Πώς και από πού φτάνουν οι μετανάστες στη Λευκορωσία για να περάσουν τα πολωνικά σύνορα

Και ποιές αερογραμμές σκοπεύει η Ε.Ε. να βάλει σε μαύρη λίστα για τη διακίνηση των μεταναστών.
Open Image Modal
Ramil Nasibulin via Getty Images

Ενας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μεταναστών βρίσκεται παγιδευμένος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Οι μετανάστες αυτοί προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης και φτάνουν στη Λευκορωσία με στόχο να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία για να εισέλθουν εντός της Ε.Ε. 

Πως όμως οι μετανάστες φτάνουν στη Λευκορωσία και πώς σχεδιάζει να αντιδράσει η ΕΕ.;

Πολλοί από τους μετανάστες που έφτασαν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια προσπάθησαν να περάσουν στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες, προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή, καθώς και από το Αφγανιστάν. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι από πιο μακρινά μέρη, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Αφρικής.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της, Frontex, (σ.σ για τον Σεπτέμβριο), οι βασικές χώρες προέλευσης των μεταναστών που εντοπίστηκαν εκείνο τον μήνα και που διέσχισαν τα ανατολικά χερσαία σύνορα του μπλοκ ήταν από:

Ιράκ
Συρία
Αφγανιστάν
Τουρκία
Ιράν

Οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά από το καλοκαίρι, και μάλιστα αφορούν μόνο τις διελεύσεις που εντοπίζονται και αναφέρονται από την Frontex.

Open Image Modal
Oι πτήσεις από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ
FlightRadar24

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, φθάνουν τακτικά πτήσεις από μέρη της Μέση Ανατολής, όπως η Βηρυτός, το Ντουμπάι και η Βαγδάτη αλλά και από την Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα κρατικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας, Belavia πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι εθνικοί αερομεταφορείς που εκτελούν τακτικές πτήσεις προς το Μινσκ είναι η Turkish Airlines και η Aeroflot.

 

Open Image Modal
Kacper Pempel via Reuters

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις αυτή την εβδομάδα προς το Μινσκ από τη Βαγδάτη και το Ντουμπάι, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightRadar24, ο οποίος παρακολουθεί την κυκλοφορία των αεροπορικών εταιρειών σε πραγματικό χρόνο.

Μια πρόσφατη έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι ένα δίκτυο ταξιδιωτικών εταιρειών και λαθρεμπόρων, που συχνά χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνει πτήσεις και εκδίδει βίζες για τη Λευκορωσία ως μέρος ταξιδιωτικού πακέτου.

Επιπλέον, η Λευκορωσία επιτρέπει πλέον ταξίδια χωρίς βίζα για διαμονή έως και 30 ημερών για πολίτες 76 χωρών, όχι όμως από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Χώρες της Ε.Ε κατηγορούν τις αρχές της Λευκορωσίας πως διευκολύνουν αυτά τα ταξίδια προκειμένου να προκαλέσουν κρίση κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του μπλοκ, παρασύροντας τους ανθρώπους με τουριστικές βίζες. Η Λευκορωσία έχει αρνηθεί πεισματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η Πολωνία έχει μάλιστα κατηγορήσει τη Ρωσία - μαζί με τη Λευκορωσία - ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ επιτρέποντας στους μετανάστες να ταξιδέψουν μέσω της Λευκορωσίας στα σύνορα της.

Open Image Modal
Handout . via Reuters

 

Τι κάνει η ΕΕ για να τους εμποδίσει να μην έρθουν;

Η ΕΕ απειλεί να βάλει σε μαύρη λίστα τις αεροπορικές εταιρείες που εμπλέκονται στην εισαγωγή μεταναστών, ως μέρος των μέτρων για να σταματήσει η συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν της Ε.Ε., Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί όχι μόνο τις κρατικές αεροπορικές εταιρείες αλλά και τις πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες μερικές φορές κανονίζονται την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για το τι μέτρα μπορεί να ληφθούν, αλλά η ΕΕ λέει ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με περίπου δώδεκα χώρες για το θέμα. Πρόκειται για χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η ΕΕ διαθέτει επίσης έναν μεγαλύτερο κατάλογο με περίπου 20 χώρες τις οποίες παρακολουθεί, καθώς πιστεύει ότι οι μετανάστες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να φθάσουν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια στην ΕΕ.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τη Ρωσία, από όπου πραγματοποιούνται τακτικές καθημερινές πτήσεις προς τη Λευκορωσία.

Τον Αύγουστο, η ΕΕ ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να αναστείλουν όλες τις πτήσεις από τη Βαγδάτη στη Λευκορωσία, κάτι που το Ιράκ συμφώνησε να κάνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ένας ευρωβουλευτής με ερώτημα του τον Αύγουστο έδειξε ότι ορισμένες πτήσεις συνεχίζονταν, με τις πτήσεις της Iraqi Airways από τη Βαγδάτη προς το Μινσκ να είναι sold out.

Τα στοιχεία της Frontex δείχνουν μια απότομη μείωση τον Σεπτέμβριο του αριθμού των Ιρακινών που εντοπίστηκαν να περνούν τα ανατολικά χερσαία σύνορα προς την ΕΕ σε σύγκριση με τον Αύγουστο - από 1.345 σε 181.

Open Image Modal
Frans Sellies via Getty Images

Αλλά δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για τον Οκτώβριο για να γνωρίζουμε αν αυτή η τάση συνεχίστηκε.

Και πτήσεις από το Ιράκ προς το Μινσκ εξακολουθούν να πραγματοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες, όπως μια πτήση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα από τη Βαγδάτη.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι απευθείας πτήσεις από το Ιράκ στη Λευκορωσία είναι πλέον λιγότερες, οι μετανάστες βρίσκουν διαδρομές μέσω γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία ή ο Λίβανος.

Ο κρατικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας, Belavia, έχει ήδη απαγορευτεί από τον εναέριο χώρο της ΕΕ βάσει κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά από ένα περιστατικό νωρίτερα αυτό το έτος, όταν μια πτήση της RyanAir από την Αθήνα προς τη Λιθουανία προσγειώθηκε στο Μινσκ.

Αναφέρεται ότι βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη συζητήσεις για το εάν θα επεκταθούν οι κυρώσεις ώστε να σταματήσει η μίσθωση αεροσκαφών Belavia από εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, κυρίως ιρλανδικές, δανικές και ρουμανικές.

Η Ιρλανδία έχει επισημάνει ότι ενώ υποστηρίζει περαιτέρω κυρώσεις, ενδέχεται να υπάρχουν νομικά ζητήματα σχετικά με τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης προς τη Belavia, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν.

Open Image Modal
Maxim Shemetov via Reuters

Πηγή: BBC