ένα κύμα διαδικτυακής κακοποίησης.

Σύμφωνα με το BBC, που δημοσιεύει την ιστορία και τις φωτογραφίες της Πατρίσια (δείτε περισσότερες στο λινκ), η πάθησή της ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν πήγε για έναν περίπατο με τον άντρα και την κόρη της. Είχε κρύο και άρχισε να αισθάνεται πόνο στο αριστερό της πόδι.  

Αλλά όταν έφτασε στο σπίτι, διαπίστωσε ότι το πέλμα της είχε πρηστεί και πονούσε. Είχε εμφανιστεί μια τεράστια πληγή, πολύ μεγάλη για να έχει προκληθεί από το παπούτσι. Η πληγή ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να χρησιμοποιήσει μία από τις πάνες της κόρης της για να την καλύψει.

Όταν η φτέρνα και του άλλου της ποδιού άρχισε να πρήζεται και δυσκολευόταν να περπατήσει, επισκέφθηκε έναν γιατρό, ο οποίος ανέφερε μια σειρά από πιθανές αιτίες.

Μία από τις πολλές πιθανές αιτίες που ανέφερε ήταν και η αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο. Το μυαλό της πήγε αμέσως στο εμβολίων και την κλινική δοκιμή που συμμετείχε. Είχε λάβει τη δεύτερη δόση πέντε ημέρες πριν εμφανιστούν οι πληγές στα πόδια της.

Αφού είδε τον γιατρό της, η Πατρίτσια μίλησε με έναν συγγενή της που ανησύχησε τόσο πολύ που δημιούργησε μια σελίδα στο GoFundMe για να συγκεντρώσει χρήματα για τα ιατρικά έξοδα.

Όμως η σελίδα GoFundMe έκανε άμεση σύνδεση μεταξύ των πληγών και της κλινικής δοκιμής. Ανέφερε: «Η Πατρίτσια... ήταν πρόσφατα εθελόντρια σε μια μελέτη εμβολίων COVID-19 και είχε μια σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια».   

Η ιστορία της γρήγορα διαδόθηκε και έγινε viral. Αντιεμβολιαστές το ανέβαζαν με αποσπάσματα από τη Βίβλο για τις «τραγικές πληγές» που περιγράφονται στο [βιβλίο της] Αποκάλυψης.

Όσο αυτό άρχισε να διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς οι γιατροί της Pfizer και της Πατρίτσια άρχισαν να εξετάζουν τη συμμετοχή της στην κλινική δοκιμή του εμβολίου.

Open Image Modal
GoFundMe

Κανονικά, οι συμμετέχοντες δεν ενημερώνονται εάν έχουν λάβει το εμβόλιο ή το placebo - οι πληροφορίες αυτές αποκαλύπτονται μόνο στους ερευνητές μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα.

Αλλά η Πατρίσια λέει ότι λόγω των ασυνήθιστων διαστάσεων που πήρε η υπόθεση, οι ερευνητές και η φαρμακευτική εταιρεία της αποκάλυψαν ότι είχε λάβει το placebo.

Το BBC μίλησε επίσης με αρκετούς ανεξάρτητους δερματολόγους και τους είπαν ότι ένα διάλυμα με νερό και αλάτι (που είναι το placebo) χορηγούμενο ως ένεση, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια φλεγμονή.

Open Image Modal
GoFundMe

Παρόλο που ήθελε να τελειώσει όλο αυτό, η Πατρίτσια δέχτηκε ένα τεράστιο κύμα διαδικτυακού bullying. Αντιεμβολιαστές της έστειλαν οργισμένα μηνύματα λέγοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να συμμετάσχει στη έρευνα αυτή. Ταυτόχρονα, άλλοι της έστειλαν μηνύματα που την κατηγορούν ότι εσκεμμένα πυροδότησε παραπληροφόρηση.

Η ίδια επιμένει ότι ποτέ δεν σκόπευε να εξαπατήσει σκόπιμα. Απενεργοποίησε τα προφίλ της social media λόγω των μηνυμάτων που λάμβανε. Η σελίδα στο GoFundMe διαμορφώθηκε και τώρα αναφέρει: «Η Πατρίτσια εξακολουθεί να πάσχει από την οδυνηρή δερματική φλεγμονή στα πόδια της. Ωστόσο, η αιτία παραμένει ασαφής».

Η ιστορία της είναι ένα μόνο παράδειγμα ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου. Οι αντιεμβολιαστές βρίσκουν μια ιστορία που φαίνεται να στηρίζει τις εδραιωμένες απόψεις τους και κάνουν ότι μπορούν  για να την διαδώσουν γρήγορα στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από την αλήθεια.

Από την πλευρά της, η Πατρίτσια απλώς «θέλει να τελειώσει αυτό». Ελπίζει ότι ο γιατρός της θα βρει την αιτία της κατάστασής της και ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά της σύντομα.

Πηγή: BBC